Kauçuk, tüm makinelerde bitmeyen bir ihtiyaç. Bu ihtiyacı ise kauçuk yedek parça sektörü karşılıyor. Ancak sektörün önemli sorunları bulunuyor. ANGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Değirmenci, problemlerin başında “dışa bağımlılık ve merdiven altı üretimin” geldiğini söylüyor.
Ankara Genç İşadamları Derneği (ANGİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Emrah Değirmenci, Başkent Ankara’da da yoğun olarak üretim yapan kauçuk yedek parça sektörüne ilişkin bir açıklama yaptı. Aynı zamanda OSTİM’de faaliyet gösteren ve yaklaşık 50 ülkeye ihracat gerçekleştiren Gülhan Kauçuk Şirketi’nin Yönetim Kurulu Üyesi olan Değirmenci; kauçuğun günümüzün en önemli ihtiyaçlarından biri olduğunu söyledi. Kauçuk yedek parça sektörünün de iş ve inşaat makinelerinin ‘sızdırmazlık ” ve titreşim sönümleme ihtiyaçlarını karşıladığını anımsatan Değirmenci, “Şu anda kauçuk; bu ihtiyaçlar için hemen hemen alternatifsiz bir ürün olarak yer almaktadır” dedi.
ÜRETİCİNİN ÖNÜNDEKİ SORUNLAR
Sektördeki imalatçılar doğal kauçukta tamamen, sentetik kauçukta ise büyük ölçüde yurtdışına bağımlı. İşadamı Emrah Değirmenci, bu durumun üreticiler için en büyük sorun olduğunu söyleyerek, “Dövizdeki en ufak dalgalanmalar hammadde fiyatlarında ciddi değişiklikler olarak üreticilere yansımaktadır” diye konuştu. Sektörün bir diğer önemli sorunu ise ciddiyetsiz ve merdiven altı üreticiler. Bunların sayısının çok fazla olduğuna dikkat çeken Değirmenci, “Bu tür imalatçılar hem müşterileri yanlış yönlendirmekte, hem de ucuza ama kalitesiz ürünler tedarik ederek sektörün adını lekelemektedir. Yine sektörde faaliyet gösteren işletmelerin çevre yönetmeliği, iş güvenliği ve kalite gibi bütün şartları yerine getirmeleri konusunda sıkıntılar bulunmaktadır. Bu meselede de gerekli denetimlerin her firmaya adil şekilde uygulanması gerekmektedir” şeklinde konuştu.
KALİFİYE ELEMAN SIKINTISI VAR
Ankara’daki kauçuk yedek parça üreticileri olarak, kalifiye personel bulmakta büyük sıkıntı yaşadıklarını da vurgulayan Değirmenci, şöyle devam etti:
“Maalesef üniversitelerin kimya bölümlerinde, polimer olarak yarım dönem okutulan bir dersin içerisinde “kauçuk” küçücük bir konu olarak geçmektedir. Kimya mühendislerimiz, teknikerlerimiz ‘kauçuk’u bilmeyerek mezun olmaktadırlar. Mezunlar bizim gibi firmalarda yetişerek bu işi öğrenmektedirler. Ayrıca kalifiye elemanlar da Sanayi’ye gelmekten çok, masa başı işi tercih etmektedir. Personel istihdamı konusunda gerekli mercilerin daha etkin çalışmalarını beklemekteyiz.”