Türkiye genelinde son yıllarda hızla artan üniversite sayısı yurt ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Fakat mevcut sayının, talebi karşılayamaması gayrimenkul sektöründe gözleri öğrenci yurtlarına çevirdi.
Geçtiğimiz yılın verilerine göre İstanbul’da 9’u devlet, 41’i özel üniversite olmak üzere toplamda 50 adet üniversite yer alıyor. Bu rakamlara göre Türkiye’deki üniversitelerin %29’u İstanbul’da. Üniversitelere her yıl yenileri eklenirken; yeni fakülteler ve yeni bölümler de açılıyor. Bu da öğrenci sayısında büyük bir artışa sebep oluyor. Fakat, artan talebe rağmen öğrenci yurtları yetersiz kalıyor ve talebi karşılayamıyor. Ya da niteliksiz öğrenci yurtları sebebiyle sunulan hizmetler öğrencileri başka alternatifler aramaya itiyor. İşte bu durum, gayrimenkul sektöründeki yatırımcıları atağa geçirdi. Uzmanlar, uygun lokasyonda ve profesyonel bir yönetimle yatırımı yapılan yurtların yerli ve yabancı yatırımcıları da cezp ettiğini belirtiyor.
Modern mimari tasarımı, dekorasyonu ve sunduğu hizmetler ile Türkiye’nin en konforlu özel öğrenci yurdu olan Konforist Edu Suites’i hayata geçiren Avrupa Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Giray, “Üniversitelerin yoğun olarak yapılandığı her yer potansiyel taşıyor. Önemi henüz anlaşılamamış olan öğrenci yurtları, orta vadede yatırımcıların gözdesi haline geldi. Fakat binayı inşa etmek yeterli olmuyor. Bu alanda varolan talebi canlı tutabilmek için öğrencilerin beklentilerine göre nitelikli hizmet vermek şart” dedi.
Üniversitenin Olduğu Her Yer Potansiyel
Yurt ihtiyacına ve yapımına dikkat çeken Ediz Giray, “Tam olarak önemi anlaşılamamış olan öğrenci yurtları, yatırımcılığı yüksek potansiyeli ve henüz arz oranının talebin çok altında olması nedeniyle orta vadede yatırımcıların gözdesi olacaktır. Mevcut talebin en fazla % 30’u civarında bir arz mevcut ve vasıflı öğrenci yurtları konusunda ciddi bir pazar açığı bulunuyor. Üniversitelerin olduğu her yer potansiyel taşıyor ” dedi.