DPÜ Eğitim Fakültesi Fen Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunis Karaca’nın geliştirdiği ve TÜKÇEV’in de başından beri büyük destek verdiği “Kaynaştır” adlı sistem, Tokat ve İstanbul’dan sonra Bursa’da da uygulamaya sokuldu.
Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Eğitim Fakültesi Fen Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunis Karaca tarafından geliştirilen ve Bursa’da 21 katlı bir gökdelene kurulan, “Kaynaştır” adlı atık ayrıştırma sistemi tanıtıldı.
Sistemin kurulduğu binanın 14. katında düzenlenen tanıtım toplantısında Kaynarca, çöp ayrıştırma makinesinin parmak ucuyla dokunma kolaylığıyla kağıt, plastik, evsel, metal, pil, elektronik, yağ ve cam atıkları ayrı konteynerlere gönderdiğini söyledi.
Sistemin kendi kendini yıkayabildiğini, insanları rahatsız etmemesi için susturucu özelliğinin de bulunduğunu vurgulayan Kaynarca, çöpler karışık atıldığında değerinin çok düşük olduğunu, bu durumu daha verimli hale getirebilmek için çok basit bir teknolojiyle atıklar geri döndürüldüğünde ülke ekonomisinin 5 milyar liralık bir kazanç sağlayacağını kaydetti.
Projenin hayata geçirilmesi konusunda Başta TÜKÇEV (Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı) olmak üzere, bakanlık ve Marmara Belediyeler Birliği’ne teşekkürlerini sunan Kaynarca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının “Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği”nde yaptığı değişikle altı ve daha katlı binalarda evsel atık ayrıştırma sistemini zorunlu hale getirdiğini anımsatarak, sistemin sanıldığı gibi çok pahalı olmadığını, toplu konutlarda 1 daire için maliyetin bin 500 lirayı aşmadığını anlattı.
Dünya çapında örneği yok…
Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı Kurumsal İletişim Yöneticisi Nazlı Pınar Aygündüz ise sadece Türkiye’de değil dünya çapında örneği olmayan kaynağında evsel atık, ambalaj atık ve kızartma yağı atıklarını otomatik ayrıştıran geri dönüşüm sisteminin hayata geçirilmesinden büyük mutluluk duyduklarını belirtti.
Atık sorununu kökten çözmenin yolunun atığı yerinde ayrıştırmak olduğunu vurgulayan Aygündüz, çevreye sahip çıkmanın en önemli kaynaklarından biri atık ayrıştırma işinin, çağdaş yöntemlerle geliştirilmesinin önemli olduğunu, bu projeyle ayrıştırma işleminin daha evlerden başladığını bildirdi.
Daha sonra sistemin nasıl çalıştığına ilişkin uygulamalı bilgi verildi