-YİĞİT AKÜ ELEKTRİKLİ ARAÇLARA YÖNELİK TÜRKİYE’NİN İLK LİTYUM İYON AKÜ FABRİKASINI KURUYOR.
-15 MİLYON DOLARLIK YATIRIM İÇİN ANKARA’ DA 10 BİN 600 M2 ALAN AYRILDI.
-BÜYÜKKALENDER: “TÜRKİYE PİL BAĞIMLILIĞINDAN KURTULACAK BU YATIRIM İLE KÜRESEL REKABETE GİRİYORUZ”
Sadece otomotiv sektörünü değil tüketicilerin cebini de çok yakından ilgilendiren elektrikli araçlar konusunda Türkiye’de dünyanın da dikkatlerini çekecek dev bir adım atılıyor. Dünyanın ilk akıllı aküsünü üretmeyi başaran Yiğit Akü bu kez, elektrikli araçlara yönelik Türkiye’nin ilk Lityum -iyon olarak tabir edilen elektrikli araç akü fabrikasını kuruyor.
Konuya ilişkin Yiğit Akü Genel Müdürü Dr. Hulki Büyükkalender tarafından yapılan yazılı açıklamada toplam yatırım tutarı 15 milyon Dolar’ı bulacak fabrika için Ankara 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde 10 bin 600 metrekare alan ayrıldığı belirtti. Büyükkalender, değeri 5 milyon Dolar’ı bulacak makinelerin Haziran ayında Türkiye’ye geleceğini tamamen ileri teknoloji ürünü olana üretim bandında 30 kişilik bir ekibin görev yapacağını kaydetti.
-PİL BAĞIMLILIĞINDAN KURTARACAK YATIRIM-
2013 yılında 500.000 hücre/ yıl olarak üretime başlanacağını 2014 yılı ortalarında ise 1,5 milyon hücre yıl kapasiteye ulaşmayı hedeflediklerini ifade eden Büyükkalender, fabrikanın elektrikli binek araçlar, laptoplar, elektrikli bisikletler, elektrikli otobüsler gibi araçlar için pil üreteceğini kaydetti. Büyükkalender şunları söyledi:
“Dünyanın otomotiv üssü Türkiye ise, sektör, elektrikli araçlar için değişim ve dönüşümü gerçekleştirmeli. Elektrikli araçlarda akü, geleneksel durumun aksine, aracın en önemli parçası haline geldi. Türkiye’nin geleceğinde çok önemli bir kilometre taşı sayılabilecek bir yatırımı gerçekleştiriyoruz. Elektrikli araçlar için akü fabrikası kurmak çok önemli bir adımdır. Lityum-iyon batarya üretimi ile yalnız Türkiye’nin değil, Avrupa-Orta Doğu ve Rusya coğrafyasının üretim merkezi olmayı hedefliyoruz. Türkiye, cep telefonu bataryaları dahil, bütün bataryaları dışarıdan alıyor. Bu yatırım Türkiye ekonomisi için de cari açığın azaltılması yönünden çok önemli bir adım. Bu yatırım Türkiye’yi pil bağımlılığından kurtaracak. Sektörün, değişen teknolojiye ayak uydurması zorunlu. Eğer üretim üssü olacaksak yeni teknolojileri geliştirerek, uygulayarak ön planda savaşarak alacağız. Yarının başarıları için bugünden harekete geçmek zorundayız. Aksi takdirde bugünün başarıları yarının tatlı anıları olarak hüzünle hatırlanabilir. Akü sektöründe teknolojik liderliği uluslar arası rekabete taşıyacak alt yapımız da üst yapımız da var.”
-DÜNYANIN GÖZÜ AKÜ’DE-
Elektrikli akü konusunda kilit konunun akü olduğuna dikkat çeken Büyükkalender, ekonomi, kullanışlılık ve tüketicinin kolay erişebilirliğinin sağlanması yönünde çözüm arayışlarının en önemli süreç olduğunu bu nedenle elektrikli araç sorununun akü sektörü ile çözümleneceğini ifade etti. Şu anda ölçümlerin akü performans değeri ile 200 km yol yapılabileceğini gösterdiğini kaydeden Büyükkalender, “ Global üretici ve tedarikçi olan Yiğit Akü, bu yatırım sayesinde elektrikli araç konusunda sürpriz teklifleri ve kullanıcı dostu uygulamaları ile sektörünün dünya çapında fark yaratan markası olduğunu kanıtlamış olacak” dedi.