6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre işyerlerinde çalıştırılması gereken işyeri hekimi ve sağlık personeline ilişkin ayrıntılı düzenlemeler 20 Temmuz 2013 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik ile düzenlenmiştir. Düzenlemeye göre Acil Tıp teknisyenleri artık herhangi bir ekstra belgeye ya da eğitime ihtiyaç duymaksızın İş Sağlığı Uzmanı olabilecekler.
İşyeri hekiminin eğitimiyle ilgili olarak düzenlenen yönetmeliğe göre Bakanlıkça belgelendirilmiş hemşire, sağlık memuru, acil tıp teknisyeni ve çevre sağlığı teknisyeni diplomasına sahip olan kişiler İş Sağlığı Uzmanı çalıştırılma zorunluluğu olan iş yerlerinde çalışabilecekler.
HEM ÇALIŞAN HEM DE İŞVEREN İÇİN BÜYÜK KAZANÇ
İş Hukuku alanında ve özellikle de İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile ilgili olarak detaylı çalışmalar yürüten İş Hukuku Enstitüsü Başkan Yardımcısı Avukat Naciye Uçar konuyla ilgili olarak; İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili uygulamalar ve çalışmalar, işyerleri tarafından özellikle üzerinde durulması gereken hususların başında gelmektedir. Zira bu uygulamalar meslek hastalıkları ve iş kazalarına karşı alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi açısından büyük önem arz ediyor. En önemli konu şu ki; çalışan sayısına bakılmaksızın bütün işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu bulunuyor. 20 Temmuz 2013 tarihinde resmi gazetede yayınlanan İş Yeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmeliğin düzenlenmesiyle sağlık uzmanlarıyla ilgili büyük bir istihdam sorununun önüne geçilmiş oldu. Bu durum özellikle sağlık meslek lisesi mezunlarının çalışma alanlarını genişletmiştir. Özellikle acil tıp teknisyenlerinin genel olarak çalışma alanlarının oldukça genişleten bu yasal gelişme sağlık meslek liselerinin tercih oranını arttırırken iş yerlerinin de daha kolay personel istihdamını sağlayacağını umuyoruz” şeklinde konuştu.