OSTİM Başkanvekili Sıtkı Öztuna, teknolojinin gelişimini gösteren bir makine müzesi kurmaya hazırlanıyor.
ATO’nun yayın organı Ekonomik Denge’ye müze ile ilgili açıklamalarda bulunan Öztuna, “ Geçmişine sahip olmayan ileri gidemez” dedi.
OSTİM (Organize Sanayi Bölgesi) Başkanvekili ve İkmal Endüstriyel Yapı Market Yönetim Kurulu Başkanı ATO Meclis Üyesi, Sıtkı Öztuna OSTİM tarihinin izlerini taşıyan bir müze kurmak için kolları sıvadı. Bugüne kadar iş hayatında ve sanayide kullandıkları hiçbir eşyayı atmayarak, küçük bir Öztuna Müzesi kuran, Öztuna, teknolojinin gelişimini gösteren bir makine müzesi kurmaya hazırlanıyor.
Aynı zamanda ATO Meclis Üyesi ve OSTİM’in yan kuruluşlarından OSTİM Yatırım A.Ş’nin de başkanvekili olan Öztuna, bir ‘yaşam alanı’ olarak hayalini kurduğu müze ile ilgili çalışmalarını Ankara Ticaret Odası (ATO) yayın organı Ekonomik Denge’ye anlattı. 1998 yılında babasının vefatından sonra kullandığı eşyaları saklamaya başladığını, bu eşyaları ofisinde sergilediğini belirten Öztuna, zaman içinde bu eşyalara , araba maketleri, pikaplar ve sanayide kullanılan aletleri kattığını söyledi.
“Sadece müze değil aynı zamanda yaşam alanı kuracağım”
Ofisindeki küçük müzede, Arabalar, kibrit kutuları, magnetler, rozetler, telefonlar, hesap makineleri, saatler, otel kartları ve kalemleri, yabancı ülke paraları gibi on binlerce ürünü muhafaza eden Öztuna, müze çalışmalarıyla ilgili şunları söyledi:
“ OSTİM müzesi için çalışmalarımı yoğunlaştırdım. Hayalimdeki mekan, sadece bir makine müzesi olmayacak. İnsanların günün her saatinde gelebileceği kafenin , sanayi ile ilgili teknik kitaplarla dolu kütüphanenin olduğu; sosyal bir yaşam alanı hedefliyorum. OSTİM Başkanımız, müze için 5 bin metrelik bir arsa tahsis etti. Binayı yapmaya başladığımız zaman sadece Ankara’dan değil, diğer tüm illerdeki sanayicilerden taleplerim olacak. Burada teknolojinin gelişmelerinin görülmesini arzu ediyorum. Örneğin bir sanayicinin 1950 yılında kullandığı torna ile şu an kullandığı cnc (torna) yan yana sergilenebilir. Bunların arkasında, makinelerin tarihi gelişimini anlatan bir video oynayabilir. Bugün gelinen noktanın da bir gün müzelik olacak olması, aslında teknolojinin ne kadar hızlı gittiğini ve bizim de sanayici olarak bu teknolojiye ayak uydurduğumuzu gösteriyor”
Arsa tahsisinin çok önemli olduğunu, bundan sonra çalışmaların daha da hızlanacağını ifade eden Öztuna, “Bu müze için herkesin katkıda bulunacağına inanıyorum. Hepimiz geçmişimize sahip çıkmalıyız çünkü geçmişine sahip çıkmayan, ileriye gidemez” dedi.