28-29 Kasım 2013’te toplanacak 30. Ulusal Bilişim Kurultayı’nda TBD, AB’nin başlattığı “Sayısal Gündem 2020” programına işaret edip Türkiye’nin yapması gereken çalışmalar ile bilişim sektörünün yakın geleceğini belirleyecek. Bilişim 2013 etkinliğinde gerçekleştirilecek akademik ve teknik oturumlarda 100’e yakın yerli ve yabancı konuşmacı, Türkiye’nin 2020 gündemini ortaya koyacak.
Türkiye Bilişim Derneği (TBD), her yıl düzenlediği ve artık gelenekselleşen etkinliklerinin birini daha gerçekleştiriyor. TBD’nin “Sayısal Gündem 2020” ana temasıyla toplayacağı 30. Ulusal Bilişim Kurultayı, 28-29 Kasım 2013 tarihlerinde, JW Marriott Hotel Ankara’da yapılacak.
Avrupa Birliği (AB), Ağustos 2010’da kabul ettiği 7 eylem alanını kapsayan “Sayısal Gündem 2020” programı ile yeni bir ekonomik dönüşüm stratejisi ve 2020 yılı için hedeflerini ortaya koydu. Bilişim 2013 etkinliği, Türkiye’de benzer ve paralel bir “Sayısal Gündem” belirlemek üzere toplanıyor. Türkiye’nin bilişim geleceği, 2020 sayısal gündemine yönelik strateji, politika ve izlemesi gereken yol haritası, Bilişim 2013 etkinliğine katılacak 100’e yakın yerli ve yabancı uzman, bürokrat, iş dünyası temsilcisi, akademisyen ve yetkililer tarafından tartışılacak.
Dijital Türkiye Platformu işbirliği organize edilen Bilişim 2013 etkinliği, T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından destekleniyor. Etkinlik kapsamındaki tüm programlara önceden kayıt yaptırarak katılım ücretsiz olacak.
Senaryo Yazarı ve Yönetmen Birol Güven’in, yakın gelecekteki yaşamımıza ilişkin ipuçlarını paylaşacağı etkinlikte, Markus Gabler, “Nesnelerin İnternet’i” konusunu değerlendirecek. Bilişim alanında çalışan ve çalışacak uzmanların mesleki gelecekleri ele alınırken büyük veri uzmanı Vinay Joosery, yeni veri tabanı görünümü ve bulut bilişimi karmaşıklaştıran etkilerini anlatacak. Bilişim’2013 etkinliğinde, son yıllarda hayatımıza farkında olmadan giren “Büyük Veri”, “Akıllı Şebeke: Politikalar, Stratejiler, Hedefler, İhtiyaçlar, Çözümler” ve “Açık Veri” ele alınacak. Etkinlikte ayrıca bulut bilişimin, veri ticaretinin vergilemesi, vergi istisnaları, kablosuz iletişimde yeni standartlar, geleceğin İnternetinde fark yaratan alan ve çözümler, e-devletten akıllı devlete teknoloji trendleri, mobil uygulamalar, Elektronik tebligat ve Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) da gündeme gelecek.
Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Şimşek ve Avrupa Konseyi Program Danışmanı Maria Michaelidou’nun katılacağı “Kişisel verilerin korunması” panelinde, Avrupa Konseyi, AB ve Türkiye’deki son durum, mevzuat çalışmaları, sorunlar ve çözüm önerileri konuşulacak. Aynı adı taşıyan ve “Serbest kürsü” şeklinde yapılacak diğer bir oturumda ise özellikle bankacılık ve finans sektöründe kişi bilgilerinin mahremiyetinin sağlanması konusu tartışmaya açılacak.
Türk bilişim dâhileri nerede?
Gençlerin oyun oynayıp sosyalleştikleri bilgisayar ve İnternet teknolojileriyle kendi programlarını geliştirebilmeleri mümkün mü? “Çocuk Oyuncağı Programlama” panelinde, 5 yaşında program yazan Mahir Yılmaz Türk, bilgisayar ve İnternet’in bir değer yaratma aracı olduğu algısını erken yaşta kazanmasının yansımalarını aktaracak.
“Nesnelerin İnterneti (Internet of Things-IoT), Machine-to-Machine (M2M) teknolojisinin dünyada kullanım modelleri, Türkiye için yaratacağı fırsat, “Beklentiler ve Fırsatlar; Kozayı Yırtmak” panelinde ele alınacak.
AB’nin “Sayısal Tek Pazar” kapsamında gündemine aldığı kamusal veri, fikri mülkiyet ve tüketici hakları, e-ticaret uygulamaları, yaratıcı içerik, tek ödeme ve e-fatura sistemi, e-İmza kullanımının yaygınlaştırılması, veri koruma kuralları ve vergi oranlarının düzenlenmesi gibi konular irdelenecek.
Bir diğer oturumda ise, AB’in bilim konumunu güçlendirmek ve Avrupa’daki üst düzey araştırmalara destek vermek üzere 2014’ten 2020’ye kadar 80 milyar Avro’luk bir bütçeyle kurulan Horizon 2020, Avrupa, dünya ve Türkiye ölçeğinde ele alınacak.
“Avrupa 2020 Sayısal Gündemi’ne STK’ların Bakışı” oturumunda STK temsilcileri, Türkiye’nin geç kalmadan bir Sayısal Gündem ve ajandası hazırlaması için harekete geçilmesi gerektiğine dikkat çekerek STK’lara düşen görevleri irdeleyecekler.
Bilişim 2013 etkinliğinde TBD’nin, 7 ana hedefte, yaklaşık 400 uzmanın gönüllü katılımıyla oluşturmaya karar verdiği “TBD Sayısal Gündem 2020 Uzmanlık Grupları”, sohbet havasında tanıtılacak.