Mücevher İhracatçıları Birliği, Türk mücevher sektörünün dünya pazarındaki payını arttırmak ve sektör temsilcilerine küresel düzeyde sürdürülebilir rekabet gücü kazandırmak için çalışmalarına hızla devam ediyor. Üyelerine, Ekonomi Bakanlığı Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesi (URGE) destek programının şartları ve yararlanma yollarını aktaran birlik, sektör temsilcilerini uluslararası pazarlarda daha güçlü yatırımlar yapabilmesi için kümelenmeye teşvik ediyor.
Türk mücevher sektörü 2012 yılında bir önceki yıla göre yüzde 42,6 oranında artış göstererek 2 milyar dolar ihracat ile kapattı. 2013 yılının yedi aylık döneminde de 1 milyar 242 milyon dolar ihracat yapan sektör, geçen yılın aynı döneminde gerçekleştirdiği 1 milyar 145 milyon dolarlık ihracatında da yüzde 8 oranında bir artış yakaladı.
İhracatta yakaladığı başarılı artış trendini devam ettirmek isteyen sektör, 2023 yılı için 12 milyar dolarlık ihracat hedefine de emin adımlarla ilerliyor. Mücevher İhracatçıları Birliği, ihracat hedeflerini gerçekleştirmek ve Türk mücevher sektörünün dünya sıralamasında ilk sıralarda yer almasını sağlamak amacıyla URGE tanıtım toplantısı düzenledi. Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Kobi ve Kümelenme Daire Başkanlığı Şube Müdürü Zeynep İyiler’in katılımıyla düzenlenen toplantıda; sektör temsilcilerine proje kapsamında izlenecek yol haritası hakkında bilgiler verildi ve ihracatının arttırılması için kümelenmenin önemine vurgu yapıldı.
İhracatçıya yüzde 75 teşvik fırsatı
URGE tebliği kapsamında; mücevher sektöründe faaliyet gösteren firmalara bireysel olarak gidemeyecekleri ülkelere küme olarak gitme, tek başına alamayacakları yüksek miktarda siparişleri ortak karşılama ve ihracat kapasitesini arttırma imkanı tanınıyor. 3 yıllık bir süreci kapsayacak projede, en az 10 firmadan oluşan kümelere, gerçekleştirilecek her faaliyet için yüzde 75 devlet desteği sağlanıyor. Proje, ilk olarak ihtiyaç analizleri, eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile başlıyor. Süreç içerisinde firmaların gerçekleştirecekleri yurtdışı fuar ziyaretleri, alım heyetleri, ticaret heyetleri, yurtdışı pazarlama programları ve ortak pazar araştırmaları da kapsama giriyor. Böylece Türk mücevher sektörünün dünyaya tanıtılması ve küme içindeki firmaların ortak sorun, ortak fırsat ve ortak vizyon anlayışı içinde hareket etmesi sağlanıyor.
“Mücevher ihracatının yüzde 80’ini sektördeki firmaların yüzde 5’i yapıyor”
URGE tebliği kapsamında firmalara verilecek olan desteğin rekabet gücünü yükselteceğini belirten Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Güner; “Ülkemiz kuyumculuk açısından zengin bir altyapıya sahip. Fakat şu an mücevher sektörünün yüzde 80 ihracatını ülkemizdeki firmaların sadece yüzde 5’i yapıyor. Biz bu ihracat potansiyelini tabana yaymak istiyoruz. Kümelenme ile de bunu başaracağımıza inanıyoruz. Firmalarımız tek başlarına ulaşamayacakları pazarlara birlikte girme imkanı elde edecek, sektör analizi, eğitim ve danışmanlık hizmetleri alacak. Aynı şekilde yurtdışında kurdukları iş birliklerini ülkemize getirecek. Böylece hem firma bazında hem de Türkiye’nin mücevher sektöründeki ihracatında artış yaşanacak. Tüm bu avantajları ele aldığımızda firmalarımızın URGE programına katılmalarını destekliyoruz” dedi.