-YİĞİT AKÜ ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERE LİTYUM-İYON BATARYA GELİŞTİRMEK İÇİN 1 MİLYON DOLARLIK LABORATUAR KURDU…
-AVRUPA’NIN SAYILI AR-GE ÜSLERİNDEN OLAN LABORATUAR TÜRKİYE’DE DE İLK…
Otomotiv sektöründeki tüm gelişmeleri yakından takip eden Yiğit Akü, dünyanın yükselen trendi elektrikli araçlar için gerekli olan lityum-iyon bataryaları üzerinde geliştirme çalışmaları yürütecek bir AR-GE laboratuarı kurdu. 1 milyon dolarlık yatırımla kurulan laboratuar Türkiye’de bir ilk olurken Avrupa’nın da sayılı AR-GE üstlerinden olmaya aday.
Dünyadaki petrol rezervlerinin ömrünün kısalması, tüm teknoloji firmalarını alternatif enerji kaynakları konusunda araştırmaya iterken otomotiv sektörü de ilk aşamada bataryadan kullanılacak elektrik enerjisiyle daha uzun yol kat edebilmenin arayışında. Türkiye’de de AR-GE çalışmaları konusunda çıtasını her geçen gün yükselten Yiğit Akü, elektrikli otomobillerde kullanılan kısa adı Lİ-ON olan şarj edilebilir lityum-iyon bataryaları üzerine çalışma yapmak üzere bir AR-GE üssü kurdu. 1 milyon dolarlık yatırım harcaması yapılan AR-GE laboratuarı için bir yıllık bir fizibilite süresinin ardından, literatür araştırması yapıldı ve laboratuar kurulumu tamamlandı.
66 BİLİM ADAMI ÇALIŞACAK-
35 yıllık bir geçmişle sektörün sayılı firmaları arasında yer alan Yiğit Akü, araştırma ve geliştirme çalışmalarıyla sektörde adından söz ettirmeyi hedefliyor. 66 bilim adamının görev alacağı laboratuar, Türkiye’de bir ilk olurken Avrupa’nın da sayılı AR-GE merkezlerinden biri olmaya aday.
-AR-GE’YE YÜZDE 4 YATIRIM-
Yiğit Akü Genel Müdürü Dr. Hulki Büyükkalender, otomotiv sektöründe AR-GE çalışmalarının büyük önem taşıdığını, Yiğit Akü olarak bu alana yaptıkları yatırımlarla Türkiye’nin çıtasını da yükselttiklerini söyledi. Büyükkalender, Türkiye’de AR-GE yatırımlarına milli gelirden ayrılan payın yıllarca yüzde 1’in altında kaldığına dikkat çekerek, “Yiğit Akü olarak her yıl artan miktarlarda AR-GE çalışmalarına kaynak ayırıyoruz. 2002 yılında ciromuzun yüzde 0,5’ini araştırma ve geliştirme çalışmalarına yönlendirirken, bu rakamı 2008 yılında yüzde 2’ye çıkardık. 2011 yılında da ciromuzun yüzde 4’üyle AR-GE Çalışmalarını yürüteceğiz” dedi.
“HEDEFİMİZ Lİ-ON AKÜ ÜRETİMİNDE AVRUPA BİRİNCİLİĞİ”
Bir teknoloji firması olarak dünyadaki değişikleri yakından takip ettiklerini ve bu gelişmelerde rol almaya yönelik çalışmalar yürüttüklerini anlatan Büyükkalender, şunları söyledi:
“Yiğit Akü, elektrikli araç aküleri konusunda çalışmalarını her geçen gün yeni ve ileri bir çizgiye taşımaya hedefliyor. AR-GE yatırımlarımızın şekillenmesinde de bu konuya öncelik veriyoruz. Bunu da yeni kurduğumuz laboratuarımızla ortaya koyduk. Hedefimiz elektrikli araçların aküsü olan li-on bataryalarının üretiminde Avrupa birincisi olmak. “