TÜBİTAK, TTGV ve TÜSİAD tarafından gerçekleştirilen 12’nci Teknoloji Ödülleri için başvuru süreci uzatıldı. Türkiye’nin teknoloji geliştiren ülkeler arasında yer almasını sağlamak, yenilikçi ürünlerin geliştirilmesini teşvik etmek amacıyla düzenlenen ve 11 yılda 872 projenin katıldığı ödüller için 14 Ağustos 2015 tarihine kadar başvuru yapılabilecek.
Türkiye’nin en prestijli ödülleri arasında yer alan “Teknoloji Ödülleri” için başvuru heyecanı tüm hızıyla sürüyor. “Türkiye Teknoloji Liderlerini Arıyor” sloganıyla 12’ncisi gerçekleştirilecek olan ödüllere bu yıl rekor başvuru bekleniyor. İlki 1998 yılında düzenlenen ve bugüne kadar toplam 872 projenin katıldığı Teknoloji Ödülleri’nin ön başvuru süreci yoğun ilgi nedeni ile 14 Ağustos 2015 tarihine kadar uzatıldı.
“TEKNOLOJİ LİDERLERİNİ ARIYORUZ”
Türkiye’nin teknoloji geliştirme, yoğun küresel rekabet ortamında 2023 hedeflerine ulaşma konusunda devlet ile özel sektörün el ele vererek seferberlik başlattıklarını söyleyen XII. Teknoloji Ödülleri Yürütme Kurulu Başkanı C. Müjdat Altay, “TÜBİTAK, TTGV ve TÜSİAD ortaklığı ile yürütülen Teknoloji Ödülleri her alanı temsil etme gücüne sahip. Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer almak istiyorsak, ülke olarak bir üst lige çıkıp, her sektörden dünya devi markalar yaratmak istiyorsak Ar-Ge’de, teknolojide, inovasyonda yetkinliğimizi artırmalıyız. Kazandığımız yetkinliklerimizi sergilemenin en iyi platformu ise Teknoloji Ödülleri. 30 başvuru ile başladığımız Teknoloji Ödülleri programının bugün geldiğimiz noktada 200’e ulaşması mutluluk verici” dedi.
Türkiye’nin teknoloji geliştiren ülkeler arasında yer alıp, yenilikçi ürünlerin geliştirilmesini teşvik etmek amacıyla düzenlenen ödüllerde KOBİ’den büyük ölçekli firmalara önemli geri dönüşler aldıklarını belirten Altay, şöyle devam etti: “Makine imalattan bilişime, elektrik-elektronikten metalürji, malzeme, kimya, biyoteknoloji, tarım, gıda ve çevre alanına kadar birbirinden değerli projelerle karşılaştık. Bu yıl da teknoloji liderimizi aramaya devam ediyoruz. İlk duyurumuzu gerçekleştirdiğimizden bugüne karşılaştığımız ilgi için tüm katılımcılara teşekkür ederiz. Yoğun ilgi nedeni ile 14 Ağustos 2015’e kadar bu yılki başvuruları sürdüreceğiz.”
“REKABET GÜCÜMÜZÜ ORTAYA KOYMALIYIZ”
Türkiye genelinde Ar-Ge alanında çalışmalar düzenleyen şirketlere yönelik bilinçlendirme çalışmalarının da eş zamanlı olarak sürdürüldüğüne değinen Altay, “Ülkemizin geleceğine yatırım yapan yetenekli şirketleri kamuoyuyla paylaşmayı, başarı hikayelerini gündeme taşımayı, hayallerinde sınır tanımayan şirketleri dün olduğu gibi bugün de desteklemeyi sürdüreceğiz. Geçmişte sadece hayal olan, ancak bugün hayatımıza giren teknolojileri geliştiren kişi ve şirketler Türkiye ekonomisi ile dünya liginde ülkemizi daha güçlü bir konuma taşıyacak. Bu yıl bir rekora imza atmayı, 200 başvurunun üstüne ulaşmayı hedefliyoruz” açıklamasını yaptı. 2014 yılında 242 milyar dolarlık toplam ithalatın yaklaşık 180 milyar dolarlık kısmının imalat sanayi ürünlerinden oluştuğunu hatırlatan Müjdat Altay sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ar-Ge’ye ayrılan payın yüzde 2.5 olduğunu varsayarsak yurtdışında yapılan Ar-Ge’yi 3 milyar dolar ile desteklediğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu trendi, tersine çevirmek zorundayız. Daha çok kaynak ayırmalıyız. 2023 yılında Ar-Ge harcamalarının Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’ya oranının %3’e ulaşmasını hepimizin çabalarıyla hedefliyoruz. Ülkece çok önemli hedeflerimiz var önemli bir dönüşüm sürecindeyiz. Bu önemli dönüşümde ‘ben de varım’ diyen tüm firmaları, Teknoloji Ödülleri yarışına katılarak rekabet güçlerini göstermeye davet ediyoruz. Seneye bu vakitlerde bir firmamız büyük ödülü alarak en büyük sevinci yaşayacak.”