1 MAYIS 2015- Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, ünlü yazar Maksim Gorki’nin “ezan ülkesi” olarak tanımladığı Tataristan’ın, coğrafya olarak Türkiye’ye uzak olsa da kalben, ruhen, dil ve tarih olarak yakın olduğunu belirterek, “Ülkelerimiz arasındaki dostluğu ticari ilişkilerle güçlendireceğiz” dedi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) ev sahipliğinde düzenlenen “Türkiye-Tataristan İş Forumu” çerçevesinde Ankara Ticaret Odası’nda Tataristanlı işadamlarıyla bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan ATO Başkanı Salih Bezci, Türkiye ile Tataristan arasında gerçekleştirilen forumun yeni ekonomik işbirliklerine zemin hazırlayacağını söyledi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 20 yılda 40 milyon dolardan 2 milyar dolarlık seviyeye yükseldiğine dikkat çeken Bezci, “Tataristan’ın başkenti Kazan ile Türkiye’nin başkenti Ankara arasında pek çok benzerlikler olduğu gibi birbirini tamamlayacak alanlar da söz konusudur” dedi.
Ankara Ticaret Odası ve Ankara ekonomisi hakkında bilgiler veren Bezci, “Ankara’nın dış ticaret hacmi 2014 yılı sonu itibariyle 8,1 milyar doları ihracat olmak üzere 19 milyar dolardır. Odamız üyeleri, dünyanın en doğusundan en batısına kadar geniş bir coğrafyada ithalat ihracat yapmaktadır” diye konuştu.
ATO’nun ihracat yapan üyelere yeni pazarlar açmak için ülkelerle işbirliği gerçekleştirdiğini anlatan Bezci, yine üyelerin dış ticaret yapabilmelerine destek olmak amacıyla dış ticaret eğitim programı düzenlediklerini söyledi. Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (URGE) Projesi kapsamında Ankara’nın medikal sektörünün ihracat kapasitesinin artırılmasına yönelik proje yürüttüklerini de dile getiren Bezci, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ankara’yı marka şehir haline getirmek, başkentimize gelen yerli ve yabancı turist sayısını artırmak, ticareti canlandırmak amacıyla Ankara alışveriş festivali düzenliyoruz. Ankara’nın bir kongre ve fuar şehri olması yönünde çalışmalarımız var. Bunların hepsi Ankara’yı daha yukarıya taşıyacak ve üyelerimize avantaj sağlayacak çalışmalardır. Türkiye ile Tataristan’ın birbirinden öğreneceği ve birbirlerine katacağı çok şey vardır. Karşılıklı yatırım ve ticari olanakları geliştirecek alanların belirlenmesinin ülkeler arasındaki dostluğu ticari ilişkilerle güçlendireceğine inanıyoruz”
-ANKARALI İŞADAMLARIYLA İŞBİRLİĞİ-
Tataristan Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Rashat Fattahov da yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Tataristan’ın sadece ticari partneri olmadığını aynı zamanda kültürel ve ekonomik ilişkileri yürüttüğü dostluk bağıyla bağlı bir ülke olduğunu söyledi.
Başkent Kazan’da 20 yıldır Türk büyükelçiliğinin bulunduğunu kaydeden Fattahov, Kazakistan’a yatırım yapan Türk şirketlerinden bahsetti. Fattahov, Alabuga ekonomi bölgesinde Hayat Holding’den Kastamonu Kimya’ya kadar pek çok Türk firmasının yer aldığını belirterek, “Bu şirketler Tataristan’da iş yapılabileceğinin kanıtı olarak görülüyor” dedi. Fattahov, Tataristan’dan getirdikleri işadamlarının Ankaralı işadamlarıyla ticari alanda işbirliği yapmak istediklerini kaydetti.
Tataristan ve Ankara hakkında tanıtıcı film gösterilerinin yapıldığı toplantıda, Tatar işadamları ve işkadınları iştigal alanlarıyla ilgili işbirliği arayışlarını paylaştılar. Toplantı ATO Başkanı Salih Bezci’nin Bakan Yardımcısı Fattahov’a hediye sunmasıyla sona erdi.