Türkiye ile ABD arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesinde etkin rol oynayan Türk Amerikan İşadamları Derneği’nin (TABA/AmCham) yeni dönem başkanlığına seçilen Zeynep Dereli, “Türkiye’den yabancı yatırımcının çekildiği doğru değil. Bırakın çekilmeyi büyük yatırımlar yapmak istiyorlar. Türkiye bu bölgenin en güvenli limanıdır. Hem insan gücü hem de siyasi istikrar bakımından güvenli bir ülkedir. Bu nedenle yabancılar bölge pazarlarına girmek isterken Türkiye’yi bir kapı olarak kullanacaktır” şeklinde konuştu.
26.06.2014 – Türkiye ile ABD arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesinde etkin rol oynayan Türk Amerikan İşadamları Derneği’nin (TABA/AmCham) başkanlığına 5 Haziran’da seçilen Zeynep Dereli, iki ülke ilişkilerinin ilerletilmesine, bölgede son dönemde yaşanan gelişmelere ve derneğin gelecek planlarına ilişkin görüşlerini paylaştı.
Önceki akşam bir grup gazeteciyle İstanbul’da bir araya gelen TABA / AmCham Genel Başkanı Zeynep Dereli, seçilmesinden ötürü birlikte çalıştığı dernek yetkililerine teşekkür ederken TABA / AmCham’ın 27 senelik geçmişiyle Türkiye-ABD arasındaki ticari ilişkilerde etkin bir dernek olduğunu altını çizdi. Derneğin ABD Ticaret Odası’nın kayıtlı bir üyesi olduğunu hatırlatan Zeynep Dereli, 3 şubeye sahip TABA / AmCham’ın 478 üyesinin bulunduğunu belirtti. Türkiye – ABD ilişkilerinin siyasi boyutundan çok ticari boyutunun önemli olduğuna dikkat çeken Zeynep Dereli şöyle devam etti: “Ticari boyut ilişkiyi güdümleyen ve yol gösteren unsurdur. İki ülke arasındaki ticaret hacmi her geçen gün artsa da gönlümüzden geçen boyuta henüz ulaşmamıştır. Türkiye’de yaşayan Türklerin ABD’de gerçekleştirdikleri yatırımın hacmi yaklaşık 1 milyar dolardır. Ancak tabii ki ABD’de yaşayıp yatırım yapan Türkler de bulunuyor. Biz hem Türklerin ABD’deki yatırımlarını hem de Amerikan firmalarının Türkiye’deki yatırımlarını arttırmak amacındayız. Birlikte ortak pazarlarda da yatırımın önünü açmak için çalışmalar yürütmenin gerekliliğine inanıyorum.”
ABD Ticaret Bakanı sonbaharda geliyor
Türkiye’den yabancı firmaların çekildiği yönündeki iddiaların doğruyu yansıtmadığının altını çizen Zeynep Dereli, “Tabii ki yaz dönemi ve seçim arifesi olduğu için yatırımlar konusunda bekleme politikası güdülüyor. Ancak bunun siyasi bir bağlantısı olduğunu söylemek doğru olmaz. Kimse Türkiye’den çekilmedi. Bırakın çekilmeyi büyük yatırımlar yapmak istiyorlar. ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker, sonbaharda yeniden Türkiye’ye gelecek. Bakan Pritzker, Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomiye girmesi konusunda Türkiye’ye tam destek verdiklerini belirtmişti. Bunların hepsi olumlu gelişmeler” şeklinde konuştu. ABD Ticaret Odası Başkanı Tom Donohue’nun da eylülde Türkiye’ye geleceğini belirten Zeynep Dereli, dernek olarak kendisini ağırlayarak Türk – Amerikan ticari ve ekonomik ilişkileri ile ilgili fikir ve görüşlerini alacaklarını ve ilişkilerin ilerletilmesi adına önerilerini tartışacaklarını belirtti.
Türkiye bölgeye açılan kapıdır
Suriye’de yaşanan olayların, son olarak da Irak’ta meydana gelen gerilimli ve çatışmalı durumun gerçekten çok acı olduğuna değinen Zeynep Dereli, “Bu tür olaylar Türkiye’den yatırımcının kaçmasına neden olur mu?” şeklindeki bir soruya şu yanıtı verdi: “Tabii ki son yaşananlar çok acıdır. Yabancı yatırımcıya göre bölgede iş yapmak istiyorsanız bunun için Türkiye en ideal yerdir. Hem insan gücü olarak hem buradaki iş ahlakı hem de siyasi istikrar açısından Türkiye gerçekten güvenilir bir ülke. Türkiye bölgedeki güvenli bir limandır. Bu nedenle yabancılar bu pazarlara girmek isterken Türkiye’yi bir kapı olarak kullanmıştır ve kullanmaya devam edecektir.”
Türk işadamlarına yol gösterebiliriz
ABD’nin Türkler için büyüklüğü ve kapsadığı alan bakımından “zor bir pazar” olduğunu belirten TABA / AmCham Başkanı Dereli, dernek olarak ABD’nin farklı eyaletlerinde iş yapmak isteyen tüm Türk işadamlarına her türlü desteği vermeye hazır olduklarını altını çizdi. “ABD büyüklük olarak baktığınızda gerçekten geniş bir alanı kapsıyor. Türklerin periferinde ticaret yaptığı alandan daha büyük bir ülkeden söz ediyoruz. Bu büyüklüğü anlayabilmek, bu pazarın isteklerine göre mal üretebilmek zordur. Ancak tecrübe ve bizim de desteğimizle bu zorluğu aşabileceğimize inanıyoruz” dedi. ABD’lilerin de Türkiye ile birlikle bölgede iş yapmada çok başarılı olduğunu kaydeden Zeynep Dereli, “ABD’lilerle birlikte iş yaptıkça bölgeye daha da hâkim olabileceğimizi düşünüyorum. Yüz yıllardır burada yaşayanlar olarak bölge halkını çok iyi tanıyoruz. Ticaret yapış şeklini biliyoruz” ifadelerini kullandı.
Transatlantik Anlaşması’nda istişareye devam önemli
Türkiye ABD ilişkilerinin en önemli gündem konularından birinin ABD ile Avrupa Birliği arasında müzakere edilen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’nın olduğunu kaydeden Zeynep Dereli şunları söyledi: “Türkiye’nin bu müzakere sürecine dâhil edilmesi, edilmeyecekse de birlikte bu sürecin dışında kalmadan neler yapılabileceği konuşulmakta. Bildiğiniz gibi Washington’da 14 Mayıs’ta yapılan bakanlar düzeyindeki toplantıda alınan kararlardan biri de Türkiye hükümetinin her zaman konulardan haberdar edileceği yönünde olmuştur. Burada önemli olan istişareyi devam ettirmektir. Bize yatırım yapmak isteyen ülkelere Türkiye’nin ne kadar avantajlı bir ülke olduğunu çalışarak gayret ederek anlatmaya devam etmeliyiz.”
Kadınlara girişimciliği programları düzenleyeceğiz
TABA / AmCham’ın başkanlığına bir kadın seçilmesinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Zeynep Dereli, kadın istihdamını arttırmak için yapacakları çalışmalara ilişkin de şunları kaydetti: “Kadın meselesi benim için çok önemli. Kadın girişimciliği ve kadın konusunda TABA / AmCham olarak birkaç program düzenlemek istiyoruz. Dünyaca ünlü ABD’li iş kadınlarını ve Türk iş kadınlarını aynı platformda buluşturacak toplantılar düzenlemek, ardından da sosyal sorumluluk projelerine imza atma hedefindeyiz. ABD’de yaşayan kadınların iş gücüne tam katılımı sağlanırsa bu ülkenin GSMH’sı % 4 daha büyük olacağı tespit edilmiştir. OECD ülkelerindeki kadın istihdamı sıralamasında ise Türkiye çok gerilerde. Ancak biz bunu düzeltebilmek için çok çalışacağız. Her şeyi kadınlarla birlikte yapmalıyız.”