– PAMUK FİYATLARINDAKİ ARTIŞ YATAK VE YATAK TEKSTİLİ ÜRETİCİLERİNİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK.
– LARESSA YATAK YÖNETİM KURULU BAŞKANI BÜLENT BAYRAM “KİLOGRAMI 5.5 LİRAYA YÜKSELEN PAMUK, BİZ YATAK ÜRETİCİLERİNİ ENDİŞENLENDİRİYOR.”
– “ TÜRKİYE’DE PAMUK STOKLARI ERİDİ. PAMUK ÜRETİCİSİ DESTEKLENİRSE DÜNYA PAMUK İHRACATINDA ÜST SIRALARA YÜKSELEBİLİRİZ.”
Kilogramı 5.5 TL’ye yükselen pamuk, üretiminde pamuğu hammadde olarak kullanılan birçok sektörü kaygılandırıyor. Özellikle tekstil ve hazır giyim sektöründe düşük fiyatlara alışan tüketiciyi zor günler bekliyor. Yatak ve yatak tekstili üreticileri de pamuğun fiyatındaki bu yükselişi endişeyle izliyor.
Larresa Yatak Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Bayram, yatak ve yatak tekstili sektörü için önemli bir hammadde olan pamuğun kilogram fiyatının hızlı artışının üreticiyi kaygılandırdığını bildirdi.
3.5 TL’DEN 5.5 TL’YE YÜKSELİŞ… ZAM KAPIDA
Bayram, “Yatak ve yatak tekstili ürünlerinde pamuk çok önemli bir hammaddedir. 4 ay öncesine kadar kilogramına 3.5 TL öderken, şimdilerde kilogramına 5.5 TL ödüyoruz. Bu büyük artış, maliyetlerimize yansıdığı gibi tüketiciye de çok kısa bir süre sonra zamlı fiyatlar olarak geri dönecek” dedi.
Bayram, pamuk fiyatlarındaki astronomik artışın sebepleri arasında dünyada pamuk üretimindeki azalmayı hedef göstererek şunları söyledi:
“Önemli üreticilerden Pakistan’da yaşanan sel felaketi ve Hindistan’ın pamuk satışına yasak getirmesi sektörü olumsuz etkiledi. Türkiye gibi önemli bir üreticinin de pamuk ekim alanlarının azalması nedeniyle zaman içerisinde stokları eridi. Stoklar da eriyince pamuk fiyatları önlenemez bir şekilde arttı.”
TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK FIRSAT
Teşviklerin artırılmasının önemine işaret eden Bayram, “Dünyada stoklar azalırken Türkiye bunu fırsatı dönüştürebilir. Çünkü dünyada talep artışını karşılayacak pamuk kalmadı. Hükümetimizin bu konuda göstereceği duyarlılık dünya pamuk üretiminde Türkiye’yi üst sıralara taşıyabilir” diye konuştu.
Geçmiş yıllardaki durumu değerlendiren Bayram, “2007 yılında kilogram fiyatı pamuğun 1.77 TL idi. O dönemden bu döneme de 3.5 TL seviyelerinde geldi. Şimdi 5.5 TL’den bahsediyoruz. Bu inanılmaz bir artış. Hammadde sıkıntısı yatak üreticilerini olumsuz etkileyecektir. Bu da yatak fiyatlarına yansıyacaktır. Pamuk ihtiyacının iç piyasadan karşılanması çabasında olan bir firmayız. Pamuk ekim alanları artırılır, pamuk üreticileri desteklenirse bu sıkıntının üstesinden gelebiliriz” şeklinde konuştu.