JCI Ankara Hakkında
JCI Ankara 1987’de GÜLER MANİSALI DARMAN tarafından kurulmuştur. Kurulduğu günden bu yana, prototip bir JCI şubesi olma hedefiyle içinde bulunduğu topluma ve üyelerine pozitif katkı sağlamayı amaçlayarak çalışmalarını sürdürmektedir.
“Yaparak Öğrenmek, Hizmet Etmek, Sorumluluk Almak, Katılım, Liderlik ve Yeni Dostluklar” üzerine kurulu bir anlayışta, Ankara’nın kişisel gelişimde akla gelen ilk adresi olmak temel hedeflerden biridir.
Bu hedeflere ulaşmak amacıyla yürütülen projeler, dört farklı fırsat alanı altında sürdürülen çalışmalar, hem topluma pozitif katkı sağlamakta hem de aktif üyelerin liderliği yaşayarak öğrenmesine ön ayak olmaktadır.
JCI Ankara aktivitelerini aşağıdaki bağlantılardan takip edebilirsiniz.
- www.jciankara.org.tr
- [email protected] adresine boş bir mail atarak grup üyeliği
“JCI” Nedir ?
Junior Chamber International (JCI) ; Dünya üzerinde 115 ülkede faaliyet gösteren “Dünya Genç Liderler ve Girişimciler Federasyonu” nun marka ismidir. Federasyon dünya genelinde kısaca “JCI” ismi ile tanınmaktadır.
Dünya Genç Liderler ve Girişimciler Federasyonu, üyelerinin liderlik ve girişimcilik vasıflarını geliştirerek yaşadıkları toplumda pozitif değişimi gerçekleştirmeye katkıda bulunmayı amaçlayan bir uluslar arası sivil toplum kuruluşudur.
Üyelerinin ortak özelliği; takım çalışmasına yatkın, kendini yetiştirmek isteyen, gerek iş gerekse sosyal bazda uluslararası açılımı olan 18-40 yaş arası gençlerden oluşmasıdır.
Dünya Görüşü:
JCI, Toplumu pozitif etkileyecek her türlü faaliyeti, evrensel görüş ve dünya barışına katkıyı destekler. JCI’ın temel ilkelerden biri bütün insanların eşit ve gelişmeye açık olduğudur. Dünyamız insana değil, insanlar dünyaya aittir ve her insan dünya vatandaşıdır. Dünyanın her köşesinden aynı ilkelere inanmış binlerce gencin bir araya geldiği uluslararası faaliyetlerde bu ortak inanç ve ilkeler üzerine inşa edilen arkadaşlıkların, üyelerimizin daha mutlu ve başarılı olmalarını sağlayacak önemli faktörleri de beraberinde getirebileceği inancındayız.
Organizasyon, bireysel kişiliğin gelişmesi ile, daha iyi bir topluma ve daha barışçı bir dünyaya ulaşmanın mümkün olduğu hedefi ile yürümektedir. Çoğu eğitim kurumu, kişilik gelişiminden ziyade, sınavların geçilmesi ve derecelerin biriktirilmesine odaklanmıştır, oysa eğitimin insanları sadece iş dünyasına değil, hayata hazırlamayı amaçladığı söylenir.
Yaşam, iş yapmak, çalışmaktan çok daha fazlasıdır. Yaşam umursamaktır, paylaşmaktır, sevmektir, anlamaktır ve iletişimdir. JCI üyelerinin yaşama bakış açılarını geliştirerek, bireysel gelişimlerindeki eksikliklerini tamamlamalarına yardımcı olmaya gayret eder.
JCI’ın Amacı ve Fırsat Alanları:
JCI, “Aktif gençler için önde gelen küresel platform olmak” vizyonu ile, “Genç lider ve girişimcilerin yetişmesi için fırsatlar sunarak toplumun pozitif gelişimine katkıda bulunmak” misyonunu gerçekleştirmek için faaliyet göstermektedir.
Üyelerine ihtiyaç duyacakları imkanları geliştirecek fırsat alanları sunarak ve liderlik vasıflarını geliştirerek, üyelerinin yaşadıkları toplumda pozitif değişimi gerçekleştirmeye katkıda bulunmalarını amaçlar.
Üyelerin kişisel becerilerini ve liderlik vasıflarını geliştirmesini, sosyal sorumluluk ve girişimcilik ruhu kazanmasını, üyeleri arasındaki takım çalışması ve dayanışmasını ön planda tutar.
JCI’ın faaliyetleri ile üyelerine aktif katılımları doğrultusunda sunduğu fırsat alanları :
Bireysel Gelişim: JCI’ın en önem verdiği alanlardan biri olan bireysel gelişim, yine JCI bünyesinde yer alan eğitim birimi ile kurumsal bir yapıya sahiptir, bu yapı içerisinde aynı zamanda kendi eğitimcilerini de yetiştirir. JCI kendi eğitmenleri ya da profesyonel eğitimciler tarafından sunulan periyodik eğitim seminerlerinde üyelerinin bireysel gelişimine katkıda bulunmaktadır. Eğitimler liderlik, girişimcilik ve iş planı, toplum önünde konuşma, takım çalışması, münazara teknikleri, iletişim becerileri gibi üyelerimizin hem profesyonel hem de özel hayatlarında kullanabilecekleri bilgi ve yetenekleri kazandıracak ve kişisel gelişimlerini destekleyecek konuları içermektedir. Üyelerin bireysel gelişim sürecinde iki ana unsur öne çıkarılmaktadır:
- Yaparak Öğrenme (Learning by doing) ve
- Örnekle Liderlik (Leadership by example)
JCI’da “Yaparak Öğrenme” ile üyelere kalıcı ve verimli eğitimler sunulurken, “Örnekle Liderlik” ile de üyelerin aşamalı liderlik kariyer geçişlerine olanak tanıyan, kendilerinden önceki liderlik girişimlerini gözlemleme ile kendi liderlik süreçlerine bu tecrübeleri aktarma ve farklılıkları yaşayarak kişilik gelişimine ve kendisini yetiştirmesine olanak veren eğitim ve yönetim süreci yaşatılmaktadır.
Toplumsal Fırsatlar: Bu fırsat alanı üyeye, kendi toplumu ile birlikte kendi toplumu için çalışma şansını verir. Üye toplumun ihtiyaçlarını araştırır ve bu ihtiyaçlara göre projeler organize eder. Toplumla ve toplumun önemli üyeleri ile tanışma fırsatı daima vardır; ancak bu alandaki en değerli fırsat bir insanın kendi çevresine ve çevresindeki insanlara elle tutulur bir fayda sağlamasıdır. Üretilen toplumsal projelerde, üyeler sadece kendi toplumlarına fayda sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda bireysel gelişim seminerlerinde geliştirdikleri yeteneklerini kullanabilecekleri ideal ortamı yaratmış olurlar.
Toplumda pozitif değişimi sağlamayı kendine amaç edinmiş JCI’ın bu alandaki bazı örnek proje ve faaliyetleri; UNESCO ile ortak yürütülen “Round the Cape” (üniversitede okuyan gençlerin beklentileri ve yönlendirilmeleri ile ilgili proje), gençlerin sigara kullanmamalarını amaçlayan “JCI Against Youth Smoking” gibi uluslararası projelerin yanı sıra, her sene ulusal ve uluslararası areneda gerçekleştirilen, dallarında yaptıkları çalışmalarda en başarılı genci ortaya çıkararak topluma kazandırmak ve çalışmalarını uluslararası platforma taşımak amacını güden TOYP (“En Başarılı On Genç”) organizasyonudur.
Uluslararası Fırsatlar: JCI’ın üyelerine sunduğu diğer bir fırsat alanı ise dünyanın her yerinde üyelerini aynı sıcaklık ve ilgi ile karşılayacak diğer üyelere ulaşıyor olabilmesidir. Bu alan kanalıyla, JCI üyeleri dünyanın diğer yerlerinde neler olduğu konusunda bilinçlenme sağlayabilirler. Her yıl yapılan bölge konferansları ve dünya kongrelerinde ortak heyecanı paylaşan diğer binlerce JCI üyesi ile gün boyu aynı salonda eğitim alıp, geleceği tartışıp, kalıcı arkadaşlıklar kurabilme fırsatı ve iş imkanları yaratabilme imkanı bulunmaktadır.
Bu fırsat alanı aynı zamanda, değişik kültür ve gelenekleri direk tecrübe etme şansı verir ve üyenin dünyadaki diğer üyeleri ve diğer insanları anlamasına yardım eder, dünya barışına katkıda bulunmasına fırsat yaratır.
İş Dünyası: JCI’ın meydana getirdiği network aynı zamanda yerel, ulusal ve uluslararası iş fırsatları yaratmaktadır. Bu sayede üyeler arasında ticaret ve iş ortaklığı yapılabilmektedir. Üyelerimizin yurt dışında veya içinde varolan iş ağlarını kullanarak, pazar arayışları, iş olanakları yaratma arzuları derneğin sunduğu verimli bağlantılarla daha geniş çaplı ve güvenilir standartlarda gelişmektedir.
İş dünyası fırsat alanı, işlerin verimliliğini ve etkinliğini artırmak için yürütülecek projelerle JCI’a toplum ekonomisini destekleme şansını da vermiş olur. Ayrıca, JCI’ın Ticaret ve Sanayi Odaları ve bunların dışında yer alan iş çevreleri, başarılarıyla tanınmış iş adamları ile yakın iletişimi sayesinde iş dünyasından değerli konukların tecrübe ve başarıya giden yoldaki deneyimlerini üyelerle paylaşabileceği eğitim ortamları ve toplantılar organize edilmektedir.