ODTÜ ve ODTÜ TEKNOKENT tarafından bu yıl 13.sü gerçekleştirilecek olan Yeni Fikirler Yeni İşler yarışmasına başvuran 400’den fazla girişimci arasından seçilen 50 girişimci ön hızlandırma sürecinde değerlendirilmeye hak kazandı ve 50 girişimci arasından ABD’de gerçekleşecek hızlandırma programına katılacak girişimciler belli oldu. UC Berkeley İnovasyon Hızlandırma Grubu eğitmenleri tarafından verilen eğitimlerin ardından sunumlarını yapan girişimciler programın hızlandırıcı bölümüne ABD’de Draper Üniversitesi’nde devam edecek.
ODTÜ, ODTÜ TEKNOKENT ve ODTÜ TEKNOKENT’in San Francisco merkezi T-JUMP işbirliği ile yürütülen Türkiye’nin ilk ve en başarılı hızlandırma programı Yeni Fikirler Yeni İşler (YFYİ)’in 2017 döneminde ABD’ye giderek Silikon Vadisi’nin sayılı girişim merkezlerinden ve dünyada girişimcilik alanındaki önde gelen üniversitelerden olan Draper Üniversitesi’nde 7 haftalık Hero Training hızlandırma programına katılacak Yeni Fikirler Yeni İşler (YFYİ) girişimleri belirlendi. YFYİ 2017’ye 400’ün üzerinde yapılan başvuru arasından ön-hızlandırma sürecine 50 girişimci ekip seçilirken, bu ekipler dünyanın en saygın üniversitelerinden biri olan UC Berkeley eğitmenlerinden hızlandırma eğitimi aldılar.
Türkiye’de bir ilk olarak gerçekleşen ve 6 hafta süren ön hızlandırmanın ikinci ayağı olan Bootcamp 26-27 Mayıs 2017 tarihlerinde ODTÜ TEKNOKENT’te düzenlendi. Bootcamp’in birinci gününde, girişimciler UC Berkeley İnovasyon Hızlandırma Grubu eğitmenlerine, YFYİ ön hızlandırma programı boyunca iş modellerinin nasıl geliştiğini anlatarak sunumları hakkında son geri bildirimleri aldılar ve seçim gününe hazırlandılar. Kampın ikinci gününde ise girişimciler final sunumlarını yaparak Draper Üniversitesi Hero Training hızlandırmasına katılabilmek için ter döktüler. Seçilen ekipler, Draper Üniversitesi kampı sonrası, Amerika’da ticarileşebilecek, uluslararası yatırımcıların ilgisini çekebilecek ve küresel pazarı hedefleyen başarılı birer start-up’a dönüşecekler.
ODTU TEKNOKENT UC Berkeley’i Pre-Accelerator (Ön Hızlandırma) Programında 2 aylık süre içerisinde 2 kez ağırlarken, bu kapsamda UC Berkeley 70’ten fazla girişimcinin 50’den fazla fikrine, ABD’de bulunan National Science Foundation (Ulusal Bilim Vakfı) tarafından uygulanan ve Stanford dahil birçok üniversitede kullanılan “Lean Launch” metodunu uyguladı. Program, ODTÜ TEKNOKENT iştiraki olan T-Jump’in Yönetici Direktörü Ozan Sönmez’in liderliğinde, Türkiye’ye özel olarak eklenen Tasarım Odaklı Düşünme (Design Thinking) gibi modüllerin eklenmesi ile UC Berkeley ile beraber geliştirildi. Programa UC Berkeley İnovasyon Hızlandırma Grubu Direktörü Mark Searle ve Personel Şefi Elizabeth Saunders’in yanı sıra ABD’de MIT’de eğitim alan, Ortadoğu bölgesinde Hızlandırıcı ve İş Planı yarışmalarında yönetici olarak çalışan ve UC Berkeley bünyesinde yüzlerce startup’a mentorluk yapmış eğitmen Amal Dokhan da destek verdi.
Programın hızlandırıcı bölümü Draper Universitesi ile devam edecek. Bu süreçte 7 girişimci 7 haftalık bir süre için San Francisco’ya giderek bu süre içinde dünyanın farklı ülkelerinden gelen 40 girişimci ile beraber çalışarak iş modellerini ABD’de test edecekler. Program sonunda startup’lar, dünyaca ünlü Skype ve Tesla gibi şirketlerin de yatırımcısı olan Tim Draper ve diğer yatırımcılara sunum yapma fırsatı yakalayacaklar.
ODTÜ TEKNOKENT Genel Müdür Yardımcısı Hanzade Sarıçiçek, ODTÜ TEKNOKENT’in uzun yıllardır girişimcilik programları yürüttüğünü ve bu programlardan birçok başarılı girişimin çıktığını, ama önemli bölümünün lokal düzeyde kaldığının altını çizerek, “Program sonunda San Francisco’ya götürdüğümüz girişimci ekiplerin önemli bölümünün ürününün orada zaten olduğunu, global pazara girmekte ve uluslararası düzeyde rekabetçi güç elde etmekte zorlandığını gördük. Bu yüzden biz bu sene T-Jump ile birlikte tamamen global ölçekte bir program düşündük. Girişimcilere ilk günden bu perspektifi kazandırmak istedik.” ifadesini kullandı.
San Francisco, Silikon Vadisi’ne gitmeye hak kazanan ekipler:
İcaked: kullanıcıların kendi pastalarını tasarlamasını ve sipariş etmesini sağlayan pazar yeri
Planote: seyahat ve etkinlik platformu
Hoppers: basılı kitaplar için akıllı kitap ayracı
Restearn: restoran sahipleri için müşteri verilerini inceleyerek raporlayan yazılım
Peerket: spor merkezleri için SaaS çözümü
Seyisco: asfalt yollardaki çukurları algılayan akıllı sistem
Trendoline: haftalık meydan okumaların yayınlandığı sosyal platform