Sosyal iş ağı LinkedIn, bir süredir kullanıcılarının tepkisini çekiyor. Yenilenen tasarımı bazı sorunları beraberinde taşıyor. Ayrıca, Microsoft’un satın almış olması ise, özellikle Internet Explorer’dan beri akıllarda olan bir algı nedeniyle işin kötüye gideceği ve kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyeceği sabit algısını beraberinde barındırdığı için sıkıntılı bir süreci ifade etti. Genel kanaat portalın biraz daha facebook vari bir hal aldığı yönünde. Elbette şu da var ki, facebook ‘un da LinkedIn vari bir alternatif yapı kurmaya çalıştığı da biliniyor.
Bu yazıda bazı notlar ile yenilenen LinkedIn ile ilgili değerlendirmelere yer vereceğim. İşinizi geliştirme noktasında kullanabilirsiniz.
– Öncelikle şu anda portalın önemli bir eksiği var: Ana akışta yer alan “Son Güncellemeler” yani İngilizce adı ile Recent Update şu an yok. LinkedIn facebook sayfasındaki yorumlara baktığımızda, bu özelliğin şimdilik geçici olarak kapalı olduğu ve yakında açılacağına dair cevaplar var.
– Yeni yapıda “herkese açık” paylaşımlar arasında arama yapma özelliği getirilmiş. Burada henüz yanıt bulamadığım konu: bu aramanın 3. derece bağlantılar ile sınırlı olup olmadığı. Bunu Twitter’dan sordum ve cevap “evet” olarak geldi.
www.linkedin.com da “Search” bölümünde örneğin “Satılık Fabrika” , “Ankara Fuarı” gibi aramalar yapın. Ne kadar etkili olacağını ve işin seyrini değiştirebilecek güçte olduğunu göreceksiniz. Bu özellik tek başına diğer bazı olumsuzlukları eritebilir.
Arama yaparken bir hususu belirtmem gerek, örneğin “import” kelimesini arattınız, size “important” kelimesi ile ilgili sonuçlar verebilir. Sanıyorum bir ince ayar yapılmalı. Yeni yapı etiket yani hashtag kullanımını artıracağa benziyor.
– LinkedIn’i kullanırken ekranın zoom seviyesini yüzde 110’a getirin. Eski tasarıma göre yazıların okunması biraz daha zorlaşmış. Bu anlamda sıkıntı yaşamak istemiyorsanız yüzde 10 artırın.
– Advanced Search, daha çok Sales Navigator ‘a kaydırılmış. Bu pek çok LinkedIn kullanıcısının şikayet ettiği bir konu. Haklılar ancak Sales Navigator’ı birkaç gündür kullanıyorum ve eğer mecra işiniz için önemli ise kullanmanızda, denemenizde fayda var. Sales Navigator ‘da bir firma veya bir kişiyi “Lead” olarak kaydederek sadece o kişi / firmadan gelen paylaşımları takip edebiliyorsunuz. Arama yapısı eski Advanced Search seviyesinde detaylı. Detaylı aramada şu özellik çok hoşuma gitti: Son 30 günde LinkedIn’de paylaşım yapıp yapmadığına bakabiliyorsunuz. Yani bir yerde kontakt kurmak istediğiniz kişi gerçekten kullanıyor mu ve mesajlarına bakıyor mu oranını test ediyor. Bu aboneliği alacaksanız tavsiyem, hem LinkedIn ana sayfası hem de Sales Navigator sayfası ikisi birden açık olsun.
Eğer Sales Navigator abonesi iseniz gönderdiğiniz InMail’ler karşı tarafında LinkedIn Inbox’a düşüyor ancak karşısı yanıt verdiğinde bu yanıt sizin Sales Navigator kutunuza geliyor yani mesajlarınız birbirinden ayrışıyor.
– InMail’lerde eskiden gelen cevapta mecra size o hakkı iade ederdi, şimdi ise iade etmiyor. Bu eksi bir durum. InMail gönderirken imza tanımlayabiliyorsunuz. InMail gönderirken ortak kontaktlarınızdan bahsedebiliyorsunuz. Bunlar ise artı durumlar.
– LinkedIn’de bir şirket sayfası yönetiyor iseniz sayfaya erişmek ve sonra paylaşım yapmak biraz zahmetli. O yüzden tavsiyem yönettiğiniz sayfayı pencerenize “iğneleyin” ve her seferinde birkaç adımdan oluşan güzergahı takip etmek durumunda kalmayın.
Şimdilik ilk etapta notlarım bu şekilde. Bir sorunuz olur ise veya bağlantı kurmak isterseniz bana ulaşabilirsiniz: http//www.linkedin.com/in/tolgaozek