Türkiye İnsan Yönetimi Derneği’nin (PERYÖN) ortakları arasında yer aldığı “Nar Taneleri: Güçlü Genç Kadınlar, Mutlu Yarınlar” sosyal sorumluluk projesi Birleşmiş Milletler tarafından örnek proje seçildi. 2009’dan bu yana uygulanan “Nar Taneleri: Güçlü Genç Kadınlar, Mutlu Yarınlar” projesi vaka çalışması (case study) olarak Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalayan kuruluşlarla paylaşılacak.
“Nar Taneleri: Güçlü Genç Kadınlar, Mutlu Yarınlar” projesi, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi ve Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından örnek gösterilerek “case study” olarak seçildi. Hazırlanacak vaka çalışması 2015 yılında Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalayan global şirket ve kuruluşlarla paylaşılacak. Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı yetiştirme yurtlarında yetişen genç kadınları güçlendirmek amacıyla 2009’da başlayan “Nar Taneleri Güçlü Genç Kadınlar Mutlu Yarınlar” projesi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Boyner Grup ve bağlı ortaklıkları tarafından, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) teknik desteğiyle Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN), Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve TAPV Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı ortaklığında yürütülüyor. Vaka çalışması Viyana Üniversitesi’nden Araştırma ve Öğretim Görevlisi Deniz Seebacher tarafından kaleme alınacak. Seebacher Nisan-Mayıs aylarında projede yer alan proje yöneticileri, proje ortaklarının temsilcileri, Nar Taneleri’nin PERYÖN üyesi mentor ve eğitmenleriyle birebir mülakatlar yaparak çalışmasını hazırlayacak.
“Kadın liderlerin sayısını artıracağız”
Nar Taneleri projesinin örnek proje seçilmesiyle ilgili memnuniyetini ifade eden PERYÖN Başkanı Sevilay Pezek Yangın şöyle konuştu: “PERYÖN olarak odak alanlarımızdan biri kadın liderlerin gelişimi. I?s? hayatında kadınların yo?netici rollerini u?stlenmelerini, kadın lider sayısı ve etkinlig?ini artırmayı hedefliyoruz. Yönetimdeki kadın oranının, istihdamdaki kadın oranını doğrudan etkilediğini düşünüyoruz. Ulusal İstihdam Stratejisi’nde temel ilkeler arasında Fırsat Eşitliği ilkesinin yer almasını sevindirici bir gelişme olarak görüyoruz. İş hayatında ekonomik ve sosyal kalkınmanın en önemli gerekliliği cinsiyet çeşitliliği ve kadının güçlendirilmesidir. Büyümeyi ancak kadınların daha çok istihdama katılımıyla sağlayabiliriz. İstihdam olanaklarına ulaşmak konusunda dezavantajlı olan genç kadınlara destek vermek amacıyla Nar Taneleri Sosyal Sorumluluk Projesinin ortağı olduk. Nar Taneleri Projesine dahil olan genç kadınlar, belki de istihdam imkanlarına ulaşma konusunda en çok zorluk çeken kesimlerden biriydi. Projede topluma katkı sağlamak isteyen üyelerimizle birlikte, Kişisel Gelişim başlığı altında projeye uygun eğitim programını ve mentorluk sistemini oluşturduk. Bu sistem dahilinde 2009-2013 yılları arasında Türkiye’nin 45 ilinden 162 kadın gelen Nar Taneleri’ne eğitim verdik, gönüllü üyelerimizle her Nar Tanesi’ne 1 yıllık mentor desteği sağladık. Projede 200’e yakın gönüllümüz görev aldı. Projeye katılan genç kadınlar geleceğin liderleri olmak üzere yetiştirildiler. 2013’te projeyi Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğüne devrettik. Önümüzdeki dönemde de kadınların istihdama katılımını teşvik edecek projelerin içinde olacağız. Gerekli düzenlemelerin çıkarılması, projelerin geliştirilmesi konusunda kamu kurumlarıyla işbirliğine açığız, bu yönde görüşmelerimizi sürdürüyoruz.”
Nar taneleri daha önce de “iyi uygulama” seçilmişti
Nar Taneleri 2011 yılında da çalışan gönüllülüğü alanında Avrupa Komisyonu tarafından iyi uygulama örneği olarak seçilmişti.Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi İnsan Hakları Çalışma Grubu tarafından “insan hakları, kadının insan hakları, çocuk hakları, eğitim hakkı, sosyal yatırım” konularında iyi uygulama örneği seçilen Nar Taneleri Projesi, kamu – sivil toplum kuruluşları ve özel sektör ortak projesi olma özelliği taşıyor.
Nar Taneleri Türkiye genelinde genç kadınlara “Ben Değerliyim” demeyi öğretiyor
Projeye 2009 – 2013 yılları arasında 162 genç kadın katıldı. Projeye katılan genç kadınların yüzde 73’ü istihdama katılırken, yüzde 11’i eğitimine devam ediyor. Yüzde 16’sı ise aktif iş arama sürecine dahil oldu. 2013-2015 yılları arasında ise Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün öncülüğünde proje ÇHGM’ne bağlı sevgi ve çocuk evlerinde görev yapan personelin eğitimi için uyarlandı. Görevlilerin çocukların yetiştirilmesinde kişisel bilgi ve yetkinliklerini artırmayı ve bu kapsamda kurum personelinin eğitimi için uygulamalar başlattı.
2015 yılı ve sonrasında düzenlenen eğitici eğitimleri sayesinde daha çok çocuğa ulaşılacak. Projenin geliştirdiği çocuk güçlendirme modülü eğitmenler aracılığıyla tüm Türkiye’ye yayılarak daha çok gencin istihdama katılımına öncülük edilmiş olacak.