Ankara – 30.06.2014 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazan’dan önce, 19-27 Haziran döneminde, fiyat değişimlerine bakıldığında, mevsim itibarıyla hasat edilen ürün miktarındaki artışa paralel olarak fiyatların ucuzlayacağı yönündeki öngörüleri ile spekülasyona fırsat verilmemesine ilişkin uyarılarının etkili olduğunu bildirdi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, market fiyatlarında, 19-27 Haziran döneminde, 16 üründe fiyat değişimi görülmezken, 12 üründe azalma, 10 üründe ise fiyat artışı, üretici fiyatlarında ise 16 üründe fiyat değişimi olmazken, 11 üründe azalma, 7 üründe ise fiyat artışı meydana geldiğini belirtti.
Şemsi Bayraktar, Ramazan’dan önceki 8 günlük dönemde, market fiyatlarında, yeşil soğan, kavun, kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, kuru kayısı, kuru incir, fındık, Antep fıstığı, yumurta, süt, dana eti, kuzu eti, zeytinyağı, ayçiçek yağı fiyatlarında değişim yaşanmadığını bildirdi. Markette fiyat düşüşünün yüzde 14,56 oran ile en fazla şeftalide görüldüğü bilgisini veren Bayraktar, “Şeftalideki fiyat düşüşünü yüzde12,58 ile havuç, yüzde 12,27 ile salatalık, yüzde 12 ile patates, yüzde 10,57 ile yeşil fasulye izledi. Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 9,48 oran ile limonda görüldü. Limondaki fiyat artışını yüzde 6,99 ile pirinç, yüzde 4 ile sivri biber, yüzde 3,47 ile çilek, yüzde 3,40 ile maydanoz takip etti. Market fiyatlarındaki artış oranı yüzde 0,26 ile yüzde 9,48 arasında değişti” dedi.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, 19-27 Haziran döneminde, üretici fiyatlarında, domates, maydanoz, yeşil soğan, limon, kiraz, kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru kayısı, kuru incir, fındık, Antep fıstığı, yumurta, süt fiyatlarında değişim yaşanmadığını bildirdi. Bayraktar, fiyat düşüşünün yüzde 22,12 oran ile en fazla karpuzda görüldüğünü, karpuzdaki fiyat düşüşünü yüzde 15,79 ile havuç, yüzde 15 ile kabak, yüzde 13,33 ile patates, yüzde 12,66 ile salatalığın izlediğini belirtti. Şemsi Bayraktar, bu dönemde üretici fiyatlarında en fazla fiyat artışının yüzde 11,48 oran ile çilekte görüldüğünü, çilekteki fiyat artışını yüzde 11,06 ile sivri biber, yüzde 7,22 ile patlıcanın takip ettiğini kaydetti. Şemsi Bayraktar, üretici fiyatlarındaki artış oranının yüzde 0,29 ile yüzde 11,48 arasında değiştiğine dikkati çekti.
Bayraktar, Ramazan’dan önce yaptığı basın toplantısında, Ramazan dolayısıyla artan talepten yararlanmaya, haksız kazanç elde etmeye yönelik her durumun karşısında olacaklarını ifade ettiklerini belirterek, “Ramazan ayı öncesinde Birliğimiz tarafından düzenlenen basın toplantısı ile bu kutsal ayda üreticiden tüketiciye, halkımızın tamamını yakından ilgilendiren gıda fiyatlarındaki değişimleri takip edeceğimizi; kamuoyunu doğru bilgilendirme amacıyla açıklamalar yapacağımızı bildirmiştik. Bu mübarek günlerde halkımızın mağdur edilmemesini, sağduyulu davranılmasını istemiş; konuyla ilgili sorumluluk taşıyan her kişi ve kurumu spekülatörlere fırsat vermemek için gereken tedbirlerin alınmasını istemiştik. 19-27 Haziran döneminde, fiyat değişimlerine bakıldığında, mevsim itibarıyla hasat edilen ürün miktarındaki artışa paralel olarak fiyatların ucuzlayacağı yönündeki öngörülerimiz ile spekülasyona fırsat verilmemesine ilişkin uyarılarımızın etkili olduğunu görüldü” dedi.
-Aylık değişimler-
30 Mayıs-27 Haziran 2014 döneminde, market fiyatlarının 3’ünde fiyat değişimi olmazken, 13 ürünün fiyatında azalma, 20 ürünün fiyatında artış, üretici fiyatlarının 7’sinde fiyat değişimi görülmezken, 13 üründe fiyat düşüşü, 12 üründe fiyat yükselişi meydana geldiğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
“Market fiyatlarında, kuru soğan, kuru kayısı, ayçiçek yağı fiyatlarında değişim yaşanmadı. Fiyat düşüşü yüzde 36,47 oran ile en fazla karpuzda görüldü. Karpuzdaki fiyat düşüşünü yüzde 22,27 ile havuç, yüzde 21,57 ile yeşil fasulye, yüzde 18,40 ile patates, yüzde 15,81 ile patlıcan izledi. Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 21,67 oran ile limonda oldu. Limondaki fiyat artışını yüzde 12,60 ile kiraz, yüzde 11,40 ile kuru fasulye, yüzde 10,95 ile sivri biber, yüzde 10,21 ile yeşil soğan, yüzde 10,15 ile marul takip etti.
Üretici fiyatlarında, maydanoz, kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek, pirinç, kuru incir ve süt fiyatlarında değişim olmadı. Fiyat düşüşü yüzde 43,75 oran ile en fazla karpuzda meydana geldi. Karpuzdaki fiyat düşüşünü yüzde 38,46 ile havuç, yüzde 27,20 ile patates, yüzde 21,71 ile yeşil fasulye, 17,87 ile patlıcan, yüzde 16,67 ile domates, yüzde 14,86 ile Antep fıstığı, yüzde 10,97 ile salatalık takip etti. Üreticilerde en fazla fiyat artışı ise yüzde 54,13 ile sivri biberde görüldü. Sivri biberdeki fiyat artışını yüzde 32,80 ile limon, yüzde 30,64 ile yeşil soğan, yüzde 26,86 ile yumurta, yüzde 22,30 ile kırmızı mercimek, yüzde 20,37 ile elma, yüzde 15,91 ile kabak izledi.”
-Fiyat değişimlerinin nedenleri-
19-27 Haziran ve 30 Mayıs-27 Haziran dönemlerindeki verilere bakıldığında, TZOB tarafından yapılan uyarıların etkili olduğunu, gıda fiyatlarında önemli artışlar yaşanmadığını vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:
“Bu süreçte, üretici fiyatlarında ve marketlerde özellikle yaş meyve ve sebzede fiyat düşüşü görüldü.
Hasat edilen ürün miktarındaki artışa bağlı olarak karpuz, patates, yeşil fasulye, salatalık, şeftali gibi ürünlerde fiyatlar geriledi. Havuçta talep azalmasına bağlı olarak fiyatlar düştü. Limon, elma gibi ürünlerde görülen fiyat artışında mevsimsel özellikler nedeniyle arzdaki daralma etkili oldu. Fiyatların artacağı iddia edilen ette de 19-27 Haziran döneminde üretici fiyatlarında artan üretim maliyetleri nedeniyle çok cüzi, dana etinde 20, kuzu etinde 6 kuruşluk bir artış meydana gelirken, marketlerde et fiyatları artış göstermedi.
Mevsim itibarıyla hasadının yoğunlaşmasıyla, sebze ve meyvenin, en ucuz, en lezzetli, en kaliteli üretildiği bir döneme giriyor olmamız dolayısıyla, halkımız bu ürünleri bol miktarda, afiyetle tüketebilir.
Tüketicilerimizin yeterli ve güvenilir gıdaya uygun fiyatla erişebilmesi hepimizin dileğidir. Üreticiden tüketiciye varıncaya kadar tüm taraflar, bu hususta gereken hassasiyeti göstermelidir.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak, Ramazan ayı boyunca, hem üretici hem de market fiyatlarını takibe devam edeceğiz. Bütün gayret ve uğraşımız, kutsal Ramazan ayında artan talebi milletimizin aleyhine haksız kazanca dönüştürmeye engel olmaktır. Ramazan boyunca sürdüreceğimiz çalışmaların sonucunu da yine kamuoyumuzla paylaşacağız.”