Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılan yeni değişikliğin Türk Telekom dışında kalan ve Fiber İnternet sunan şirketlerin önündeki engelleri kaldırmadığını açıkladı. Halkın ve rakip işletmecilerin tek bir şirketin sunduğu ürünlere mecbur bırakıldığına dikkat çeken TELKODER; yüksek hızlı İnternet’in kullanıcıların sadece %15’ine ulaştığını ve yapılamayan altyapı yatırımlarından dolayı tüketicilerin düşük hızdaki İnternet’e daha yüksek para ödeyeceğinin altını çizdi.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından Geçiş Hakkı Usul ve Esaslarında yapılan yeni değişikliğe ilişkin bir açıklama yapan TELKODER Başkanı Yusuf Ata ARIAK, gelinen noktada fiber yatırımı yapmak için çırpınan işletmecilerin önündeki engellerin kaldırılmadığını belirtti.
UDHB Geçiş Hakkı Yönetmeliği ve değiştirilen Usul Esaslar ile altyapı yatırımı yapma hakkının kullanılabilmesi için ‘orada başka birinin altyapısının olmadığının ispatlanması zorunluluğu’ getirildiğine dikkat çekilen açıklamada TELKODER Başkanı ARIAK, “Türk Telekom’un tutumu nedeniyle TELKODER üyesi işletmeciler talep edilen yerlerde altyapı olmadığını ispat edememektedir. Bu durum, zaman ve emek kaybının doğmasına sebep olmakta, geçiş hakkı kullanılamamakta, yeni fiber şebekeler kurulamamaktadır. Fiber şebeke kurmak isteyen işletmeciler için kiralama, bir yükümlülük değil bir haktır. İhtiyacı olan işletmeci dilerse tesis paylaşımına (kiralama) dilerse kendi altyapısını yapma hakkına sahip olmalıdır. Öte yandan mevcut durum, vatandaşı tek bir şirketin sunduğu ürünlere mecbur bırakıyor. Yüksek hızlı İnternet’in kullanıcıların sadece %15’ine ulaştığı bir ortamda yapılamayan altyapı yatırımlarından dolayı tüketiciler, düşük hızdaki İnternet’e yüksek para ödeyecek”dedi.
Fiber İnternet’teki Engelleri Kaldırma Yetkisi UHD Bakanlığı’nda!
ARIAK açıklamasını şöyle sürdürdü: “İşletmecilerin yatırım yapması, fiber optik şebeke kurması için engelleri kaldırma görevi Kanun ile Bakanlığa verilmiştir. Belediyelerin altyapı yatırımını engelleyen tutumları kaldırılsın, altyapı yatırımı yapılsın diye Bakanlığa verilen bu yetki, önce yönetmelik ve ardından yayınlanan Usul ve Esaslar ile amacının tersine etki yapacak duruma gelmektedir. Kanun’un amacı olan ‘’yatırımları kolaylaştırmak’’ yerine işleri çıkmaza sokan Yönetmelik, bir an önce değiştirilmelidir. TELKODER, yapılan bu değişikliğin sonuç verip vermediğini, günlük olarak takip edecek ve kamuoyuyla paylaşacaktır. Umuyoruz bu takipler bizim yanıldığımızı, fiber altyapısına yatırım yapmak için bekleyen firmaların önünün açıldığını ve yurdumuzun her yerinin fiberle donatıldığını gösterir”.