Türkiye genelinde olduğu gibi Ankara’da da piyasanın, 2014 yılında ciddi daralma yaşadığını söyleyen Başkan Öncel, “2015’te bu daralmanın önünü açacak tedbirlerin alınmasını bekliyoruz. Öncelik yerli sermayenin, yerli üretimin desteklenmesi olmalı” dedi.
Memleketçi Sanayici ve İşadamları Derneği (MİSİAD) Genel Başkanı Feridun Öncel, 2014 yılını değerlendirdi, yeni yıla ilişkin beklentilerini dile getirdi. Genel merkezi Ankara’da bulunan ve ülke genelinde 30’u aşkın şubesiyle faaliyetini sürdüren derneğin yönetim kurulu adına bir açıklama yapan Feridun Öncel, 2014 yılının iş dünyası açısından sıkıntılı geçtiğini anımsattı. Küresel ekonomik krizin yanısıra, Ortadoğu’daki çatışmaların ve Türkiye’de yaşanan olayların piyasalarda ciddi daralmaya yol açtığını söyleyen Başkan Öncel, “Neredeyse tüm sektörler bu daralmadan etkilenmiştir” dedi.
2015 DE KOLAY GEÇMEYECEKTİR AMA…
Bütün bunların yanısıra, 2014 yılında yapılan seçimlerin de ekonomiye olumsuz yansıdığını kaydeden Başkan Öncel, “Gerek dünyada ve gerekse ülkemizde şartlar hala değişmiş değildir. Dolayısıyla 2015 yılında da ekonomik sıkıntıların yaşanması muhtemeldir. Genel seçimleri de hesaba katarsak, önümüzdeki ilk 6 ay iş dünyası açısından çok da kolay geçmeyecektir” diye konuştu. MİSİAD Genel Başkanı Feridun Öncel, ekonomik sıkıntıları en aza indirmek, Türkiye’nin kanayan yarası olan cari açığı azaltmak için mutlaka yerli sermayenin desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Öncel, şöyle devam etti:
YERLİ ÜRETİM VE TÜKETİM ŞART
“Türkiye bugün ne yazık ki yabancı menşeili ürünlerin sınırsızca pazarlandığı bir ülkedir. Elektronikten gıdaya kadar binlerce kalemde ürün evlerimize, işyerlerimize girmektedir. Her yabancı menşeli ürün, Türk malları önünde ciddi engeldir. Türkiye’nin güçlü ekonomiye kavuşması için yerli malların cazip hale getirilerek satışının teşvik edilmesi, yerli sermayenin desteklenmesi, bu konuda sağlıklı yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. İthalatı zorunlu ürünler dışında, tüm sektörlerde yerli alımın sağlanmasına öncelik tanınmalıdır. Elbette bunun için firmaların katma değeri yüksek ürünler üretmeleri sağlanmalıdır.”
FİYAT AVANTAJI İKİ KATINA ÇIKARILMALI
Açıklamasında kamu ihalelerinde yerli firmalara sağlanan avantajlara da değinen Başkan Öncel, “Bilindiği üzere Kamu İhale Kanunu’nda yerli malları teklif edenlere yüzde 15 oranında fiyat avantajı verilmiştir. Ancak bu yeterli değildir. Yüzde 15 olan fiyat avantajının en az iki katına çıkarılması elzemdir. 2014 yılında beklentilerin altında kalan büyüme rakamlarının, 2015 yılında yüzde 5-6’ları görebilmesi için yerli malı üretimi ve kullanımını arttırmak şarttır” diye konuştu.