Avrupa Yatırım Bankası ve İller Bankası arasındaki “Belediye Finansman Aracı Altında Teknik Yardım ve Yatırım Desteği Hibe Anlaşması” kapsamında, İller Bankası teknik uzmanlarına yönelik “Kentsel Atık Yönetimi Eğitimi“18-22 Mart 2014 tarihlerinde REC Türkiye tarafından Ankara’da gerçekleştirildi. Beş gün süren eğitimde, eğitmen ve konuşmacı olarak REC Türkiye uzmanlarının yanı sıra, akademi ve özel sektörden konuyla ilgili uzman isimler yer aldı.
Eğitimin ilk gününde sunumlar ve interaktif grup çalışmaları ile atık ve atık yönetimi kavramı, AB ve Türkiye’de atık yönetimindeki mevcut durum katılımcılara aktarıldı. İkinci gün atık yönetimine ilişkin AB ve ulusal mevzuat, ulusal ve bölgesel atık yönetimi eylem planları, atık yönetim hiyerarşisi ve 4R prensibi hakkında detaylı sunumlarla katılımcılar bilgilendirildi.
Üçüncü gün entegre katı atık yönetiminin ayrılmaz bir parçası olan düzenli depolama yöntemi kapsamında, yer seçimi, planlanması ve işletimi, sızıntı suyu toplanması ve arıtımı, depo gazı toplanması ve enerji eldesi ile vahşi depolama alanlarının rehabilitasyonu konularına odaklanıldı. Üçüncü gün sonunda ayrıca, Ankara’nın kentsel atıklarının bertaraf edildiği Mamak’ta yer alan entegre katı atık tesisine teknik saha ziyareti de gerçekleştirildi.
Dördüncü gün katılımcılarla, kompostlama, tıbbi atıkların yönetimi, yakma, beraber yakma, gazlaştırma, piroliz gibi termal teknolojiler, ambalaj atıkları, elektronik atıklar, ömrünü tamamlamış araçlar, ömrünü tamamlamış lastikler, atık yağlar, atık pil ve akümülatörler gibi özel atık kolları ile ilgili yönetim detayları ve mevzuat paylaşıldı.
Eğitim programının son gününde teknik uzmanlara Türkiye, AB ve dünyadan iyi uygulama örnekleri gösterildi. 5 günlük eğitimin sonunda düzenlenen sertifika sınavının ardından gerçekleştirilen tören ile katılımcılara sertifikaları dağıtıldı.