Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer’in katılımıyla gerçekleşen “Kamu Çağrı Merkezlerinin 2023 Vizyonu” konulu konferans için Emniyet Genel Müdürlüğünden, Kalkınma Bakanlığı’na, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden, Maliye Bakanlığı’na kadar birçok kamu yöneticisi, 28 Eylül’de Ankara’da bir araya geldi.
Çağrı merkezlerinin kamunun yatırım planları içine girmesiyle vatandaş odaklı hizmet kavramı da daha fazla gündeme taşınmaya başladı. Kamunun çağrı merkezlerine yapacağı yatırımın istihdama katkısının büyük olacağını ortaya koyan Türkiye Çağrı Merkezi Araştırması 2011 sonuçlarına göre kamunun artan çağrı merkezi yatırımları sayesinde 2018 yılında çağrı merkezlerinin 100 bin kişiye geçim sağlayacağı öngörülüyor.
Çağrı merkezlerini, hizmet ihraç edeceğimiz en önemli alanlardan biri olarak tanımlayan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım “Hizmet ihracatıyla, sıcak para ihtiyacını karşılayan ülkeler var. Türkiye bölgesinde bilgi toplumu çalışmaları alanındaki deneyimini paylaşmalı ve bunu işe dönüştürmelidir. Bu alanda başarılı olmak için lisan bilgimizi güçlendirmeli ve bu işi önemli bir kariyer adımı olarak görmeliyiz. Genç işsizliğin çaresi, bilişim sektörü ve çağrı merkezi gibi bilişimle entegre olan sektörlerdir” dedi. Kamu dünya genelinde değişime karşı olan, yeniliklere en son ayak uyduran yapıdadır diyen Bakan Yıldırım, “Kamu Türkiye’de birçok konuda öncülük yapmaktadır. Bugün Ulaştırma Bakanlığı çağrı merkezi hizmetini dış kaynak servis sağlayıcılardan temin etmektedir. 2023’de 2 trilyon olması hedeflenen Türkiye milli gelirinde bilişim hedefimiz %10’dur. Çağrı merkezlerini de içine alan bu hedef daha fazla istihdam anlamına gelmektedir” dedi.
BTK Başkanı Acerer:
“Türkiye’de 1850 kişiye 1 çağrı merkezi çalışanı düşmektedir”
Çok hızlı gelişmesine rağmen Türkiye’de çağrı merkezi sektöründe hedeflenen kalite standardına henüz ulaşılamadığına vurgu yapan Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acerer “Bugün kişi başına düşen çağrı merkezi çalışanı o ülkenin gelişmişlik düzeyini göstermektedir. Dünyada 100 ila 500 kişiye 1 çağrı merkezi çalışanı düşerken Türkiye’deki 1850 kişiye 1 kişi düşmektedir. Hedefimiz telekomünikasyon sektöründe geliştirdiğimiz ve sürekli denetlediğimiz kalite standartlarının diğer sektörlerde de en kısa zamanda uygulanmasıdır. Buna finans sektörü de dahildir” dedi.
2007 yılından beri çağrı merkezi pazarında gerçekleştirdiği projelerle sektörün gelişmesinde katkı sağlayan IMI Conferences Genel Müdürü Meltem Karateke, 2007 yılından bu yana dış kaynak servis sağlayıcılar pazarının yıllık ortalama % 37 büyüme gösterdiğine vurgu yaparak “Bugün ekonomik büyüklüğü 1.1 milyar USD’yi bulan, 50 binin üzerinde istihdam yaratan çağrı merkezlerinin büyümesi, bundan sonra kamunun çağrı merkezi yatırımlarına ağırlık vermesiyle ivme kazanacaktır. Sektörün büyümesinde en büyük itici güç, ekonomimizdeki istikrar ve devlet desteğidir” dedi.
IMI Conferences tarafından 28 Eylül 2011 tarihinde Ankara Swissotel’de gerçekleşen “Kamu Çağrı Merkezlerinin 2023 Vizyonu” konulu konferansta vatandaş odaklı hizmetin önemine vurgu yapıldı, sektörün istihdama katkısı ve gelişim hızı masaya yatırıldı.
Her yönüyle vatandaşın hayatını kolaylaştıran bu yeni ve gelişen iş kolunun irdelendiği ve kamu kurum temsilcilerine katılımın ücretsiz olduğu toplantı, “Türkiye’nin İlk Kamu Çağrı Merkezi Konferansı” olması açısından da ayrı bir önem taşıyor.