Deloitte Türkiye tarafından hazırlanan rapora göre, yıl içinde oluşan zorlayıcı piyasa koşullarına rağmen Türk tüketiciler 2013 yılında harcamalarını artırdı ve perakende sektörü büyüklüğü 303 milyar dolar seviyesine ulaştı. Sektörün önümüzdeki 5 yılda ortalama %7 yıllık bileşik büyüme oranında büyümesi bekleniyor.
7 Temmuz 2014, İstanbul – Türkiye’de denetim, vergi, danışmanlık, kurumsal finansman ve kurumsal risk alanlarında 29’uncu hizmet yılını dolduran Deloitte Türkiye, perakende sektörünü mercek altına aldığı yeni raporunu yayınladı.
Türkiye perakende sektörünün büyüklüğünün 2013 yılı sonu itibariyle 300 milyar doları aştığı belirtilen raporda, sektörün 2014-2018 yılları yıllık bileşik büyüme oranının %7 olacağı öngörülüyor. Raporda ayrıca süpermarket ve AVM’lerde kredi ve para kartlarla yapılan perakende alışverişlerinin ise son beş yılda ortalama %15 büyüyerek 2013 yılında 34 milyar dolarlık seviyeye ulaştığı belirtiliyor.
Raporu değerlendiren Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Ortağı Başak Vardar konuyla ilgili olarak,“Türkiye ekonomisi zorlu geçen bir dönemde büyümeye devam etti. Organize perakendenin payındaki artış, şehirleşme ve genç nüfus nedeniyle değişen tüketim alışkanlıkları ve alternatif ödeme kanalları, tüketimdeki artışı tetikliyor. Sayısı her geçen gün artan AVM’ler ve hızla gelişen online pazar da perakende harcamalarını etkileyen unsurlar. Önümüzdeki dönemde perakendenin her alanının, ekonomik büyüme öngörülerinin üzerinde bir büyümeye sahip olacağını tahmin ediyoruz. Hem yerli hem yabancı yatırımcının sektöre olan ilgisi de kriz sonrası dönemin en üst seviyesinde. Perakende sektörü Deloitte’un en önde gelen uzmanlık alanlarından biri; bu alanda müşterilerimize her türlü danışmanlık hizmetini sunabilecek yetkinliğe sahibiz.” dedi.
Gıda perakendeciliği %5 büyüyecek
Rapora göre, gıdanın %44 paya sahip olduğu perakendecilik sektöründe, organize perakendeciler de %55’lik paya ulaşarak, gıda dağıtım alanında liderliği ele almış bulunuyor. 2014-2018 yılları arasında yıllık bileşik büyüme oranının %5 olması beklenen sektörde, ucuzluk marketlerinin aktif büyüme stratejileri benimseyeceği ve sektör genelinde bir konsolidasyon olacağı değerlendiriliyor.
Diğer kategorilerde de büyüme hâkim
2013 yılında 51 milyar dolar hacme ulaşan ev perakendeciliği sektörünün, kentsel dönüşüm ve şehirleşme oranındaki artışa paralel olarak 2018 yılına kadar yıllık ortalama %6 büyümesi beklenirken, son yıllarda önemli ölçüde yatırımcı ilgisi çeken giyim ve ayakkabı kategorisi büyüklüğünün de önümüzdeki 5 yılda yıllık ortalama %8 büyümesi bekleniyor. Öte yandan, akıllı telefon ve dizüstü bilgisayar satışlarının başını çektiğini elektronik ürünler kategorisinin, 2013 yılında 16 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığı ifade ediliyor. Son 5 yılda yıllık ortalama %40 büyüyerek 18 milyar dolarlık hacme ulaşan sanal ortam harcamalarının yaklaşık 4 milyar dolarını internet perakendeciliği harcamaları oluştururken, bu sektörün önümüzdeki dönemdeki potansiyeline dikkat çekiliyor.
AVM’ler büyümeyi tetikleyecek
Türkiye’deki perakende sektörünü birçok farklı açıdan masaya yatıran rapor, bu yıl AVM yatırımlarına odaklanıyor. Buna göre, son 10 yılda dört kat artarak 333’e ulaşan ülke genelindeki toplam AVM sayısının, 2015 yılı sonunda 409’a çıkması bekleniyor. Önümüzdeki yıllarda İstanbul’un AVM yatırımlarındaki öncü pozisyonunu koruyacağı ifade edilirken, Ankara ve İzmir gibi şehirlerde bir doygunluğa ulaşılacağı ve bu nedenle Marmara, Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde Çanakkale, Edirne, İzmit, Mersin, Ordu, Sinop vb. gelişmekte olan şehirlerde AVM yatırımlarının hız kazanacağı öngörülüyor.
İnternet perakendeciliğine yatırımcılar yoğun ilgi gösteriyor
Son yıllarda sektörde artarak devam eden yerli-yabancı stratejik yatırımcı ve özel sermaye fon ilgisinin kriz sonrası dönemde işlem hacmi bakımından en yüksek seviyeye ulaştığına dikkat çekiliyor. Rapora göre, 2013 yılında perakende alanında toplam büyüklüğü 1,2 milyar dolar olan 31 adet işlem yapıldı. Bu işlemlerin 13 tanesi, finansal yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği internet perakendeciliği alanında gerçekleşti. Benzer şekilde, 2014 yılının ilk beş ayında perakende sektöründe üçü internet perakendeciliği olmak üzere toplam 12 adet birleşme ve satın alma işlemi gerçekleştiği görüldü.