Uluslararası Yumurta Komisyonu’nun 22-26 Eylül 2013 tarihlerinde Capetown’da gerçekleşen “Markalaşma Ve Pazarlama Temalı Küresel Liderlik Konferansı”na katılan YUM-BİR Başkanı (Yumurta Üreticileri Merkez Birliği) ve KTG (Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu) Yönetim Kurulu Üyesi Derya Pala, “Hammadde fiyatlarının artışı tüm ülkelerin ortak sorunu” dedi.
Uluslararası Yumurta Komisyonu’nun (IEC, International Egg Comission) her yıl düzenlenen rutin toplantısı, bu yıl Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Capetown şehrinde gerçekleşti. 40 ülkeden 400 delegenin katıldığı toplantı, bu yıl “Markalaşma Ve Pazarlama Temalı Küresel Liderlik Konferansı” başlığıyla, dünya yumurta sektöründe yaşanan gelişmeler ve fırsatları değerlendirdi. Yem fiyatlarının ve mevzuatın maliyetlere etkileri, yumurta tüketimini artırmaya yönelik pazarlama stratejileri, kanatlı sağlığı ve yumurta tanıtımında ülke örnekleri konularında da bilgilerin paylaşıldığı konferansa, Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu adına yönetim kurulu üyesi ve YUM-BİR Başkanı (Yumurta Üreticileri Merkezi) Derya Pala ve sektör temsilcileri katıldı.
Konferansta, Türkiye’nin de içinde olduğu 11 ülkenin sektöre ilişkin mevcut durumunu yansıtan ülke raporları ve Asya, Avrupa, Afrika, Amerika ve Okyanusya kıtalarına ait yumurta işleme sanayi raporları sunuldu. Dünya yumurta ihracatında ikinci sıraya yerleşen Türkiye’nin raporunu sunan Derya Pala, konferansı şu sözlerle özetledi: “ABD, Avrupa, Asya kısacası tüm ülkelerin ortak sorunu hammadde fiyatlarının yüksek oluşu ve yaşanan fiyat dalgalanması. Komisyonun en önemli misyonu tabii ki yumurta tüketiminin arttırılması, besleyici değerinin ve öneminin anlatılması için çalışmalar yapmak. Bu konudaki sosyal sorumluluk projelerine de çok önem veriliyor.” Afrika pazarına ise ayrıca dikkat çeken Pala, “Afrika pazarı çok gelişmekte olan bir pazar. Hem üretim ve yeni yatırımlar açısından hem de ihracat açısından potansiyeli dikkat çekici” dedi.
Dünyada yumurta üretimi nasıl etkin ve verimli hale getirilebilir, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yumurta tüketimi nasıl artırılabilir, dünya çapında yumurta üretim maliyetlerinin analizi, değişken yumurta maliyetlerinin yumurta sektörüne etkileri, küçük bütçelerle büyük etki yaratan yumurta tanıtım kampanyalarının nasıl yapılabileceği konularının da değerlendirildiği konferans, Kuzey Afrika Cumhuriyeti Eski Devlet Başkanı FW De Klerk’in “Değişim Yönetimi: Güney Afrika’nın Dönüşümünden Alınan Dersler” konulu konuşması ile son buldu.