Great Place to Work® Enstitüsü, 25 yıldır tüm dünyada gerçekleştirdiği şirket analizleri ışığında, kadın liderlerce yönetilen şirketlerin daha başarılı olduklarını ortaya koyuyor. Erkek meslektaşlarına göre ikna kabiliyetleri daha yüksek olan kadın yöneticiler, ekipleri içinde güven oluşturmada da daha başarılılar. Great Place to Work’ün, farklı kurumlarca yapılan araştırmalarla da desteklediği üzere, kadın yöneticiler yatırım karlılığını yüzde 26 yükseltiyor. Erkeklerin çalışma hayatındaki önceliği para iken, kadınlar parayı 4’üncü derecede önemli addediyor; birincil olarak yaptıkları işin bir gayesi olmasını tercih ediyor. Öte yandan kadınlar, erkeklere göre yeteneklerini daha az kullanabildiklerini düşünüyorlar.
Kurum kültürü alanında uzman Great Place to Work® Enstitüsü, 25 yıldır tüm dünyada gerçekleştirdiği çalışmalar ışığında, kadınların profesyonel yaşama önemli bir artı değer kattıklarını savunuyor. Great Place to Work® Türkiye Genel Müdürü Eyüp Toprak, iş yaşamında kadınların güçlü yönlerine ve şirketlere kazandırdıklarına dikkat çekiyor: “Kadın liderlerin ikna kabiliyetleri, erkek meslektaşlarına göre daha yüksek. Yine kadın liderler, problemlerin üstesinden gelme ve karar süreçlerinde, çalışanları sürece dahil ediyor ve ekip çalışmasına daha çok önem veriyor. Bu anlamda çalışanlarda güven yaratmada başarılılar. Ayrıca kadınlar müşterileri ile empati kurabiliyor ve risk almak konusunda daha akılcı davranabiliyor. Tüm bu nedenlerle kadın liderlerce yönetilen şirketlerde çalışan bağlılığı ve verimlilik anlamında daha olumlu değerler elde edilebiliyor. Bu da şirketlere kazanç ve krizlere karşı direnç sağlıyor.”
En İyi İşverenler’de çalışanların yarıya yakını kadın
Great Place to Work®’ün en iyi işverenler listeleri de başarıya ulaşan şirketlerin kadın ve erkek çalışanlara eşit fırsatlar sağladığını ortaya koyuyor. Türkiye’de 2014 yılında 60 şirket ve 10 bin çalışanın değerlendirildiği çalışma incelendiğinde, Türkiye’nin En İyi 15 İşvereni Listesi’ne girmiş şirketlerdeki çalışanların yarıya yakının kadın olduğu görülürken, liste dışı olan şirketlerde bu sayı yüzde 30 seviyesinde kalıyor.
Yine bu şirketlerde, çalışanların güvenini ölçmeye yönelik olarak düzenlenen Trust Index© Anketi’nin sonuçları da kadın ve erkekler açısından benzerlik gösteriyor. Pozitif kurum kültürü geliştirebilmiş şirketlerin hem kadın hem de erkek çalışanlar nezdinde aynı seviyede güven yaratabilmiş olduğu görülüyor. Türkiye’nin En İyi 15 İşvereni Listesi’nde kadınların güven düzeyi yüzde 79 ve erkeklerinki de yüzde 80 olarak belirlenmiş durumda.
Kadın yöneticiler yatırım karlılığını yüzde 26 yükseltiyor
Great Place to Work Global CEO’su China Gorman, enstitünün araştırmaları ile diğer araştırma kuruluşlarının verilerinin birbirini destekler nitelikte olduğunun da altını çiziyor. Örneğin, 2012 yılında McKinsey’nin hazırladığı Organizational Health Index araştırması, aynı yıl Fortune 500 listesine giren kurumlar içinde, yönetim kurulunda daha çok kadın yönetici bulunan şirketlerin satış gelirleri anlamında yüzde 16, yatırım karlılığı anlamında ise yüzde 26 daha yüksek performans gösterdiklerine işaret etmişti.
‘Para’ kadınlar için 4, erkekler için 1’inci sırada
Kadınlar, pozitif kurum kültürü yaratılması anlamında şirketlere ilham veriyorlar. ABD’de kriz döneminde Wall Street’in en önemli finansal kurumlarında CEO koltuğuna oturmuş ve bugün 30 bin üyeli bir STK olan Ellevate Network’ü yöneten Sallie Krawcheck, “Düzenlediğimiz anketlere göre, erkeklerin işe girerken birincil önceliği para. Kadınlar için ise para kazanmak 4’üncü sırada. Onlar için öncelikli olan yapacakları işin bir anlamı ve gayesinin olması” diyor.
Kadınlar yeteneklerini daha az kullanabildiklerini düşünüyorlar
Öte yandan kadınlar erkeklere oranla yeteneklerini daha az kullanabildiklerini düşünüyorlar. Yine 2014 yılındaki Türkiye’nin En İyi 15 İşvereni listesine girebilmiş şirketlerde, çalışanların ‘Burada yeteneklerimi en iyi şekilde değerlendirebiliyorum’ sorusuna erkekler yüzde 78 oranında olumlu yanıt verirken, kadınların olumlu yanıt oranı yüzde 70’te kalıyor.
Kadınların iş ortamı konusundaki tatminlerinin de erkeklere oranla daha düşük olduğu görülüyor. ’Duygusal ve psikolojik olarak sağlıklı bir iş ortamı vardır’ şeklindeki soruya erkeklerin olumlu yanıt oranı yüzde 77 iken, kadınlarınki yüzde 73 olarak belirlenmiş durumda.
Türkiye’nin En İyi İşverenleri 2014 listesine Great Place to Work® Türkiye’nin internet adresinden ulaşılabiliyor.