Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ekonomideki sorun alanlarının doğru tespiti ve uygun çözümler getirilmesi; yatırım ve tasarrufların artırılması yolu ile Türkiye’nin büyümesine ivme kazandırarak “orta gelir tuzağı”na düşmekten kurtulabileceğini söyledi.
Türkiye Genç İşadamları Derneği(TÜGİAD) Ankara Şubesi “Türkiye’ye Yön Verenler” toplantısında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’i ağırladı. TÜGİAD üyeleriyle kahvaltılı sohbet toplantısında bir araya gelen Bakan Mehdi Eker, ekonomi ve tarım sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Eker, Türkiye’nin birçok iktisadi sektörde önemli gelişmeler kaydettiğini, istihdamın, yatırımların arttığını, büyüme ve refah artışının sağlandığını söyledi.
Türkiye’nin 10 bin dolarlık kişi başına milli gelir seviyelerine geldiğini ve “orta gelir tuzağının etrafında” olduğuna işaret eden Eker, “Ekonominin genelinde tuzağa düşmeden büyümeyi nasıl sağlayacağız, yatırımı nasıl artıracağız, tasarrufu nasıl artıracağız, cari açığı nasıl azaltacağız, sorun alanlarımızı doğru belirleyip buna doğru çözümler geliştirirsek, o zaman ekonomik büyümemizi ve refahımızı daha üst noktalara taşıma imkanımız olur” diye konuştu.
Tarımı “ebedi servet” olarak nitelendiren Bakan Eker, “Tarımı doğru okumak, doğru tanımlamak, hak ettiği stratejik değeri vermek, uygun politikalarla sektörü yönetmek gerek” dedi.
Bugün 190 ülkeye 707 çeşit tarım ve gıda maddesi ihraç edildiğine dikkat çeken Mehdi Eker, sektörde birçok alanda reform çalışmaları yaptıklarını, altyapı sorunlarını çözdüklerini dile getirdi. Tarımda en büyük problemin verim düşüklüğü olduğunu belirten Eker, “Bunu önlemek için de bölünmüş parseller konusunda mücadele ettik. Çıkardığımız kanun sayesinde artık parseller bölünmüyor. Mevcut bölünmüş yapıyı da toplulaştırma yoluyla, malik değiştirmeden gönüllülük esasına göre birleştiriyoruz, modern tarım arazileri haline getiriyoruz. Bu yıl sonu itibarıyla 6 milyon hektar alanı toplulaştırmış olacağız, en geç 2023 yılında toplulaştırma çalışmalarının tamamlanmasını hedefliyoruz” dedi.
Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi’nde 42 veri tabanını entegre ettiklerini belirten Mehdi Eker, destekleme politikalarında da ciddi iyileştirmeler yaptıklarını anlattı.
Tohumda dışa bağımlılık iddialarına da değinen Mehdi Eker, “Herhangi bir ülkeye tohumla bağımlı değiliz. Tohum ihracatımız 170-180 milyon dolar seviyesinde. Sertifikalı tohum üretimini 150 bin tondan aldık, 750 bin tona çıkardık. Bunun bir kısmını da 30’un üzerinde ülkeye satıyoruz” dedi.
İsrail ile tohum ilişkisi konusunda da adeta bir şehir efsanesi olduğunu belirten Mehdi Eker, İsrail’den alınan tohumun üç dört katı kadar bu ülkeye tohum satıldığını kaydetti.
-Eker’den TÜGİAD’a övgü…
TÜGİAD’ın çalışmalarına da değinen Eker, “Benim için hem genç hem de işadamı olunması, TÜGİAD’ı önemli hale getiriyor” dedi. Eker, genç işadamı ve iş kadınlarından Bakanlık Ankara İl Koordinatörlüğü bünyesindeki çalışmaları ve proje uzmanların hazırladığı ilanları takip etmelerini istedi.
Türkiye Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şube Başkanı Türker Naslı da Dernek olarak devletin tarım sektörüne yönelik politikaları ve sektördeki yatırım imkânları konusunu yakından izlediklerini söyledi. Tarıma verdikleri önemin bir sonucu olarak bu toplantıyı organize ettiklerini ifade eden Naslı, Bakan Eker’e katılımından dolayı teşekkür etti. Naslı, 1986 kurulan ve şu an 900’e yakın üyesi bulunan TÜGİAD’ın, gelişen Türkiye için tüm üyeleriyle elini taşın altına koyduğunu ifade etti. Naslı, “TÜGİAD, yarım milyon kişiye istihdam sağlayan ve toplam 50 milyar dolarlık dış ticaret hacmini gerçekleştiren girişimcileri bünyesinde toplayan bir dernek… Bu hacmin 18 milyar doları ise Ankaralı iş adamlarına aittir” diye konuştu. Tarımın Türkiye’nin gelişimi için en önemli sektör olduğunu ve Türkiye’nin en önemli temel ham maddesinin her dönem tarım ürünlerinin oluşturacağını söyledi.