ANGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Seden Savaşkan, Türkiye’nin başarılı bir enerji politikasına sahip olduğunu söyledi, “Özellikle enerji verimliliği konusunda önemli çalışmalar yapılıyor. Bu gelişmeler ışığında yeni yasal düzenlemelerin yapılması gerekecektir” dedi.
Ankara Genç İşadamları Derneği (ANGİAD) Yönetim Kurulu Üyesi, Av. Seden Savaşkan, tüm sektörleri yakından ilgilendiren ‘enerji verimliliği’ konusundaki yasal düzenlemeler hakkında açıklamalarda bulundu. Av. Savaşkan; Türkiye’nin, Enerji Verimliliği Stratejisi ve 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu da dâhil olmak üzere, enerji verimliliğini desteklemek için adına önemli bir mesafe kat ettiğini söyledi. Savaşkan, “Ülkemizde Enerji Hukuku alanında son yıllarda ‘Yenilenebilir Enerji Kaynakları’ ve bu kaynaklar üzerine yapılan ve yapılması planlanan yatırımlar, dikkat çekicidir” dedi. Yenilenebilir enerjinin, güneş ışığı, rüzgâr, yağmur, gel-git ve jeotermal ısı gibi doğal kaynaklar kullanılarak elde edilen enerji olduğunu anımsatan Av. Seden Savaşkan, şöyle devam etti:
ENERJİ KAYNAĞI ZENGİNİ BİR ÜLKEYİZ
“Temel yenilenebilir enerji kaynakları bakımından ülkemiz oldukça zengindir. Ayrıca bu kaynakların kullanımı konusunda son yıllarda oldukça başarılı çalışmaların yürütüldüğü bir enerji politikasına sahiptir. Örneğin; 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile yıllık enerji üretimi ve kurulu gücü belirlenen miktarların üzerinde olan endüstriyel işletmeler, elektrik üretim tesisleri, kamu binaları, okullar ile ticari ve hizmet bina sahipleri ve/veya yönetimleri her 5 yılda bir son 3 yıllık toplam enerji tüketimlerini bildirmekle yükümlü kılınmışlardır.”
DÜZENLEME VE TEŞVİKLER ETKİLİ OLDU
Bu anlamda inşaat sektörünü yakından ilgilendiren ‘Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’nin önemine de dikkat çeken Seden Savaşkan, şunları söyledi: “Söz konusu yönetmelik kapsamında ‘Enerji Kimlik Belgesi; bu belgeyi vermeye yetkili kuruluş tarafından hazırlanır. Bu belge, yeni binalar için yapı kullanma izin belgesi alınması aşamasında ilgili idarelere sunulur. Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmeyen binalara ilgili idarelerce yapı kullanma izin belgesi verilmez. Enerji Kimlik Belgesinde yer alan bilgilerden ve bu bilgilerin doğruluğundan Enerji Kimlik Belgesi düzenlemeye yetkili kuruluş sorumludur’ düzenlemesi getirilmiştir. Enerji verimliliği konusunda yapılan hukuki düzenlemeler ışığında toplumsal bilinç oluşmaya başlarken, yatırımlara sağlanan teşvikler sayesinde de yerli ve yabancı finansman kurum ve mekanizmaları tarafından enerji verimliliği projelerine destek sağlanmaktadır. Tüm bu gelişmeler ışığında ilerleyen dönemlerde yeni yasal düzenlemelerin yapılması gerekliliği doğacaktır.”