Sivaslıların gelir ve refah seviyesini arttırmayı hedefleyen Sivas İş Platformu, klasik dernek anlayışının ötesinde bir model ortaya koyuyor. Sosyal çevreyi sosyal kazanca dönüştüren Platform, Selçuklu döneminde kurulan ve yüzyıllar boyunca Anadolu’daki tüccarların dayanışmasına zemin hazırlayan Ahilik Teşkilatı’ndan da izler taşıyor.
“SİP; SOSYAL DAYANIŞMA DEĞİL, TİCARİ DAYANIŞMA”
Sivas İş Platformu Kurucusu, DENETEAM A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Doğan,
Sivas’ın en çok göç veren şehir olduğunu, İstanbul’da 3 milyon dünyada ise 7 milyon Sivaslı bulunduğunu söyledi. Doğan, büyükşehirlere gelen hemşehrilerimizin sosyal ihtiyaçtan dolayı bin 500’e yakın köy derneği kurarak, sosyal dayanışmalarını yerine getirdiler. Doğan, dünyadaki rekabetin artmasından dolayı ticari hayatta da dayanışma ihtiyacı hisseden hemşehrileri ile bir araya gelerek Sivas İş Platformu’nu kurduklarını belirtti.
Şirketlerinin karını artırmak isteyen Sivaslı iş adamlarını Platforma üye olmaya davet eden Doğan şöyle devam etti:
“Sivas İş Platformu olarak amacımız; Türkiye’de ve dünyada bulunan Sivaslıları ‘Tanı, Tanıştır, Tanın’ sloganıyla bir araya getirmek. Bu sayede, güvenilir işadamlarının sosyal çevresini ortak kullanıma açarak sosyal sermayeye dönüştürüp gelir elde etmelerini sağlamak. Haftalık düzenlenen SİP toplantılarında üyelerimiz kendilerini ve firmalarını tanıtıp özel isteklerde bulunuyorlar. Diğer üyeler ise bu taleplere sosyal çevresi ile destek oluyor. Üyelerin birbirlerine yardım etmek için gösterdiği çaba ve pozitif yaklaşım ile büyük bir iş ağı oluşmakta.”
Erdal Doğan, Sivas İş Platformu projeleri arasında bulunan Sivaskariyer.com portalı ile iş arayan ile personel arayanları buluşturarak, Sivaslıların işsizlik seviyesini azaltmayı hedeflediklerini kaydetti. Doğan, “SİP Akademi ile işadamlarına mesleki eğitimler sunarak, kişisel ve kurumsal gelişimlerine katkı sağlıyoruz. Yine Sivas İş Platformu olarak her yıl ‘Fuar58’ adıyla Sivaslı firmaların katılacağı bir fuar düzenlemeyi planlıyoruz” diye konuştu.
PLATFORMUN TEMELLERİ AHİLİK SİSTEMİNE DAYANIYOR
Kalkınmanın tarihî değerlerin, günün şartlarına göre yeniden yorumlanmasıyla mümkün olacağını kaydeden DENETEAM Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Doğan, Sivas İş Platformu gibi oluşumların temellerinin Selçuklu ve Osmanlı dönemindeki Ahilik sistemine dayandığını ifade etti. Doğan, “‘Bol olsun, bereketli olsun hepimizin olsun” felsefesi ile hemşehrilerimizin daha üretken hale getirerek, iktisadi olarak güçlenmesini hedefliyoruz” dedi.
KİMLER ÜYE OLABİLİR?
Kısa zamanda Sivaslılar tarafından yoğun bir ilgi gören Sivas İş Platformu’na, Sivaslı iş adamları, hanım köylü (eşi Sivaslı) olanlar ve Sivas’ta yatırımı olan iş adamları üye olabiliyor.