AKAMİB Başkan’ı Bülent Aymen : “Ticari heyetimizle görüşmek için İsrailli işadamlarından yoğun bir talep oldu. Anlaşılan İsrail bizleri özlemiş” dedi.
Bülent Aymen: “İyi bildiğimiz İsrail pazarını korumamız, 2023 hedefleri için yeni pazarlara girmek kadar önemli.”
Ambalaj ve Kağıt sektörlerinde önemli bir alıcı olan İsrail, Mobilya sektörü için de iyi bir pazar olabilir. Bir İsrail vatandaşı 18 ayda bir mobilyaya yaklaşık 7 bin dolar harcıyor, bu nedenle makul fiyatlı ürünleri tercih ediyorlar. Kalite ve fiyatta İtalya ile Çin arasında bulunan Türk ürünleri tercih sebebi.
Akdeniz Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) 2011 yılından bu yana ticari heyet ziyaretinin yapılmadığı İsrail’i mobilya, palet, ahşap kaplama ve ambalaj sektörlerini temsil eden 15 firma ile ziyaret etti. 2011 yılından beridir Türkiye’den resmi bir heyetin ziyaret etmediği İsrail’e, yaşanan bütün sıkıntılara rağmen ihracatımızın sürekli arttığını belirten AKAMİB Başkan’ı Bülent Aymen, “Birlik olarak İsrail’e ihracatımız 2014 yılında geçtiğimiz yıla göre %22,5 artışla 10 milyon 918 bin dolar oldu” dedi.
8 milyon nüfusa sahip İsrail’in 150 binden fazla Türk kökenli vatandaşı bulunduğunu belirten Aymen, İsrail vatandaşlarının da Türkiye’ye yabancı olmadığını, Türk dizilerini izlediklerini, tatillerini Türkiye’de değerlendirdiklerini, bir kaç kelime de olsa Türkçe konuşabildiklerini söyledi ve “Rakiplerimize karşı lojistik ve kültürel yakınlığımızı avantaj olarak kullanmalıyız.” dedi. Ekonomik ve siyasi nedenlerle kayıplar yaşanan pazarları telafi edebilmek için yeni pazarlara girmenin mecburiyetine değinen Bülent Aymen, “1993 yılında serbest ticaret anlaşması yaptığımız, lojistik avantajımızın olduğu ve iyi bildiğimiz İsrail pazarını korumamız, 2023 hedefleri için yeni pazarlara girmek kadar önemli” dedi.
İsrail’in ithalat hacminin 70 milyar doların üzerinde olduğunu belirten Aymen, Türkiye olarak bu pastadan 3 milyar dolarlık bir dilim alabildiklerini ve bunu arttırmak için ithalat yapan firmalarla ikili görüşmeler düzenlediklerini ve 2011 yılından beri yapılan ilk resmi ziyaret olduğunu belirten Bülent Aymen, “Ticari heyetimizle görüşmek için İsrailli işadamlarından yoğun bir talep oldu. Anlaşılan İsrail bizleri özlemiş” dedi. Katılım sağlayan firmalarımızın olumlu bağlantılar kurduğunu ve İsrailli firmaların Brezilya, Çin, Kanada gibi uzak ülkeler yerine yüz yüze görüşebildikleri Türkiye ile ticaret yapmayı tercih ettiklerini söyledi. İsrail Ticaret Odası ve Hayfa Ticaret ve Sanayi odasında 2 gün süren ikili görüşmelerde 40 İsrailli firmayla 150’yi aşkın görüşme yapan AKAMİB heyeti görüşmelerin çok olumlu geçtiğini, ileriye dönük pozitif adımların atıldığını belirtti.
İsrail Pazarında rekabeti, hammadde fiyatları zorlaştırıyor.
İsrail pazarında en belirleyici kriterin fiyat olduğunun altını çizen Aymen, orman bölge müdürlüklerinin mobilya ve orman ürünleri hammadde temininde uyguladığı yüksek fiyat politikaları ve fonlara yapılan ödemeler yüzünden, serbest ticaret anlaşmamız ve lojistik avantajımıza rağmen Brezilya, Çin gibi ülkelerle fiyatta rekabet edemediklerini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti, “Türk ihracatçısı çok azimli fakat kendi içimizdeki anlaşmazlıklar büyük sıçramalar yapmamızı engelliyor.”
Siyasi ilişkilerimiz bozulmasına rağmen ticari ilişkilerimiz artıyor
Türkiye konsolosluğunu ziyaret eden AKAMİB Ticari Heyetine konuşan Türkiye Maslahatgüzarı Doğan Işık, “İstanbul’a günde 8 uçak seferi var, Çin’den Amerika’ya nereye gidersek gidelim İstanbul’a uğruyoruz. Siyasi ilişkilere rağmen biz iki kardeş devletiz ve ayrılamayız” dedi ve ilişkilerin gerilmesinin ticareti olumsuz etkilemediğini çünkü iki ülke halkının birbirine ihtiyacı olduğunun altını çizdi.
Sık mobilya değiştirmeyi seviyorlar.
AKAMİB Ticari Heyetine sunum yapan İsrail Üreticiler Birliği Uluslararası Ticari İlişkiler Yöneticisi Sima Amir, “Kişi başı gelirimiz 37bin dolar ve bir İsrail vatandaşı ortalama 18 ayda bir mobilyalarını yeniliyor. Bu iş için de yaklaşık 7 bin dolar harcıyor. Dolayısıyla, uzun ömürlü pahalı ürünler yerine ucuz, tasarım ürünleri kullanmak istiyor” dedi ve Çin malı mobilyalar karşısında Türk malının algısının daha iyi olduğunu, İsrail halkının Türk malı ürünleri tercih ettiğini belirtti.