Yaz aylarıyla birlikte başlayan kene tehlikesine karşı uzmanlar, vatandaşları uyarıyor. Doç. Dr. Bayazıt, Kırım Kongo Kanamalı Ateş Hastalığı’na yol açan kene ısırmasına karşı alınacak önlemler ve kene ısırması sonrası neler yapılması gerektiğine ilişkin bilgi verdi.
Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Fatma Nurhayat Bayazıt, yaz aylarında insanların adeta kâbusu haline gelen kene sokmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Kene ısırığıyla bulaşan Kırım Kongo kanamalı ateş hastalığının, zamanında müdahale edilmemesi halinde öldürücü bir hastalık olabileceğine dikkat çeken Doç. Bayazıt, “Havaların ısınmasıyla birlikte piknik mevsimi de başladı. Bir taraftan da açık alanlara, dağ köylerine, dağlık alanlara gidiliyor. O nedenle çok dikkatli olmak gerekiyor” dedi.
VÜCUTTAN BİRAN ÖNCE UZAKLAŞTIRIN
Doç. Bayazıt, kene ısırmalarına karşı da vatandaşlara şu uyarılarda bulundu:
“Burada özellikle vatandaşlarımıza vereceğim iki önemli mesaj var. Birincisi kene vücutta ne kadar kısa süre kalırsa, hayati tehlike de o kadar az olacaktır. İkincisi ise özellikle keneyi çıkardıktan sonra kendilerini 10 gün kadar takip etmeleridir. Yüksek ateş, çok ciddi kas ağrısı, bulantı, kusma, karın ağrısı varsa mutlaka en yakın sağlık kurumuna başvurmaları gerekmektedir. Hastalığın aşısı yok, serumu yok; o nedenle yapılacak tek şey kişilerin başlangıçta kendilerini çok iyi şekilde korumalarıdır. Gittikleri yerlerde uzun kollu giyinmeleri, pantolonlarının paçalarını çoraplarının içine sokmaları gerekiyor. Döndükten sonra vücutlarını, kulak arkası, parmak arası dâhil iyice kontrol etmeleri gerekiyor. Buldukları anda, cilde yapıştığı yerde asla çıplak elle değil ama bir mendille, kağıt parçasıyla onu çıkarmaları gerekiyor. Cilde yapıştığı yerden kararlı bir şekilde çekip çıkarıp, daha sonra kendilerini gözlemleyip, belirtiler görüldüğü anda en yakın sağlık kurumuna gitmelerini tavsiye ediyoruz.”