Euro Bölgesi’nin ek parasal genişlemeye gideceği haberleri ile şüphesiz bir diğer odak noktası da bu durumdan gelişmekte olan ülkelerin nasıl etkileneceği oldu. Fed’in tahvil alımlarını bitireceği sinyali vermesiyle bahar havasının sona ereceğini düşündüğümüz gelişmekte olan ülkelere Euro Bölgesi parasal genişlemeyle umut olacağa benziyor.
Euro Bölgesi’ de yaşanılacak parasal genişlemenin olası etkileri şimdiden tüm gelişmekte olan ülkelerde tartışılmaya başlandı bile. Son dönemlerde hem ekonomik anlamda daralmalar yaşayan hem de politik gerginliklerin tırmanması ile piyasalardaki çalkantı artarken, Avrupa’da yaşanılacak bu ek parasal genişleme söylemi Türkiye için de 2015-2016 büyüme hedeflerinin tutturulması yönünde umut olabilir.
Son gelen dış ticaret verisinde Avrupa Birliği’ne ihracatın yüzde 22,7 arttığını gördük. Avrupa ile yaptığımız yıllık ihracata baktığımızda, Avrupa yüzde 41,5 ile Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı. Dolayısıyla Avrupa’da yaşanılacak parasal genişleme AB’ye 62,8 milyar dolarlık satış yapan Türk ihracatçısının hedeflerini de yükseltiyor.
Avrupa’nın parasal genişlemesi Merkez Bankası’nın elini güçlendirebilir
Bir diğer olumlu etkisi ise Türkiye’ye sermaye akışlarını hızlandırma ihtimali. Sermaye akışının hız kazanmasının en olumlu etkisi, şüphesiz cari açık cephesinde görülecektir. Haliyle cari açığın finansmanının kolaylaşmasıyla MB’nin faizleri düşürmek için eli güçlenecektir. Bu durumdan Türkiye’nin kısa vadeli ekonomik büyüme görünümü de pozitif yönde etkilenecektir.
Fed sonrası Euro Bölgesi’nin de parasal genişlemeye gideceği beklentileri zaten hali hazırda pozitif ivmeye sahip olan gelişmekte olan ülkeler ve bu ülkelerin para birimleri açısından oldukça pozitif sonuçlar yaratacağa benziyor. Dolayısıyla önümüzdeki aylarda ekonomide dengeler yeniden şekillenecek gibi görünüyor.