İş dünyası, üniversitelerin meslek edindirmekten ve iş dünyasına hazırlamaktan çok, diploma sahibi yaptığını ve prestij kazandırdığını düşünüyor. İş dünyası profesyonellerine göre ders müfredatları yenilenmeli; teorik bilgilerle birlikte pratiğe de önem verilmeli.
İş dünyasının üniversitelerden beklentilerini yaklaşık 3 bin İnsan Kaynakları profesyoneline sorarak mercek altına alan Kariyer.net anketine göre, iş dünyası profesyonellerinin sadece %15’i üniversitelerin meslek edindirdiğini; %23’ü iş dünyasına hazırladığını düşünürken anketi yanıtlayanların %54’ü ise üniversitelerin adaylara teorik bilgi verdiğini söylüyor. Ayrıca %46’sı diploma sahibi yaptığını, %23’ü ise prestij kazandırdığını belirtiyor. Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, “Özel sektörün içinde bulunduğu nitelikli personel sıkıntısı, mesleki eğitimi ön plana çıkarıyor. Birçok şirket uygun pozisyonlar için deneyimsiz çalışanları istihdam edip, meslek içi eğitimler ve sertifika programlarıyla yetkinliklerini artırma yoluna gidiyor” diyor. Azoz, yükseköğretim kurumlarının da öğrencileri staj ve iş deneyimi konusunda yönlendirmesi gerektiğini, kariyer hayatlarına başlamadan önce öğrencilere pratik ve iş dünyasının insan kaynağı talebine uygun eğitim vermesi gerektiğinin altını çiziyor.
İş dünyası ve üniversiteler kol kola yürümeli
Yetenek savaşlarının hızlandığı günümüzde birçok seçkin firma, yetenekleri mezun olur olmaz bünyesine katabilmek için stajı da kapsayan özel programlar düzenliyor. Anketi yanıtlayan İK profesyonellerinin %66’sı üniversiteler ile ortak projeler yürüttüğünü belirtiyor, %8’i ise bu konunun gelecekte planlanan projeleri arasında olduğunu söylüyor. Azoz, konuyla ilgili şu yorumu yapıyor: “Bazı şirketler, özel oyun ve yarışmalarla seçtiği gençleri şirketinde uzun süreli stajyer olarak istihdam ediyor ve bu gençlerin şirkette kalması için özel bir çaba gösteriyor. Bu durumda, karşılıklı bir kazan-kazan ilişkisi söz konusu. Şirket, genç yetenekleri kendi kurum kültürüne uygun bir şekilde, yüksek bağlılıkla yetiştiriyor. Gençler de kariyer basamaklarını henüz öğrenciyken tırmanmaya başlayarak kariyerinde önemli bir avantaj yakalıyor. Gözlemlerimiz, adayların bu konuda yol gösterilmeye ve bilgiye ihtiyacı olduğu yönünde. İşverenle aday arasındaki köprü rolü de yükseköğretim kurumlarına düşüyor ve bu ihtiyaca yanıt verme yönünde onlara bir sorumluluk yüklüyor.”
Çalışanın yetkinlikleri ön planda tutuluyor
“İşe alımda adayın devlet veya vakıf üniversitesi mezunu olması kararınızı etkiler mi?” sorusunu yanıtlayanların %46’sı “Evet ama adayın yetkinliklerini ön planda tutarım” cevabını veriyor. Diğer yandan üniversiteye göre değişir diyen %15’lik bir bölüm de bulunuyor. “Hayır” cevabını verenlerin oranı ise % 38.
İnsan Kaynakları profesyonelleri, öğrencilerin özellikle staj yapmaları ve liderlik & kurumsal hayatta aranan yetkinliklere yönelik atölyelerle desteklenmeleri gerektiğini savunuyor. Şirketlerin üniversitelerden gelecek çalışanları ne tür bilgi ve beceri ile donatması ve iş dünyasına nasıl hazırlayacağını yine şirketlerle istişare etmesinin şart olduğunu söylüyor.
Azoz, “Sitemizde, hem deneyimli adaylar için hem de yeni mezun adaylar için birçok iş fırsatı bulunuyor. Burada göz önünde bulundurulması gereken nokta, yeni mezunların iş arama ve kariyer süreçlerinin henüz öğrencilik döneminde başlaması gerektiği… Kariyer.net olarak ülkemizin istihdam dinamiklerinde çok önemli bir rolü olan üniversiteler ve üniversiteliler için özel projeler geliştirme yönünde adımlar atıyoruz. Bu adımlardan en önemlisi üniversiteler ile gerçekleştirdiğimiz ve tüm hızıyla süren üniversite etkinliklerimiz. Etkinliklerimizde, her sene tüm Türkiye’deki farklı üniversitelerde yaklaşık 100 etkinlik ile on binlerce öğrenciye seminerler veriyoruz. Kariyer.net olarak yaptığımız tüm yayınlara, üniversitelerde ve meslek okullarında gerçekleştirdiğimiz bu etkinliklere rağmen adayların bu konuda hala yol gösterilmeye ve bilgiye ihtiyacı olduğunu görüyoruz. Maalesef ziyaretlerimizde gençlerin, ister lisans ister yüksek lisans eğitimi alıyor olsun, iş dünyasına çok uzak olduğunu da gözlemliyoruz” açıklamasını yapıyor.
İş dünyası üniversitelerden ne bekliyor?
- Kariyer merkezleri daha aktif olmalı.
- Meslek ve bölümlere göre ilişkili firmalarla ortak projeler yürütülmeli.
- Mezunlar ile mentorluk programları yapılmalı.
- Teorik bilgiler dışında pratik bilgiler, iş hayatında kişilere avantaj sağlayacak olanaklar sunulmalı.
- Staj yapmaları için yönlendirmeler yapılmalı.
- Derslere iş hayatından çalışanların katılmalarını sağlanmalı.
- İK personeli ile grup çalışmaları yapılmalı.