Deloitte Türkiye, 2013 yılsonu vergi uygulamaları ve 2014 yılı beklentilerini Adana, Ankara ve İstanbul’da masaya yatırdı.
30 Aralık 2013, İstanbul – Türkiye’de profesyonel hizmetler alanında 27’nci hizmet yılını dolduran Deloitte Türkiye, hizmet verdiği endüstrilerdeki tecrübelerini paylaşmak üzere başlattığı Deloitte Sohbetleri’ne, vergi alanındaki toplantıları ile devam ediyor.
Aralık ayı içerisinde Adana, Ankara ve İstanbul’da gerçekleştiren toplantılarda, dönem sonu envanter işlemlerinde özellikli konular, vergide güncel gelişmeler ve dikkat edilecek hususlar, gümrük mevzuatında 2013 yılında öne çıkan konular ile transfer fiyatlandırması konuları ele alındı.
Deloitte Türkiye Vergi Hizmetleri Lideri Ahmet Cangöz toplantıları şu şekilde değerlendirdi:“Yılın son günleri tüm firmalar ve mali müşavirler için oldukça hareketli geçer. Bunun temel nedeni elbette yılsonu itibari ile hesapların beyana hazır hale getirilecek olmasıdır. Bu nedenle kapanış işlemlerini gerçekleştirmeden önce; bu konularda mevzuattaki değişiklerinin, farklı yorum ve görüşlerin dikkate alınması gerekmektedir. Son yıllarda Maliye Bakanlığı bünyesine yeni denetim elemanlarının katıldığı buna bağlı olarak da vergi inceleme oranlarının arttığı gözlemlenen bir gerçektir. Bu durum karşısında firmaların doğru beyanlarda bulunması anayasal bir görev olmasının yanı sıra aynı zamanda mükellefler açısından ileride cezai sorumluluklarla karşılaşmamak adına bir zorunluluktur”.
Vergi uygulamalarında özellikli konular
2013 yılsonu vergi uygulamaları ve 2014 yılı beklentilerinin ele alındığı toplantı kapsamında, dört panel yer aldı. Toplantının ‘Dönem Sonu Envanter İşlemleri’ adlı ilk panelinde, yılın sonuna doğru yaklaşırken kurumların öncelikli gündem maddelerinden biri olan vadeli hesapların, menkul kıymetlerin ve alacak ve borçların değerlenmesi gibi konular katılımcılar ile paylaşıldı. ‘Vergide Güncel Gelişmeler ve Dikkat Edilecek Hususlar’ konulu panelde sırasıyla gayrimenkul ve iştirak satış kazancı istisnası, esas faaliyet konusu gayrimenkul ticareti olmayan ancak ana sözleşmelerinde hüküm olan firmalarda durum ve farklı tarafların konuya yaklaşımı, sat-geri kirala (leaseback) uygulaması kv, kdv, dv ve harç istisnası ve ciro primleri ele alındı.
Gümrük mevzuatında 2013 yılında öne çıkan konuların tartışıldığı panel ise, son dönemlerde Gümrük ve Dış Ticaret Mevzuatı’nda gerçekleşen, 6455 Sayılı Torba Kanun, Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği, Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü ile diğer değişiklik ve genelgeler hakkında ayrıntılı bilgileri katılımcılarla paylaştı. ‘Transfer Fiyatlandırması’ ve buna ilişkin raporların önemine ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı son panelde ise, kanuni raporlama ve belgelendirme yükümlülüklerinde sürecin nasıl yönetilmesi gerektiği ve bu raporlamalardaki uzun ekonomik analizlerde nasıl ilerlenmesi gerektiğine dair yol haritası çizildi.
Adana, Ankara ve İstanbul’da yoğun katılım sağlanan toplantılar, Ocak ayında Bursa, Uşak ve İzmir ve Manisa illerinde devam edecek.