Tokat’ın Erbaa ilçesinde bulunan Yılmaz Kayalar Fen Lisesi, TÜBİTAK 45. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda önemli bir başarıya imza atarak Samsun bölge birincisi oldu. İlk elemeleri geçerek Coğrafya, Tarih ve Sosyoloji alanında olmak üzere 3 proje ile Samsun bölge sergisine katılma hakkı elde eden Yılmaz Kayalar Fen Lisesi öğrencileri, 17-20 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen bölge sergisinde Sosyoloji dalında ‘çocuk gelinler sorununa bakış konulu Gelincikler projesi’ ile başarıya ulaştı. Tokat’tan TÜBİTAK yarı finaline en fazla projeyle katılan okul olan Yılmaz Kayalar Fen Lisesi’nin öğrencileri, Türkiye finali için Ankara’ya gidecek.
TÜBİTAK 45. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda ilk elemeleri geçen Yılmaz Kayalar Fen Lisesi, sosyoloji alanında sunulan GELİNCİKLER- Çocuk Gelinler Sorununa Bakış projesi ile bölge birinciliğine ulaştı. Öğretmen Memiş Kocatürk danışmanlığında, Buse Özge Çiçek ve Gülcan Aydın tarafından hazırlanan proje ile öğrenciler, Erbaa’da ve Türkiye’de çocuk yaşlarda yapılan evliliklere dikkat çekerek çocuk gelin olmaya giden yolda etkili olan sebepleri ve çözüm yollarını ortaya koymayı hedefliyorlar.
Türkiye’nin kanayan yarasına öğrenciler dokundu
Kız çocuklarının erken yaşta evlenmelerinin başlıca sebeplerini de ortaya koyan projede; geçim sıkıntısı, eğitim seviyesinin düşüklüğü ve kardeş sayısının fazla olması en önemli sebepler arasında gösteriliyor. Son 4 yıl içinde resmi kayıtlara geçen çocuk gelin rakamlarının 181 bine ulaştığı ülkemizde, konuya dikkat çekmek adına hazırlanan projede ayrıca kız çocuklarında görülen erken yaşta evlilikler ile ülkenin gelişmişlik düzeyi arasında doğrudan bir ilişki olduğu da gözlemlenmiyor.
Çözüm çok yönlü anlayış değişikliğinde
Çalışma kapsamında sunulan çözüm önerileri arasında yasaların dışında sosyal ve kültürel değer yargılarının da değişmesi gerekliliği dikkat çekiyor. Evlilik yaşı ve ergin olma yaşının tüm ilgili yasalarda 18 yaş olarak kabul edilmesinin öneminin vurgulandığı projede, kişi başına düşen milli gelirin artırılması yönünde ekonomik politikaların üretilmesi, erken evlilikler konusunda farkındalığın artırılması, çocuk hakları yaklaşımı ve eğitimle ilgili çalışmaların titizlikle sürdürülmesi çözüm yolunda atılacak somut çözümler olarak ortaya konuyor.