Türkiye’de ilk kez düzenlenecek olan “Kamu Kampı” etkinliğinde, kamu yöneticileri, STK temsilcileri ve özel sektör hep birlikte kamuda sosyal medya ve işbirliğini tartışacak.
Teknolojiyle büyüyen insanların artmasıyla birlikte, kamuya yönelik beklentiler ile vatandaşın isteklerine daha hızlı ve verimli yanıtlar verebilmek için kamu da yeni dinamikler gelişti. “Şeffaflık, ortak çalışma becerisi ve katılımcılık” ilkeleriyle desteklenen bu konsepti içeren bir “Kamu Kampı” düzenleniyor.
Bilişim sektörünün tüm kesimlerine hitap eden öncü, yaygın ve kamu yararına çalışan en büyük sivil toplum kuruluşu (STK) olan Türkiye Bilişim Derneği (TBD), Dijital Türkiye Platformu’nun desteği ve Microsoft Türkiye işbirliğiyle “Kamu Kampı 2.0” etkinliği gerçekleştirilecek. Dünyada Brezilya, Almanya, İskoçya, Kanada gibi ülkelerde yapılan ve Türkiye’de ilk kez düzenlenecek olan etkinliğe, kamu kurumları, özel sektör kuruluşları, STK’lar, üniversite ve yerel yönetimler gibi paydaşlar katılabilecek.
TBD çalışma gruplarından Kamu Bilgi İşlem Merkezleri Yöneticileri Birliği’nin (Kamu-BİB) koordinasyonuyla, 20 Aralık 2011’de Ankara JW Marriott Hotel’de düzenlenecek olan “Kamu Kampı Türkiye” etkinliğinin açılışına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TBD Başkanı ve Dijital Türkiye Platformu adına Turhan Menteş ile Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen katılacak.
“İnsanları, Verileri ve Fikirleri Birleştirme” temasıyla gerçekleştirilen Kamu Kampı Türkiye 2012, “şeffaflık, işbirliği ve katılımcılık” gibi üç temel ilke üzerine kuruluyor. Etkinlik, akademik ve özel kullanım için ve üçüncü şahıs kuruluşlarının ortak çıkarlarıyla dijital çağın sunduğu olanakların içerisinde konuşlanmış bir Türkiye’yi hedefliyor.
“Kamu Kampı” etkinliğinin Türkiye’de ilk kez düzenleneceğine işaret eden TBD Başkanı Turhan Menteş, etkinliği koordine eden TBD Kamu-BİB’i, “Sektörde sinerji yaratan bir oluşum” olarak tanımladı. Menteş, TBD Kamu-BİB’in Türkiye bilişim sektörü ve kamu çalışmalarına yön verilecek bir platform olduğunun altını çizdi.
TBD Kamu-BİB’in, kamu bilgi işlem birimleri ve sektörel katılımla; kamu hizmetlerinin BT’nin yaygın kullanımıyla etkin ve verimli sunabilmesi için ulusal bilişim politikalarının oluşturulmasına katkı sağlanmak, bilgiyi paylaşmak, mesleki dayanışmayı geliştirmek ve sorunlara ortak çözümler üretmek amacıyla 1997’de kurulduğunu anımsatanMenteş, “Bir efsane olan, dünyada benzeri bulunmayan bu oluşum, gönüllülük esasıyla dışarıdan hiçbir katkı almadan çalışmalarını yürütüyor” dedi.
Microsoft tarafından benzer etkinliklerin dünyanın pek çok noktasında desteklendiğine dikkat çeken Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, toplumsal sorumluluk bilinci ve kurumsal vatandaş kimliği ile Türkiye’nin gelişimine, bilişim okuryazarlığının artışına ve bilişimi iş olarak kullanabilecek girişimcilere katkı sağlayacak birçok çalışma yürüttüklerini belirtti. Özmen, Microsoft Türkiye olarak Kamu Kampı etkinliğini desteklemekten dolayı büyük memnuniyet duyduklarını söyleyen Özmen, “Bu etkinlikte kamuda verimliliği artıracak ve vatandaşların hayatını kolaylaştıracak teknolojilerin daha etkin biçimde nasıl kullanılabileceğini anlatabilme fırsatı bulacağız. Sunduğumuz teknoloji ve çözümler ile Türkiye’deki kamu kurumlarının bilişimin gücü ile yeni ve önde olabilmesi için her zaman yanlarında olacağız” diye konuştu.
Kamu Kampı Türkiye Etkinlik Yürütme Kurulu Başkanı Erdem Erkul, bilgi ve deneyim paylaşımının yanı sıra teknolojinin kamu yönetişiminde gelişen ve değişen rolünün irdelendiği bu düşünce platformlarının, ilk kez sosyal medyada anında izleneceğini vurguladı.
ABD Ulusal E-devlet Merkezi Başkanı Prof. Dr. Jane Fountain “Birlikte yaratma ve geliştirme, açık veriyi gerçek anlamıyla dinamikleştirir, zenginleştirir ve özelleştirir. Bugünün hükümetleri; bilgi ve problem çözümlerinin programlar ve birimler boyunca paylaşılmasını engelleyen siloların yıkılması için işbirlikçi kapasitelerini daha fazla ve içten geliştirmelidirler. Hükümetler; kamusal değer oluşturmak ve halka hizmet aşamasında gerekli tüm metotları kullanmak için özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla olan işbirliğini arttırmalıdır” açıklamasıyla etkinliğin öneminin altını çiziyor.
Prof. Dr. Türksel Kaya Bensghir ise “Günümüzde sosyal medya, ‘kötürüm’ olarak nitelendirebileceğimiz kamu yönetiminde işbirliği için bir iyileştirme aracı görevi görüyor. Fakat, çoğu kamu yöneticisi sosyal medyayı yasaklanması gereken bir araç olarak görüyor. Bu yüzden, sosyal medyanın iletişim çalışma planı ve bilgi yönetimi gibi ana bileşenlere getirdiği yeni fırsatların farkında değiller” ifadesini kullanıyor.
Türkiye’nin dijital geleceğiyle ilgilenen herkese açık ve ücretsiz olan etkinlik, inovatif düşünürler, akademisyenler, kamu, özel sektör ve aktif vatandaşlar arasında kurulacak akıllı ortaklıklar aracılığıyla Türkiye’nin dünya standartlarında bir dijital geleceğe kavuşmasına yardımcı olacak.
Etkinlikle ilgili detay bilgilere http://www.kamukampi.com/ adresinden ulaşılabilir. Facebook; kamukampiturkiye ve Twitter; kamukampi hesabından etkinlik izlenebilir.