-ATO-KOSGEB GİRİŞİMCİLİK PROGRAMINDAN EĞİTİM ALAN 490 GİRİŞİMCİ KENDİ İŞİNİ KURDU VE BİN 42 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLADI.
-ATO BAŞKANI BEZCİ: “KOSGEB’LE BİRLİKTE GİRİŞİMCİ YETİŞTİRME GİRİŞİMİMİZ MEYVELERİNİ VERMEYE BAŞLADI”
05 MART 2014- Ankara Ticaret Odası (ATO) Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile birlikte iki yılda toplam 2 bin 310 girişimci yetiştirdi.
ATO’dan yapılan yazılı açıklamada, ATO’nun KOSGEB ile ortaklaşa yürüttüğü Yeni Girişimci Desteği Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi programı hakkında bilgi verildi.
Ekonomik kalkınmaya katkı ve işsizlik sorununa çözüm üretmek amacıyla 18 Temmuz 2011 tarihinde başlanan Girişimci Eğitimi Programında, kendi işini kurmak isteyen girişimci adaylarına, iş fikri geliştirmesinin öğretildiği derslerde, cesaretlendirme başta olmak üzere, iş kurma süreçleri, pazar bulma, finansal planlama ve yönetim, üretim planı, insan kaynakları yönetimi, markalaşma ve marka yönetimi eğitimleri verildi. ATO salonlarında toplam 72 saati bulan dersleri başarıyla tamamlayan ve sonrasında yapılan sınavı da kazan adaylara girişimci belgesi verildi. ATO’nun iki yılı aşkın süre boyunca KOSGEB’le ortaklaşa yaptığı eğitimlere toplam 2 bin 310 kişi katılarak girişimcilik belgesi aldı.
-490 GİRİŞİMCİ TİCARETE ATILDI-
ATO’nun programına katılarak girişimci belgesi alan katılımcılardan 490’ı kursta öğrendiklerini hayata geçirmek üzere kendi işyerini kurdu ve ticari faaliyetine başladı. ATO’nun ticari hayata kazandırdığı 490 girişimci kurduğu işyerinde bin 42 kişiye de istihdam sağladı.
-GİRİŞİMCİYE 30 BİN TL HİBE-
ATO’nun girişimcilik programından mezun olarak kendi işyerini kuran girişimcilerden 186’sı da KOSGEB’e başvurarak 30 bin lira hibe desteği sağladı. 290 girişimci ise KOSGEB desteği için başvurdu ve işlemleri halen devam ediyor.
-GİRİŞİM MEVYE VERMEYE BAŞLADI-
ATO’nun girişimci yetiştirme programına 2014 yılında da devam edeceğini belirten ATO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, “2014 yılında 540 girişimci yetiştirmeyi planlıyoruz” dedi.
Girişimci yetiştirme programıyla gençlere balık tutup vermek yerine balık tutmayı öğrettiklerini anlatan Beczi, “KOSGEB’le birlikte girişimci yetiştirme girişimimiz meyvelerini vermeye başladı. Bizim yetiştirdiğimiz 490 girişimcimiz açtığı işyerinde bin 42 kişiye iş verdi. Girişimci sayısı arttıkça istihdam sayısı da artacaktır” dedi.
Ankara’da sağlıklı bir ekonomik yapı içerisinde yeni iş alanları açacak, inovatif ürün ve hizmetlerle ekonomiyi canlandıracak, finansal yapısı güçlü, kurumsallaşmış KOBİ’lere ihtiyaç duyulduğunu anlatan Bezci, şunları söyledi:
“Sosyal ve ekonomik anlamda son derece hayati işlevleri yerine getiren girişimcilerin desteklenmesi, girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması ve sürdürülebilir işletmelerin kurulması, Ankara ekonomisini canlandıracağı gibi istihdama katkı sağlayacaktır”
-YENİLİKÇİ GİRİŞİMCİLİĞİN TEŞVİK EDİLMESİ ŞARTTIR-
Girişimciliğin ekonomik gelişmede önemli bir rol oynadığına dikkat çeken Beczi, “Bilgiye dayalı ekonomik ortamda ekonomilerin başarıya ulaşması için yenilikçi girişimciliğin teşvik edilmesi şarttır. Dünyanın bugün ulaştığı rekabet ortamında ancak ve ancak yeni değerler üretebilen, katma değeri artıran, rekabet gücünü geliştiren, farklı ve yeni girişimler başarılı olabilecektir” diye konuştu.