Haberin görselinde Ankara’nın meşhur “buraya bakarlar” çalışmasını reklampanosu.wordpress.com dan aldım. Evet Ankara “buraya bakarlar” mantığı ile reklam verme mecralarını hala ne oranda seçiyor bunu değerlendirelim….
Geçtiğimiz günlerde portalımızla ilgili bir reklam görüşmesi için İstanbul’daydım; Türkiye’nin kendi alanında toplamda olan 5 firmasından biri. Görüşmede dedikleri bir cümle dikkatimi çekmişti “Ankara’daki faaliyetlerimiz için dergi, gazete, billboard, avm için neresi varsa araştırdık ve billboard kullanmanın doğru olmadığını öğrendik”. Firmanın yetkilisinin kullandığı cümle birşey söylüyor, firma bunun için başka bir yere analiz yaptırıyor ve aldığı cevap, bulundukları konum, güneşe olan veya yola olan açı, görünebilecekleri süre gibi birçok kriterle beraber billboard kullanmayın sonucunu alıyorlar Amacımız tabi ki burada billboard kullanılmasın çağrısı değil, tam aksine etkili noktalarda ve etkili tasarımlarla belirli frekansta elbette kesinlikle olmalı. Hatta özel tasarımlar ile billboard lar herkesin diline bile düşebiliyor.
Burada kastettiğimiz reklamverenin tercih etme yönteminde analiz kullanması. Keza dergiler evet oldukça görsel, zengin çalışmalar ile bir keyif sunuyor, ama bir tasarım hazırlatıp hepsine gönderme kolaycılığı mı yoksa farklı mesajlar verip hangi dergiden hangi mesaja kaç dönüş oldu bunun tespiti mi? Sanki ikincisi kulağa daha mantıklı geliyor değil mi? Örneğin dergi seçiminde, websitesinden ve/veya mobil dergilik uygulamasından veya kendi mobil uygulamasından da okunabilen dergiler daha tercih edilir olmalı. Benzer algı ile, Metro, toplu taşıma gibi araçlarda bulunan alanların kullanımı efektif olduğu sürece mutlaka tercih edilmeli. Yaratıcı tasarımlar ile yolculuk stresini ve zaman kaybını minimuma çekebilir ve marka algısı noktasında yer edebilir .
Dijital Reklam Yatırımları Geçen Seneye Göre Yüzde 20 Arttı
IAB Türkiye’nin verilerine göre Dijital Reklam Yatırımları 2014 ün ilk yarısında 650 milyon TL olarak gerçekleşmişti. Bu veriler içerisinde 247 milyon Display (Yani gösterim, video, sponsorluk, gelir paylaşımı), 335 milyon arama motoru reklamları, 25 milyon mobil reklam yatırımları, 37 milyon ilan sayfaları reklam yatırımları ve diğerleri (e-posta ve oyun) 6 milyon tl olarak gerçekleşti. 650 milyonu kabaca yıllık 1,2 milyar TL’ye tamamladığımızı varsayalım. Oldukça önemli bir rakam olduğu muhakkak.
Dijital medya planlama ajanslarının neredeyse hepsi İstanbul’da yer alıyor. Yani Gaziantep’teki müşteri de Kayseri’deki müşteri de İstanbul’dan bu işi hallediyor. Tabi burada kastettiğimiz bilinçli bir medya planlama…Yani dijital medya planlama kapsamında yer alan kavramlar kullanılması halinde geçerli. Elbette yerel mecraların fiyatlaması ulusal mecralarla aynı benzer noktada olmayabilir, zira hem daha bölgeseller bu nedenle katsayı yükselir hem de diğerleri kadar yüksek bir trafik sunmak olası değil.
Dijitalde Model Gelenekselden Fazla
Son yıllarda televizyonun sosyal medyayı konuşturduğu dönemden şimdi yine bunu koruyarak ama sosyal medyanın da televizyonu konuşturduğu döneme geçildi. Bu benzer şekilde internet sitelerinin de televizyonda konuşulmasını vurguluyor. Dijitalin önemi giderek artmaya başladı. Eskiden yan bir mecra olarak hayatımızda var iken bugün mobil cihazların da etkisiyle “hayata dokunuyor”. Öyle ki, Google artık mobil uyumlu olmayan portalları, mecraları sonuçlarda daha aşağıda göstereceğini ilan etti.
Dijitalde yapılabilecekler o kadar fazla ki, bunları detaylandırmadan önce oldukça önemli bir konuya temas etmek istiyorum. Ankara’da dijitalden anlayan istihdamda sorun var. Bu hali hazırda pazarlama yöneticilerini, varsa sosyal medya yöneticilerini bile kapsıyor. Zira dijital pazarlama sadece sosyal medya demek değil. Sadece websitesine içerik girmek de değil. Bahsini sayacağımız çalışmaları bilen, tecrübe eden personelleri istihdam etmek ve varsa bu konuda ajanslarla, bilgili hizmet verenlerle çalışmak önem kazanıyor. Bu noktada Ankara’da “personel yöneticisinden farkı olduğunu” kanıtlamak isteyen insan kaynakları yöneticilerine de görev düşüyor.
– Affiliate marketing
– CPM, CPA, CPL
– Özel Tasarımlar (Site Giydirme, Site Açılış Pop-Upları)
– Video Reklam
– Arama motoru reklamları
– Mobil reklam (Sitelerin mobil versiyonlarına reklam, dergi uygulamaları vb)
Liste uzar, gider. Bu noktada Ankara Reklamcılar Derneği’ne de büyük iş düştüğünü kanaatindeyim. Dünya artık mobile reklama çoktan geçmişken Ankara dijitalde yavaş kaldı. Geleneksel mecralarda mesaj ve frekans yönetimine geçilmesi gerekirken dijitale de artık seri adımlarla girmek gerekecek. Burada olmayan marka bir süre sonra kaybedecek. İnternet reklamcılığının ve mobil reklamcılığın geleneksele göre daha kolay değiştirilebilir, ölçülebilir, anlık gündeme göre tasarlanabilir çözümler sunabileceğini unutmamak gerek. Asla rapor alamadığınız mecralar yerine dijitalde rapor alabilmeniz her zaman olası.
Ankara’da dijital medya planlama ajansları, dijital pazarlama yöneticileri görebileceğimiz bir 2015 diliyorum.
“Buraya Bakarlar” sorusuna cevabım da şu: Billboard’lara ve benzer noktalara, elinde taşıdığı mobil ofisinde gerek işlerini yapan gündemi takip eden gerek ise keyif yapan yeni nesil asla bakmıyor. Eğer hedef kitleniz belli yaşın üstündeki insanlar ise ona bir itirazım yok. Ama unutmayın, yakında 3d teknolojiler ile birlikte patronluk yaşının giderek ineceği, algının yüksek olduğu yeni nesille birlikte asla unutmayın
“Sizi Bilen Biliyor” devri sona erdi, artık devir “Sizi Gören Biliyor”
Twitter: @tolgaozek