Proje yöneticisinin meslek standartları tanımlandı. Bundan sonraki süreç, MYK’nın Ulusal Yeterlilik Çerçevesi kapsamına göre uygulanacak eğitim ve sertifikalandırma aşamaları olacak.
‘’Proje Yöneticiliği’’ meslek standardı, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından onaylandı.
NORM Eğitim Danışmanlık Derneği’nin 20 Şubat 2013 tarihinde MYK ile imzaladığı işbirliği protokolü ile İş ve Yönetim sektöründe “Proje Yöneticisi (Seviye 6)” meslek standardı hazırlama çalışmaları başlamıştı.
Çalışmada yer alan ve standardın hazırlanmasında emeği geçen yardımcı kuruluşlar; (Proje Yönetim Derneği, İstanbul Proje Yönetim Derneği, Türkiye Bilişim Derneği, Türkiye Bilişim Derneği – Ankara Şubesi, Türkiye Prefabrik Birliği, Türkiye Resmi Sektör İnşaat Müteahhitleri İşveren Sendikası (TÜRKİNŞA), Avrupa Birliği Çalışmaları Merkezi Derneği, Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayii Destekleme Vakfı, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu) bir yıldır sürdürdükleri çalışmalarını tamamlayarak MYK’ya iletti. Hazırlanan taslak Aralık 2013 tarihinde MYK tarafından onaylandı.
Türk Proje Yönetimi Meslek Enstitüsü (TPYME) tarafından Nisan 2012 yılında dördüncüsü düzenlenen Ulusal Proje Meslek Konferansı’nda alınan kararla, Proje Yöneticiliği’nin bir meslek olarak tanınmasının hem kurum ve kuruluşlar, hem de çalışanlar açısından önemi vurgulanarak, Proje Yöneticisi’nin, sadece bir metodolojiyi uygulayan kişi olmadığı, mesleki açıdan metodolojinin ötesinde sahip olması gereken bilgi, beceri ve yetkinlikleri belirleyen bir meslek tanımına ihtiyaç olduğu kararına varılmıştı. Bu konferansın ardından meslek standartlarını oluşturmak üzere bir araya gelen sivil toplum kuruluşları çalışmalarının meyvelerini almaya başladı.
İnşaattan savunma sanayine kadar her sektördeki proje yöneticisini ilgilendiren bu karar, eğitim ve sertifikasyon aşamalarının tamamlanması ile güçlenecek. Böylece proje yöneticisi sertifikasına sahip olan kişiler daha kolay iş bulabilecek.