“Fazla Yemekler İhtiyaç Sahiplerine, Artık Yemekler Hayvan Barınaklarına” projesi ile TBMM Genel Sekreteri Dr. İrfan Neziroğlu, Sabancı Vakfı’nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan Fark Yaratanlar programının “Fark Yaratan”ı seçildi.
“Fazla Yemekler İhtiyaç Sahiplerine, Artık Yemekler Hayvan Barınaklarına” projesi ile TBMM Genel Sekreteri Dr. İrfan Neziroğlu, Sabancı Vakfı’nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan Fark Yaratanlar programının “Fark Yaratan”ı seçildi.
Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı ile Türkiye’de toplumsal gelişmeye katkıda bulunanların öykülerini ve çalışmalarını görünür kılarak insanlarda farkındalık yaratmak, daha duyarlı ve aktif vatandaş olmalarını teşvik ederek ilham vermeyi amaçlıyor.
Program; yapılan çalışmaların kısa videolarının Sabancı Vakfı tarafından hazırlanarak internet ortamında paylaşılmasını, izleyenlere ilham vermesini, böylece toplumsal gelişmeye aktif katılımın çoğalmasını amaçlıyor.
Program yapımcıları ile bir araya gelen TBMM Genel Sekreteri Neziroğlu proje hakkında değerlendirmelerde bulunarak, amaçlarının en iyi kurum olma hedefi doğrultusunda TBMM’yi daha ileriye taşımak olduğunu söyledi.
Program yapımcıları ile Meclis’teki mutfakları gezen Neziroğlu “Fazla Yemekler İhtiyaç Sahiplerine, Artık Yemekler Hayvan Barınaklarına” projesinin işleyişi hakkında bilgi verdi.
Ünlü sanatçı Ajda Pekkan’ın da Meclis’i ziyaret ederek destek verdiği “Fazla Yemekler İhtiyaç Sahiplerine, Artık Yemekler Hayvan Barınaklarına” projesinin hedefi ise şöyle:
” HEDEF: Sosyal sorumluluk projelerinin hayata geçirilmesi ve bu projeleri diğer kurumların da örnek alarak sosyal yardımlaşmaya katkı yapması aynı zamanda da israfın önüne geçilmesidir. İnsani duyarlılık projelerinin gerçekleşmesi, tüm dünyada küresel gıda krizinin yaşandığı ve tartışıldığı bir dönemde Parlamentonun hassasiyet göstermesi hem israfı önlemek hem de toplumsal duyarlılığı artırmak açısından son derece anlamlıdır.
Fazla Yemekler Çöpe Değil Kimsesizlere
TBMM Kampüsü içerisinde hizmet verilen dört ayrı mutfakta günlük ortalama 6000-8000 civarında kişiye yemek üretimi yapılmaktadır. Yemek yiyen kişi sayısının değişken olması sebebiyle bazı günlerde ortalama toplamda 300 ile 500 porsiyon arası yemek artmaktadır. Bugüne kadar artan yemekler çöpe dökülmekte ve israfa sebebiyet verilmekteydi.
Mart 2012 Ankara Valiliğiyle yaptığımız görüşmeler sonucunda daha önce bu çöpe giden yemekler, Ankara Valiliği Onkoloji hastaları ve yakınlarının kaldığı Elif Pansiyona ve Büyükşehir Belediyesinin Altındağ Gençlik Merkezine gönderiliyor. Böylece hem sosyal yardımlaşmaya katkı yapmayı, hem de israfın önüne geçmeyi hedefliyoruz.
Artık Yemekler Hayvan Barınaklarına
Projeye başlamadan önce yemekhane girişlerine ve masalara uyarı yazıları koyuldu. Uyarıda “Tabaklarda kalan yemekleri hayvan barınaklarına gönderiyoruz. Tabaklara peçete, kürdan vb. maddeleri bırakmadığınız için teşekkür ederiz” şeklinde bir yazı yazıldı.
Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla artık yemekler hijyen kaplarda toplanarak hayvan barınaklarına ulaştırılıyor.
Mutfaklarımızda kazanlarda artan ve çöpe giden yemekleri hasta yakınlarının kaldığı pansiyona ve Büyükşehir Belediyesi Altındağ Gençlik Merkezine gönderiyor ayrıca tabaklarda kalan yemekleri de hayvan barınaklarına göndermeyi sürdürüyoruz.
Cumhurbaşkanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Kurumu, Kalkınma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, bazı özel okullar da projeye ortak oldular.
Uşak Şeker Pancarı Fabrikasından projemize katıldılar ve fabrika işçilerinin yemek yediği restoranlarda tabaklarda kalan yemeklerde Uşak hayvan barınaklarına gönderilmeye başlandı.
5 Mayıs 2013 tarihli Hürriyet Kelebek ekinde Ajda yazıyor köşesinde Kürdan uyarısı başlığı altında bir habere yer verildi.
Bu tür sosyal sorumluluk projelerinin tüm kamu kurum ve kuruluşları ile hastane ve restoranlara da örnek olması gerektiğini belirtti.
Selçuk Üniversitesi Ali Akkanat Sosyal Sorumluluk Ödülü almaya hak kazanan projenin ödül töreni ise 17 Eylül 2013 tarihinde İstanbul ‘da gerçekleştirildi.”
Youtube videosu için: http://www.youtube.com/watch?v=dRqdx89Dc3A&list=UU4w_VMly_HYk0a9wYGR_o9w