Ankara’da 2014 ve 2015 yılında 3D Printing konusunda önemli etkinliklere imza atıldı. Biz de www.businessankara.com olarak medya desteği verdiğimiz bu etkinlikler ve özel haberler vasıtası ile bu yeni ekonominin gelişmesi noktasında paylaşımlarda bulunduk.
3D Printing buluşmaları 6 Ekim’de Cyberpark’ta bu kez Metal 3D Printing konusunda önemli konuşmacıları ağırlıyor olacak. Etkinliğe dair detayları ve sektörden notları BTech Innovation Yöneticisi Kuntay Aktaş ile konuştuk.
BTech Innovation kimdir, 3D Printing alanında neler yapıyor ?
Ekip olarak biz uzun zamandır bu alanda çalışıyoruz ve 3D Printing teknolojisini daha çok sağlık alanında kullanıyoruz. 3 Boyutlu medikal modeller, kişiye özel protezler ve cerrahi kılavuzlar tasarlayarak üretiyoruz ve cerrahi operasyonların başarılarını artırarak, çaresi olmayan bir çok vakaya çözüm sunuyoruz. Bu zamana kadar dünyada öncü olan bir çok çalışmanın içerisinde yer aldık ve yer almaya devam edeceğiz. Bu alanda dünyada önemli firmalardan bir tanesi olmak için emek sarfediyoruz. Bununla birlikte ARCAM, Prodways, Materialise, Envisiontec gibi dünyanın büyük markalarının temsilciliğini yapıyoruz. Kullanıcı tarafındaki bilgi birikimimiz ve tecrübemizi müşterilerimize danışmanlık yapmak ve doğru teknolojileri en yüksek performansta kullanmalarını sağlamak için kullanmaktayız. Bunların ötesinde de başta Ankara olmak üzere tüm Türkiye’de 3D Printing etkinlikleri düzenleyerek farkındalık yaratmaya çalışıyoruz.
3D Printing etkinlikleri nedir, neden BTech Innovation bu etkinlikleri düzenliyor ?
3D Printing teknolojisi hepimizin bildiği gibi endüstrinin yeni devrimi ve dünyayı çok hızlı bir şekilde değiştiriyor. Sanayi devrimini kaçırmış bir ülke olarak bu treni kaçırmamamız gerektiğini düşünüyoruz. Bu teknolojilerin uzun süredir kullancısı, eğiticisi ve danışmanlığını yaptık. Bu süreçte önemli tecrübeler edindik, BTech dünyanın en büyük 3D printing firmalarının temsilciliğini yapıyor ancak metallerden seramiklere kadar bir çok farklı malzeme ve üretim teknolojisi var. Biz markası ve modeli ne olursa olsun firmaların ve insanların gelecekteki yatırımlarını da düşünerek doğru teknolojiyi seçmelerinin çok kritik olduğunu düşünüyoruz. Daha da önemlisi bu teknolojiler ile neler yapabileceklerini ve ne tür katma değerler oluşturabileceklerini anlamalarını istiyoruz. Bu amaçla 3D Printing etkinliklerini 2015 yılınında başlattık, her etkinlikte farklı konuları ve teknolojileri inceleyerek insanların bilgilenmesini sağlıyoruz, farklı endüstrilerden ve firmalardan konuklar çağırıyoruz ve insanların birinci ağızdan sorularına yanıt almalarını sağlıyoruz.
Etkinliklerlerde hangi konular işlendi yeni etkinlikte neler konuşulacak ?
Bu zamana kadar biraz daha giriş seviyesi makinalardan ve endüstrilerden konuştuk, insanlar teknolojiyi yakından gördüler etkinliklere getirdiğimiz cihazları incelediler. OSSA ve MMO’da ise biraz daha teknik ancak geniş kapsamlı etkinlikler yaptık. Akademik seviyede katılım yüksekti, Bilkent Cyberpark’da yapacağımız 6.Ankara etkinliği ise en çok merak edilen ve gelecekte en fazla konuşulacak konulardan bir tanesi olan Metal 3D Printing ile ilgili olacak. Alanında dünyanın en büyük firmalarından Materialise ve ARCAM’den konuşmacılar var. Materialise’den Jeremy dünyanın en büyük 3D Printing servis bürosuna da sahip olan bir firmadan geliyor ve endüstriyel uygulamalar konusunda önemli bilgiler verecek. ARCAM’den Stefan ise Rolls Royce’den GE’ye kadar bir çok büyük firma ile çalışan büyük bir kuruluşun temsilcisi, o da dünyada ne tür çalışmalar yapılıyor ondan bahsedecek. TOBB üniversitesinde bu konularda mekanik özellikleri ve fırınlama proseslerini çalışan Teyfik Demir hocamız ve TEI’den Evren Yasa hanım konuşmacı olacak. Evren Hanım da akademik hayatında Lazer Sinterleme konusunda bir çok araştırma yapmış ve şu an TEI’de ilgili birimde çalışan değerli bir Türk mühendis. Yine BTech ekibi olarak bizim en tecrübeli olduğumuz alanlardan birisi Metal 3D Printing, hem EBM hem Lazer sistemlerle çalıştık ve cihazlara operatörlük yapıp, eğitimler verdiğimiz için önemli tecrübelerimiz var. Çalışma prensiplerinden, malzeme özelliklerine kadar bir çok konuyu detaylı olarak anlatacağız ve izleyiciler birinci ağızdan sorularına cevap alabilecekler.
Firmalar için neden bu kadar önemli ?
Özellikle Materialise ve ARCAM dünyanın inovasyon konusunda en başarılı firmaları ile çalışıyorlar. Dolayısıyla dünyadaki son uygulamaları, trendleri ve gelişen pazarları anlatacaklar. Özellikle dünyada büyük rekabetin olduğu ve hızlı gelişmelerin yaşandığı savunma sanayisi, havacılık ve uzay sanayisi ve sağlık alanındaki uygulamalar oldukça önemli. Yapacakları uygulamalarda ne tür zorlularla karşılabilirler, ne tür mekanik özellikler elde edecekler bunları tecrübe etmiş insanlarla buluşacaklar.
B2B görüşmeler olacağını açıkladınız, kimler katılabilir ?
Materialise ve ARCAM firmasının temsilcileri için bu görüşmeleri düzenledik. Daha çok savunma sanayi firmalarından talep geliyor, Bilkent Cyberpark içerisinde toplantı öncesi her firmaya belli bir zaman ayırarak birebir görüşmeler ayarladık. Hala müsait alanlar var, talebe göre ertesi gün de bu toplantıları devam ettirmeyi hedefliyoruz.
Toplantı nerede ve ne zaman, hangi konular işlenecek ?
Ankara’da altıncısını düzenlendiğimiz bu organizasyonu Bilkent Cyberpark işbirliği ile gerçekleştiriyoruz. 6 Ekim’de saat 16:30 da kayıt ile etkinlik başlayacak. Arzu edenler için saat 16:00’da profesyonel seviyeye giriş makinası olan Mass Portal ile ufak bir workshop düzenleyeceğiz. Yüksek kaliteli ve nispeten uygun fiyatlı bir makina olması sebebiyle büyük firmaların bile teknoloji tanımak için tercih ettiği bir cihaz Mass Portal. Bu yüzden faydalı olacağını düşündük. 17:00’de BTech olarak EBM ve SLS cihazlarının karşılaştırılmasını ve teknik özelliklerini anlatacağız, sonrasında Jeremy Dünya’daki endüstriyel uygulamaları anlatacak, Stefan EBM teknolojisini ve dünyadaki kullanımlarını, sınırlamaları ve avantajlarını anlatacak. Teyfik Hoca ise eklemeli imalat ile üretilen malzemelerin mekanik özelliklerini, fırınlama proseslerini ve yüzey işlemlerinden bahsedecek. Evren Hanım’da Lazer sistemlerini ve havacılık alanındaki uygulamalarını anlatacak. Yani dolu dolu bir etkinlik olacağını söylemek mümkün.
Katılım ücretli mi ?
Katılım diğer etkinliklerde olduğu gibi ücretsiz ancak konferans salonunun kapasitesi sebebiyle sınırlı sayıda ziyaretçi kabul edebiliyor. Sonraki etkinlikleri takip edebileceğiniz ve bu etkinlik için kayıt olabileceğiniz bir Meetup grubu kurduk. Katılımcılar aşağıdaki linkten etkinliğe kayıt olabilirler,
Etkinlikler devam edecek mi ? Sonraki konular ne olacak ?
Etkinliklerimiz daha farklı konularla ve katılımcılar ile devam edecek. Sonraki etkinliğimiz büyük ihtimalle dental sektöre yönelik bir etkinlik olacak. Sonrasında ise sağlık alanına yönelik bir etkinlik gerçekleştireceğiz. Ayrıca sağlık alanında akademisyenlere yönelik özel bir programımız başlıyor. BTech tarafından sağlık alanında çalışan akademisyenlere sertifikalı Mimics Innovation Suite kursu verilecek. Sanal cerrahi planlama, analiz, medikal model oluşturma gibi araçların olduğu Mimics Innovation Suite paketini akademisyenlere her ayın ilk pazartesi günü BTech ofisinde ücretsiz olarak vereceğiz. Bu program ile ilgili belli bir kontenjan oluşturduk ve yakında duyurmaya başlayacağız. Mimics Monday adıyla her ayın birinci pazartesi günü 1 sene boyunca bu etkinlikler devam edecek.
Etkinliklerden sonra bir anketle gelen misafirlerimize sonraki etkinliğin konusunun ne olmasını isterdiniz diye soruyoruz. Bu gelen geri bildirimleri de mutlaka dikkate alıyoruz.