Ankara’da Gerçekleşen 2011 yılı PERYÖN İK Kongresi, Göz Doldurdu…
“YARININ MUTLULUK KAYNAĞI” teması ile,
PERYÖN İç Anadolu Şubesi tarafından 3 Haziran 2011 tarihinde
TOBB Üniversitesi Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen 2011 yılı
İnsan Kaynakları Kongresi, özel sektör, kamu ve üniversite
üçgeninde paydaşları bir araya getirerek, gördüğü ilgi ve geniş
katılım ile göz doldurdu…
Türkiye’de İnsan Yönetimi alanında kurulmuş ilk sivil toplum kuruluşu olan ve İnsan Yönetimi alanındaki profesyonellerin gereksinimlerine 40 yılı aşkın süredir hizmet sunarak mesleki gelişimi destekleyen platformların oluşturulmasına öncülük eden, istihdamın arttırılmasına katkı sağlayan ve güçlendirici çalışmalar gerçekleştirerek mesleki işbirliğinin yaygınlaşmasına fayda sağlayan PERYÖN, etkinlikleri arasında önemli yer tutan İnsan Kaynakları Kongreleri’nden birini daha, 3 Haziran 2011 tarihinde gerçekleştirdi. İç Anadolu Şubesi tarafından Ankara’da gerçekleştirilen kongre özel sektör, kamu ve üniversite üçgeninde paydaşları bir araya getirdi.
“YARININ MUTLULUK KAYNAĞI” teması ile ilgi çekerek, iş dünyasında yer alan sosyal bireylerin mutluluğu üzerine kurgulanan kongre, içeriği ve güçlü konuşmacıları ile katılımcılara renkli ve keyifli bir paylaşım zemini sundu…
Sanal iletişimin öncelikli olarak masaya yatırıldığı kongrede, Sosyal Medya’nın internet kullanıcıları için sınırsız fırsatlar sunmasının yanı sıra, ürün ve hizmetlerinde sorun yaşayan, müşterilerini memnun edemeyen şirketler için de ciddi bir tehlike yarattığının altı çizilerek, internet kullanıcılarını bir araya getiren en önemli kavram olarak karşımıza çıkan “sosyal medya” olgusunun, insanın mutluluğu için nasıl kullanabileceği sorusuna yanıt arandı.
Çarpıcı içeriklerden biri olarak ele alınan ve hukuki yönleri ile de tartışılan, “İşyerinde Psikolojik Terör (Mobbing)” konusu ise özel bir ilgi gördü. Çalışanların mutlu olmasının önündeki en büyük engellerden biri olan mobbing uygulamalarının önüne geçebilmenin, bireyin mutluluğu, işteki verimi ve kuruma bağlılığı üzerindeki katkısı irdelendi.
“Daha Mutlu İnsanlar İçin Doğru Algı Yönetimi” içerikli oturum da, dikkat çeken başlıklar arasındaydı. Şirketlerin toplumda iyi ve doğru algılanmasının rekabet üstünlüğü sunmasının yanı sıra, orada çalışanlar için de önemli bir mutluluk kaynağı olduğu gerçeğinden hareketle, İnsan Kaynakları Bölümleri’nin şirketlerinin hem dışarıda hem de içeride iyi algılanmasını sağlayarak şirket imajının iyileşmesine ve çalışanlarının mutluluğuna sağlayabilecekleri katkılar üzerinde özellikle duruldu.
Günümüzün popüler konularından nesil çatışmaları da, “X, Y, Z Hep Birlikte Mutlu Olabilir mi?” sorgulaması ile tartışıldı. Üç farklı neslin beraber çalıştığı bir işyerinde herkesin mutlu olmasını sağlamak için gereksinimlerini, alışkanlıklarını, yaşama nasıl baktıklarını anlayabilmenin yani onları iyi tanımanın önemi vurgulanırken, yarının mutluluk kaynağı olmak isteyen İnsan Kaynakları yöneticilerinin, bu işi başarmak için neler yaptıkları paylaşıldı…
Izleyicilerden ilgi gören bir diğer oturum konusu ise, adayların iş görüşmelerinde beğenilmek, geçmiş deneyimleri ve başarıları ile ilgi uyandırmak ve dolayısı ile tercih edilerek, istedikleri işe girebilmek için mülakatlarda rol yapmaları ve farklı kimliklere bürünmeleri durumu oldu. “İçi Seni Yakar, Dışı Beni !…” başlıklı tartışmada, işe girmek için mülakatlarda maskeler takınan adayların gerçek kişiliklerini yakalayabilmek için, değerlendiricilerin hünerlerinin neler olması gerektiği, yarının mutlu insanının maskesi olmadan nasıl yaşayacağı, İnsan Kaynakları yöneticilerinin maskeleri nasıl yöneteceği, mizahi bir dil ile izleyicilere aktarıldı.
PERYÖN İç Anadolu Şube Başkanı İlkşen Çetintaş ise yaptığı açılış konuşmasında, mutluluğu engelleyen faktörlerin bireylerin önüne ne şekillerde çıktığına vurgu yaparak, “mutluluk, hayatlarımızı yaşanabilir kılan en temel kaynak… Ve o kaynağa ulaşabilmek, çoğu zaman öyle zorlu bir yolculuk gerektiriyor ki… Acele etmeyeceksiniz, pes etmeyeceksiniz, yılmanız istendiğinde vazgeçmeyeceksiniz…” sözleri ile dikkatleri temaya çekti.
Çetintaş ayrıca, PERYÖN üyesi olmayı bir ayrıcalığa dönüştürebilmek üzere, Ankara’da İnsan Kaynakları Yönetimi’ne dönük çeşitli eğitim ve etkinliklerin gerçekleştirilmesini üstlenmekte birincil derecede sorumlu bir mesleki topluluk olmayı sürdüreceklerini belirterek, kamu kuruluşları, özel sektör, üniversiteler ve Sivil Toplum Kuruluşları ile işbirliği geliştirmeye dönük atılımlarına da devam edeceklerini bildirdi.