Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin (SKD) düzenlediği “Yeşil Ekonomi ve Küresel Rekabette Paydaşların Sorumluluk ve Rolleri” toplantısı 23 Haziran 2011 Perşembe günü Ankara’da yapıldı. Toplantıda, yeşil ekonominin Türk iş dünyası açısından önemine değinilerek uluslararası uyum için atılması gereken adımlar değerlendirildi.
27 Haziran 2011; Ankara — Çevre Orman ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin (SKD) düzenlediği “Yeşil Ekonomi ve Küresel Rekabette Paydaşların Sorumluluk ve Rolleri” toplantısı 23 Haziran Perşembe günü Ankara’da yapıldı.
Toplantıda, Türk iş dünyası için emisyon yönetiminin ve karbon pazarlarının önemi, İMKB Sürdürülebilirlik Endeksi (ISESI) perspektifinden ele alındı. Avrupa Birliği’nin (AB) Türk iş dünyası üzerine olası etkileri, AB deneyim ve iklim stratejilerine yer verilerek açıklandı. Karbon emisyonlarının azaltılması ve karbon yönetimi konularının Türk şirketleri açısından önemine değinilirken, ekonominin ve şirketlerin düşük karbon ekonomisine geçişi için AB’nin hazırladığı bir yol haritası sunuldu.
Çevre Orman ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mustafa Şahin “İklim değişikliğinin yarattığı tehditlerin ve fırsatların farkında olan ülkeler yeni sanayi devriminin liderleri olacaktır. İklim değişikliğinin getirdiği fırsatları yakalamak ancak çevre dostu teknolojilere geçmekle mümkündür. Şimdiden bu konuda atılacak adımlar iş dünyamızın önünü açacaktır” dedi.
AB Karbon Ticareti ve İklim Değişikliği Ulusal Uzmanı Jill Duggan ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Sektör Direktörü, Gürdoğar Sarıgül toplantıda, AB’nin İklim Değişikliğini bir fırsata çevirmek için aldığı önemli kararlar ve AB’nin 2020 yılına kadar %20 emisyon azaltım politikasının detayları hakkında bilgi verdiler. Büyümeyi de sağlarken emisyonların azaltımına imkan veren bu stratejinin üye ve aday ülkeleri de etkileyeceğini ileten temsilciler Türkiye’nin düşük karbon ekonomisine geçiş stratejisinin hazırlanması gerekliliğinin önemi üzerinde durdular.
SKD Genel Sekreteri Engin Güvenç ise şunları söyledi:
“Dünyanın iklim değişikliği ve doğal kaynakların tükenmesi gibi tehlikelerle karşı karşıya olduğu günümüzde ‘yeşil ekonomi’ye yönelik çalışmaların ve bu çalışmaların sürdürülebilir olmasının önemi giderek artıyor. Tüketicilerin de giderek bilinçlenmesi sonucunda piyasaya ‘yeşil’ ürün ve hizmetler sunan şirketlerin rekabet avantajları artıyor. Biz de SKD olarak Türk şirketlerini bu konuda bilinçlendirmeyi, ‘yeşil ekonomi’ye geçişte onlara yardımcı olmayı hedefliyoruz. İMKB Sürdürülebilirlik Endeksi projesi bu hedefle çalışmaları devam eden bir projedir. Bizimle aynı hedefi paylaşan kurumlarla birlikte çalışmaya, Türkiye’de sürdürülebilirliğe yönelik çalışmaları desteklemeye devam edeceğiz.”
Konusunda uzman konuşmacılar sunum yaptı
“Yeşil Ekonomi ve Küresel Rekabette Paydaşların Sorumluluk ve Rolleri” toplantısında farklı organizasyonlardan, konularında uzman olan konuşmacılar yer aldı. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Sektör Direktörü, Gürdoğar Sarıgül, düşük karbon ekonomisine geçiş sürecinde AB deneyimleri ile AB yol haritasını paylaştı. AB Karbon Ticareti ve İklim Değişikliği Ulusal Uzmanı Jill Duggan, düşük karbon ekonomisine geçiş direktiflerine yer vererek, düşük karbonlu operasyonlar için fırsat ve mücadeleler hakkında bir konuşma yaptı. Uluslararası Emisyon Ticareti Derneği (IETA) Avrupa Politika Direktörü Simone Ruiz ise katılımcıları iklim değişimi ve emisyon azaltımı için karbon pazarlarının bir araç olarak konumlanması hakkında bilgilendirdi.
Ayrıca Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı İklim Değişikliği Departmanı’ndan Mehrali Ecer ve Evren Türkmenoğlu 2011 ve sonrası için Türkiye’deki emisyonların ölçülebilir, raporlanabilir ve doğrulanabilir (MRV) sisteme oturtulması gerekliliğini ve bu hedeflere yönelik yönetmelik çalışmaları hakkında bilgi verdiler. Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi (WBCSD) Enerji ve İklim Program Direktörü Matthew Bateson da rekabette yeni kurallar ile şirketlerin düşük karbon uyumlu olmasına yönelik yol haritasını aktardı.
SKD Hakkında:
2004 yılında kurulan dernek Türkiye’nin ve Türk İş Dünyası’nın sürdürülebilir başarısı için, toplumsal, çevresel ve ekonomik ortam ve şartların olumlu gelişimine destek vermeyi hedeflemektedir. Dernek dünya çapında faaliyet gösteren Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi’nin (WBCSD) Türkiye’deki tek iş ortağıdır. Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi (WBCSD), yaklaşık 200 uluslararası şirketin üyesi olduğu bir iş ağıdır. WBCSD, ayrıca 60 ülkede de önemli sayıda üyesi olan bölgesel ağ kuruluşları ile temsil edilir. İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin (SKD) ana çalışma alanları; sürdürülebilir kalkınmanın tanınması ve doğru algılanması, örnek uygulamalarının artması, politikaların oluşması, iş dünyasının katılımcı rolünün ve işbirliklerinin artmasıdır.