Kredi kartlarına taksit sayısına sınırlama getiren düzenleme özellikle bilişim sektöründe ciddi sıkıntılara yol açtı. GGYD Başkan Vekili Nuray Başar, söz konusu düzenleme sonrası yurtdışından getirilen ürün sayısında patlama olduğunu, bunun da hem ülkeye, hem de tüketiciye zarar verdiğini kaydetti.
Genç Girişim ve Yönetişim Derneği (GGYD) Başkan Vekili Nuray Başar, çeşitli kalemdeki ürünlere taksit sınırlaması getiren düzenlemenin sonuçlarıyla ilgili çok önemli tespitlerde bulundu. Aynı zamanda Başar Bilişim ve Eğitim Hizmetleri Şirketi’nin Yönetim Kurulu Başkanı olan Nuray Başar, söz konusu düzenlemeden özellikle bilişim sektörünün ciddi biçimde olumsuz etkilendiğini söyledi. Başar, teknoloji ürünlerinde kredi kartları ile yapılan alışverişlerde taksitli satışların kalkmasından sonra, Türkiye’ye yurt dışından yolcular tarafından çok miktarda elektronik cihaz sokulduğunu açıkladı.
YURTDIŞINDAN 1.5 MİLYON ÜRÜN
Nuray Başar, şöyle devam etti: “1 Şubat’ta yürürlüğe giren ve cep telefonunda taksitli satışı sonlandıran düzenleme ile birlikte ülkemize yurtdışından getirilen cep telefonu ve IPAD gibi ürünlerin sayısı 1.5 milyonu buldu. Yolcuların beraberinde getirdikleri bu ürünlerin karşılığında ülkemizden ciddi oranda döviz çıkarken, vergi kaybı da meydana gelmektedir. Diğer taraftan da cihazların garantisiz olmaları nedeniyle tüketiciler kısa vadede zarar etmektedir.”
SATIŞLAR YÜZDE 50 DÜŞTÜ
Türkiye’nin teknoloji konusundaki hedefleriyle bu durumun çeliştiğine işaret eden Nuray Başar, “Elektronik ürünlerde, özellikle cep telefonlarında taksit seçeneğinin kalkmasının son dakikada karar verildiğini düşünmekteyiz. Şu anda bu ürünlerin satışını yapanlar, satışların yüzde 50 gerilemesinin memnuniyetsizliğini yaşamaktadır. Bayi kanalı ürünleri taksitli satabilmek için uygun olmayan yollara başvurmaktadır. Buna en güzel örnek de daha önce basında yer alan cep telefonu kılıfının fiyatının yüksek ve taksitli olarak satışının yapılması ve yanında cep telefonunun promosyon olarak verilmesidir” dedi.
TAKSİT YENİDEN BAŞLAMALI
GGYD Başkan Vekili Nuray Başar, taksit sayısını sınırlandıran düzenleme öncesi ve sonrası teknoloji ürünlerinin satışıyla ilgili çarpıcı rakamlar da verdi. Buna göre; 2014 yılı başından beri yolcunun beraberinde getirdiği telefon sayısı 1,5 milyona çıkarken, taksit yasağından sonra cep telefonu satışlarında yaşanan düşüş oranı yüzde 50’ye ulaştı. Yasak öncesi teknoloji mağazalarında aylık cep telefonu satışı miktarı 330 bin iken, yasak sonrası bu sayı 175 bine geriledi. Yasak öncesi cep telefonu satışlarında tüketici kredisi kullanma oranı yüzde 25, teknoloji mağazalarında tüketici kredisi kullanma oranı yüzde 5, tüketici kredisiyle satın alınan ürünlerdeki taksit sayısı 36 aydı. GGYD Başkan Vekili Nuray Başar, “Bu noktada yapılması gereken en doğru şey, teknoloji ürünlerine taksit uygulamasının yeniden başlamasıdır” dedi.