Sosyal sorumluluğa odaklanmayı bir kurum kültürü olarak benimseyen ve kuruluşundan bu güne bir çok başarılı sosyal sorumluluk projesi gerçekleştiren OPET, yepyeni bir sosyal sorumluluk projesi için daha kolları sıvadı. 3 yılda, 81 ilde 3-17 yaş arasındaki 1,5 milyon çocuk ve gencin trafik konusunda bilinçlendirilmesini hedefleyen ‘Trafik Dedektifleri’ projesi ile trafik kuralları konusunda farkındalık yaratarak mevcut algının değiştirilmesi, böylelikle Türkiye’nin gelecekte trafiği güvenli, ulaşımı konforlu bir ülkeye dönüşmesi amaçlanıyor.
Türkiye’nin önemli sorunları arasında yer alan trafik kazalarını önlenmek için, pek çok kurum kurum, kuruluş,sivil toplum örgütü ve bireyinbirlikte çalışacağı ve daha bilinçli nesiller yetiştirmeyi amaçlayan ”Trafik Dedektifleri” projesi, trafik sorununa kalıcı bir çözüm getirmek amacıyla hayata geçiriliyor. OPET’in desteğiyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Polis Eşleri Kaynaşma- Yardımlaşma Derneği (Pekay) ve Uluslarası Polis Birliği Türkiye ortaklığında uygulamaya alınan proje ile bu kez işe ‘çekirdek’ten başlanıyor.
1,5 milyon çocuk ve genci trafik konusunda eğitecek ve böylelikle trafik konusunda farkındalığı ve bilinç düzeyi yüksek yepyeni bir gelecek inşa edecek ‘Trafik Dedektifleri Projesi’nin tanıtım toplantısı, 27 Kasım 2013 tarihinde Ankara Rixos Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, , Polis Eşleri Kaynaşma Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Arzu Kılıçlar, OPET Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk ve OPET Genel Müdürü Cüneyt Ağca da hazır bulundu.
Bugüne kadar gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projeleri ile Türkiye’de pek çok konuda değişim yaratan OPET’in, Yönetim Kurulu Üyesi ve sosyal sorumluluk projelerinin fikir lideri Nurten Öztürk, toplantıda yaptığı konuşmada böyle bir projede bu kadar güçlü paydaşları ile bir arada olmaktan gurur duyduklarını belirterekşunları söyledi:
DOĞUP BÜYÜDÜĞÜMÜZ TOPRAKLARA SORUMLULUĞUMUZU UNUTMADIK
“Bir Türk şirketi olarak doğup büyüdüğümüz topraklara olan sorumluluğumuzu hiçbir zaman unutmadık. Fayda sunabileceğimiz her alanda çözüm odaklı ve sonuca yönelik projeler geliştirdik. Trafikten kaynaklanan sorunları çözmek, kazalardan doğacak maddi ve manevi zararları en aza indirmek amacıyla bugün işe “çekirdekten” başlıyoruz. “Ağaç yaşken eğilir” demiş atalarımız. Biz de bu düsturla yavrularımıza küçük yaştan itibaren trafik kavramını öğretmek, ailelerinde farkındalık yaratmak ve her şeyden önce trafik kavramını insan odaklı bir yaklaşımla yeniden tanımlamak istiyoruz. Trafik Dedektifleri adını verdiğimiz proje ile geleceğin sürücü adaylarını, trafik kurallarını tam anlamıyla bilen ve bu konuda sorumluluk alan bireylere dönüştürmek amacındayız. Ülkemizin en önemli sorunlarından trafik sorununun çözümü için var gücümüzle çalışarak geleceğimizin mimarı çocuklarımızın bilinçli ve eğitimli bireyler olması için çaba harcayacağız.”
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise konuşmasında şunları söyledi: “ Bakanlık olarak Trafik Dedektifleri Projesini çok önemsiyoruz ve bu projenin destekçisi olmaya talibiz. Çocuklarımızı sağlam bir şekilde yetiştirip toplumun bilinçlenmesine önemli katkılar sağlamayı hedefliyoruz. Toplum bilinci yükseltip farkındalığı arttırarak kazalara dur diyebiliriz. Çocuklarımız bu konuda toplumun vicdanı olacak.”
İçişleri Bakanı Muammer Güler ise yaptığı konuşmada “ Türkiye’de 23 milyon sürücü ve 17 milyonun üzerinde de kayıtlı araç bulunuyor. Bu sayı her yıl 1 milyon artmaya devam ediyor. Kazaları önlemek için daha çağdaş bir trafik anlayışını bilinçlere yerleştirmek gerekiyor. Çocuklarımızın yeni trafik alışanlıkları edinmeleri için eğitime önem vermeliyiz.” dedi. Muammer Güler sözlerine projeye verdikleri önemli desteklerinden dolayı OPET Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk ve OPET Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk’e teşekkür etti.
TÜM ÇOCUKLAR ‘TRAFİK DEDEKTİFİ’ OLACAK
Trafik Dedektifleri Projesi; 3 yıl içerisinde Türkiye’nin 81 ilindeki okullarda 3-17 yaş arasındaki toplam 1,5 milyon çocuk ve genç ile dolaylı olarak ailelerine trafik bilinci aşılamayı hedefliyor. Proje ile önce öğretmenlere, daha sonra çocuklar ve gençlere 9 ana konuda vedrilecek eğitimlerle, trafik kazalarının engellenmesinde kalıcı bir çözüm yaratılması hedefleniyor. Ancak klasik bir eğitimden farklı olarak çocuk ve gençlere ‘Trafik Dedektifi’ unvanı verilerek trafik konusunda bilinçli bir davranış modeli gerçekleştirmeleri bekleniyor. Bu doğrultuda verilecek eğitimler; trafik işaret ve levhaları, emniyet kemeri ve çocuk koruma sistemleri, yaya geçidi, üst ve alt geçit kullanımı, güvenli bisiklet kullanımı, yaya güvenliği, görünürlük, araçta güvenli yolculuk, karşıdan karşıya geçme ve güvenli oyun alanları başlıkları altında düzenleniyor.
Proje kapsamında; trafik güvenliğinde toplumsal duyarlılığın artırılarak, trafik kazalarının azaltılması, trafik denetimlerinin gerekliliği konusunda kamuoyu algısının güçlendirilmesi, trafik kuralları konusunda farkındalık oluşturulması yoluyla mevcut algıda değişikliğin sağlanması ile trafiği güvenli, ulaşımı konforlu bir ülkeye dönüşüm hedefleniyor.