Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün başkanlığında Hükümet yetkilileri ile Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD), İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası (İEİS) ve ilaç sektörünün diğer temsilcilerinden oluşan bir heyet ABD’nin Boston kentinde düzenlenen 2012 Uluslararası Biyoteknoloji Konferansı’na ( BIO International Convention) katılıyor. Binlerce firmanın, çok sayıda ülkenin katıldığı toplantıda biyoteknoloji alanındaki en son yenilikler irdelenirken, bu alanda yatırım ve işbirliği fırsatları değerlendirilecek.
AİFD’den yapılan açıklamada, “Hükümet’in ve ilaç sektörünün yatırım hedeflerinde ciddi paralellikler bulunduğu, yeni teşvik yasasının ve son yapılan düzenlemelerin Hükümet’in bu konudaki kararlılığını ortaya koyduğu” belirtildi.
15 Haziran 2012, İstanbul. 18 – 21 Haziran tarihleri arasında ABD’nin Boston kentinde gerçekleşecek olan 2012 Uluslararası Biyoteknoloji Konferansında (BIO International Convention) Türkiye ilk kez resmi delegasyon olarak yer alıyor. Konferansa ilaç sektörü ve Hükümet yetkilileri geniş bir heyetle katılıyor. Bu toplantının, Türkiye’nin 2023 vizyonu ve hedefleri kapsamında, daha fazla Ar-Ge ve üretim yatırımı gerçekleştirilmesi, katma değeri ve teknolojisi daha yüksek ürünler üreten bir sektör oluşturulması yönündeki çalışmalara önemli bir katkı oluşturması bekleniyor.
Dünyanın en büyük biyoteknoloji buluşmalarından biri
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün başkanlığındaki resmi heyette Bakanlık Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ekrem Atbakan, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Saim Kerman, Ekonomi Bakanlığı Teşvik, Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü İbrahim Uslu, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı Yadigâr Gökalp yer alıyor. Konferansa Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) ve İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) yetkililerinin yanı sıra ilaç sektöründeki çeşitli firmaların temsilcileri de katılıyor.
Her sene düzenlenen UluslararasıBiyoteknoloji Konferansı biyoteknoloji alanında faaliyet gösteren binlerce şirket ve kuruluşu bir araya getiren, bu konuda dünyanın en büyük buluşmalarından biri olarak nitelendiriliyor. Zirvede ilaç sektöründeki biyoteknolojik çalışmalarla ilgili son gelişmeleri aktaran etkinlik ve toplantıların yanı sıra, önemli konuşmalar ve sunumlar yapılıyor. Toplantı biyoteknoloji sektörüyle ilişkileri geliştirmek ve çeşitli yatırım bağlantıları gerçekleştirmek açısından da önemli fırsatlar sunuyor.
“Türkiye için hedeflerimiz paralel”
Biyoteknoloji zirvesi öncesi AİFD Yönetim Kurulu Başkanı Güldem Berkman şunları söyledi:
“Türkiye ilaç sektörünün ileri teknolojiye dayalı üretim ve Ar-Ge yatırımları için bir cazibe merkezi haline gelmesi ve ilaç endüstrimizin, büyük ölçekli ihracat yapabilen, dış ticaret dengelerimize olumlu katkıda bulunan bir yapıya kavuşması amacıyla AİFD olarak Strateji Raporu ve Yol Haritası hazırlama çalışmalarımızı Temmuz ayında tamamlamayı hedefliyoruz.
Bu çalışmamızın kamuoyu ile paylaşılmasının hemen öncesinde, ilaç sektörü için son derece önemli bir etkinlik olan Uluslararası Biyoteknoloji Konferansına, bu yıl Türkiye, ilk kez resmi delegasyon olarak katılım kararı almış, bu gelişme yenilikçi ilaç sektörü olarak bizleri çok heyecanlandırmış ve umutlandırmıştır. Hükümetimiz, ilaç sektörüne stratejik önem ve öncelik verdiğini bu katılımla bir kez daha ortaya koymuştur. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mızca başlatılan “Türkiye İlaç Sektörü Stratejisi” çalışması ve Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun üstlendiği yeni rolün yanı sıra, Nisan ayında açıklanan 4. Teşvik Paketi’nde ilaç sektörünün stratejik sektör olarak tanımlanması da son derece olumlu gelişmelerdir. Atılan adımlar, Türkiye ilaç sektörünün geleceği ve yatırımlar konusunda sektörün ve Hükümetimizin hedef ve yaklaşımlarında ciddi paralellikler bulunduğunu kanıtlamakta ve bizleri gelecek için heyecanlandırmaktadır.”
Katılım hazırlıkları Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı koordinasyonunda yürütülen konferansa AİFD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Tepebaşı başkanlığında 15 kişilik bir heyet ile katılıyor.
Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) Hakkında
Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD), Türk insanının yeni ve orijinal ilaçlara erişimini sağlamaya ve ülkemizde sağlık sorunlarına etkin çözümler bulunmasına katkıda bulunmak amacıyla, Türkiye’de faaliyet gösteren araştırmacı ilaç firmaları tarafından 2003 yılında kurulmuştur. Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği’nin 38 bioteknoloji ve Ar-Ge ağırlıklı üyesi bulunmaktadır. AİFD üyesi olan Abbott, Actelion, Alcon, Alexion, Allergan, Amgen, Astellas Pharma, Astra Zeneca, Bausch + Lomb, Bayer, Boehringer Ingelheim, Bristol-Myers Squibb, Celgene, Chiesi, Daiichi-Sankyo, Eczacıbaşı Baxter, Ferring, Fresenius Kabi, Gilead, GlaxoSmithKline, IBSA, İ.E. Ulagay, Intendis, Johnson & Johnson, Lilly, Lundbeck, Merck, MSD, Nestle Healthcare Nutrition, Novartis, Novo Nordisk, Nutricia Klinik Beslenme, Pfizer, Roche, Sanofi, Servier, Takeda, UCB Pharma dünyadaki yeni ilaç araştırmalarının büyük bölümünü yapan araştırmacı ilaç firmalarıdır.