International Coaching Federation geçtiğimiz günlerde 20. yaşını kutladı. Rekabetin giderek arttığı dünyada kurumsal şirketler ve kurumsallaşma yolunda olan şirketler, yöneticilerinin kabiliyetlerinin artmasını önemsiyor, şahıslar da bu yönde algılara daha açık hale geliyor. Sosyal medyanın yarattığı bilinçlenme düzeyi “Koçluk” kelimesini anlamlandırıyor, ilgi çekici hale getiriyor.
Biz de bu noktada Ankara’da deneyimli isimlerden Deran Kılıçarslan ile konuştuk.
Deran Hanım sizi tanıyabilir miyiz?
2002 yılında Başkent Üniversitesi Ekonomi bölümünden derece ile mezun olduktan sonra bir süre finans alanında çalıştım ve eğitimime devam etmek üzere 2004 yılında ABD’ye giderek UCSB’de Global İş Yönetimi ve Pazarlama programlarını tamamladım. Çalışma hayatına devam ederken, 2012 yılında da ODTÜ’de Eğitimde İnsan Kaynakları Gelişimi yüksek lisans programından mezun oldum.
2005- 2009 yıllarında İnta Mühendislik A.Ş.’de Kurumsal İletişim ve İnsan Kaynakları Uzmanı olarak görev yaptım. 2008’den bugüne kadar telekom, bilişim, enerji, inşaat, gıda ve hızlı tüketim sektörlerinde faaliyet gösteren yerli ve yabancı firmalara teknik ve idari personel ihtiyaçları için Personel Seçme ve Yerleştirme, Eğitim ve iK’nın farklı alanlarında danışmanlık hizmeti vermekteyim.
2013 yılında kurduğumuz UNICON HR İstihdam, Eğitim ve Danışmanlık A.Ş.’de Genel Müdür olarak çalışmaya devam etmekteyim. Ekibimle birlikte inşaat ve enerji sektörleri başta olmak üzere Türkiye’nin lider firmalarına Personel Seçme ve Yerleştime danışmanlık hizmeti vermekteyiz.
Buna ek olarak, 2011 yılından ICF (Uluslararası Koçluk Federasyonu) onaylı Erickson Coaching International’dan “Koçluğun Bilimi ve Sanatı” programını tamamladım ve o tarihten itibaren bireylere ve kurumlara profesyonel koçluk hizmeti vermekteyim.
Koçluk mesleği ile nasıl tanıştınız? Bu mesleği tercih etmeye ne zaman nasıl karar verdiniz?
Koçluk mesleği tanışmam ile ABD’de katıldığım eğitimler esasında oldu. Sonrasında hem mesleki hem kişisel gelişimim için neler yapabileceğimi araştırırken koçluk eğitiminin uzun ve üzerinde emek sarf etmeniz gereken bir yolculuk olduğunu farkettim. Bu yolculuğa çıkmadan önce koçluğun ne olduğunu deneyimlemek adına bir koç ile çalıştım. 2011 yılında da Erickson Coaching International’ın Koçluğun Sanatı ve Bilimi Sertifika programını başarıyla tamamlayarak, Koçluk mesleğine adım attım.
Koçluk nedir? Bir koç ne yapar?
Koçluk, bireylerin ve kurumların farkındalığını, özgüvenini ve motivasyonunu arttıran, içsel kaynaklarını ve öz değerlerini fark etmesini sağlayan, yaratıcılığını, verimliliğini geliştiren sistematik ve odaklı bir paylaşım sürecidir.
Aslında koç kelimesini biraz araştırdığınızda 19. Yüzyılda Amerika’da bir yerden bir yere yolcu veya eşya taşımak ve ulaşım için kullanılan, fayton benzeri ulaşım araçlarına verilen bir isim olarak karşımıza çıkıyor. Bu tanımdan hareketle de koçluk en basit anlatımıyla bireyi ve kurumları hedefleri doğrultusunda mevcut durumdan hedefledikleri noktaya ulaşmalarında onlara destek olan bir yol arkadaşlığı süreci olarak tanımlamamız mümkün.
Bir koç ne yapar ne yapar sorusunun bence en temel cevabı kişinin hayatının herhangi bir alanında ulaşmak istediği hedefi her ne ise, o hedefe ulaşmasında yolu açan, yol arkadaşlığı yapan kişidir.
Ancak koçluk mesleği eğitmenlik, danışmanlık, terapist ya da özellikle mentörlük ile zaman zaman karıştırılmakta. Koç tavsiye vermek, fikir önermekten ziyade, güçlü sorular sorarak kişilerin hedeflerini belirlemelerine destek olur; bu hedeflere ulaşmak için izleyecekleri yolda onlara yol arkadaşlığı yapar.
Koçluk ve koç kelimesi pek çok alanda ve sektörde karşımıza çıkıyor. Koçluk hizmeti almak isteyen kişiler ve kurumlar neye dikkat etmeli?
Koç ve koçluk kelimeleri ülkemizde de son dönemlerde oldukça popüler ve malesef amacının dışında kullanıldığına da şahit olmaktayız. Koçluk mesleği ile ilgilisi olmasa bile farklı iş kolları içinde bu kelime kullanılmakta. Ancak bu bir süreç ve bu süreçte bir Koç olarak hedeflerimden biri mesleğin doğru anlatılması ve tanıtılmasında katkı sağlamak. O nedenle bu fırsatı sağladığınız için, size bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.
Haziran 2013 itibariyle Koçluk Ulusal Meslek Standardı oluşturularak resmi gazete de yayınlandı; bir meslek olarak tanındı. Koçluk mesleğine adım atmak isteyenler ya da koçluk hizmetinden faydalanmak isteyenlere öncelikle Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF) ve ICF Türkiye websitesini ziyaret ederek bilgi almalarını öneririm. Koçluk hizmeti almak isteyen kişilerin, koç seçiminde dikkat edecekleri en önemli konu koçun ICF tarafından akredite bir eğitim programını tamamlamış olması. Çalışmaya karar verdikleri koçun deneyim ve referanslarını da araştırmalarını öneririm. Koç seçiminde ve koç- danışan ilişkisindeki diğer bir kritik unsure ise karşılıklı güven ve uyumun sağlanmasıdır.
Kimler koçluk almalı? Koçluk süreci nasıl işlemekte?
Kendine bir hedef belirlemek ya da belirlediği hedefe ulaşmak isteyen, değişim ve dönüşümün sorumluluğunu almaya hazır her birey ve kurum koçluk alabilir.
Sürecin en başında tanışma, koçluğu tanıtma ve çalışma prensiplerini oluşturmaya yönelik bir ön görüşme yapılır. Ön görüşmenin ardından, süreç minimum 3 ortalama 8-10 görüşme şeklinde planlanabilir. Görüşmeler genelde yüz yüze yapılmakla beraber telefon ya da online iletişim araçlarıyla da gerçekleştirilebilir.
Koçluk kişiye ne fayda sağlıyor?
Koçluğun sağladığı pek çok yarar var, elbette. Ancak öncelikle zaman zaman gözlemlediğim bir tespiti paylaşmak istiyorum. Bizde güçlü olmak kavramı, kimseden yardım istememekle eşdeğer tutulabiliyor. Halbuki, koçluk almak kişinin aciz olduğunu değil, akıllı olduğunu, kaynaklarını akıllı kullandığını gösterir. Kişilerin en çok kendini tanıma, bireysel potansiyelini kullanma, harekete geçme, istediği değişimi yaratma, dengeli bir yaşam sürme gibi konularda koçluk aldıkları ve bu alanlarda da başarı sağladıkları görülmektedir.
ICF Global ve ICFTürkiye tarafından yapılan araştırma sonuçlarına göre koçluk hizmetinden faydalanan kişilerin üretkenlik, hedeflere ulaşma, düşünsel süreçlerde gelişme, iş ve özel yaşamda daha başarılı ilişkiler kurma, özgüven, motivasyon, iş ve özel yaşam dengesini kurabilme gibi alanlarda önemli gelişmeler kaydettiği tespit edilmiş.
ICF Global tarafından 2014 yılında 25 ülkede yapılan Müşteri Farkındalık çalışmasını sonuçlarına göre, araştırmaya katılan ve koçluk alan kişilerin %85’inin bu süreçten oldukça tatmin oldukları bildirilmiştir.
Koçluk hizmeti verdiğiniz alanlar hangileri?
Deneyimim ve ilgi alanlarım doğrultusunda Kariyer Koçluğu ve Girişimci Koçluğu alanlarında hizmet vermekteyim.
Kariyer Koçu olarak ne yapıyorsunuz? Biraz bahseder misiniz?
Pek çok çalışan, hayatında zaman zaman meslek seçimlerini ve bunun uygunluğunu sorguladıkları dönemler geçirebilir. Kariyerinin en başında ya da kariyer değişikliği yaparak yeni bir mesleğe adım atmayı hedefleyen profesyonellerin bu süreçte kendilerine, yetkinliklerine en uygun alana yönelmelerini, kariyer hedefinin doğru planlanmasını sağlayan, eyleme geçmek için motivasyonu arttıran bir süreçtir.
Kariyer Koçluğu kişiye en uygun kariyer alternatiflerini belirlemek, bu hedef doğrultusunda anlamlı ve net eylem planlarını oluşturmak, yetenek ve becerileir ile iligli farkındalık kazandırmak adına oldukça faydalıdır.
Kariyer Koçluğu alan danışanlarımla aynı zamanda özgeçmiş hazırlama, mülakat becerileri, iş arama teknikleri gibi alanlarda danışmanlık hizmeti de vermekteyim.
Girişimci Koçluğu da yaptığınızdan bahsettiniz. Bu alanda ne yapmaktasınız?
Bu güne kadar 3 farklı şirketin kuruluş aşamasından, faaliyet alanları dahilinde belli bir noktaya başarı ile getirilmesinde aktif rol oynadım. Girişimci bir yapım var. Farklı iş fikirlerini araştırmak, hayata geçirmek veya geçmesind ekatkı sağlamak, benim için büyük bir keyif. Girişmici koçluğuna yönelmemin nedeni bu. Peki ne sağlıyoruz bu süreçte?
Kendi işini kurmak isteyen, mevcut işini sağlıklı bir şekilde büyütmeyi ve kurumsallaştırmayı hedefleyen kişilerin hedeflerine ulaşmaları için gereken adımları atmalarını, projelerine farklı açılardan bakmalarını sağlayarak proje planlarını daha sağlamlaştırmalarını, karşılarına çıkabilecek engelleri fark etmelerini ve çözüm yolları üretebilmelerini sağlamaktayız.
Aynı zamanda danışanlarıma, ekibimle birlikte ihtiyaçları doğrultusunda iş planı hazırlama, finans, hukuk ve dijital pazarlama alanlarında danışmanlık ve eğitim hizmetleri de vermekteyiz.
0530 610 6878