Doğal taş sektöründe dünya devlerinin boy göstereceği, en son ürünlerin ve yeniliklerin sergileneceği India Stone Mart 2013 Fuarı, 31 Ocak – 3 Şubat 2013 tarihlerinde Jaipur’da düzenleniyor. Türkiye, doğal taş sektöründe hedef pazarı olan Hindistan’daki fuara, 65 firmayla çıkarma yapıyor. İthalata kota uygulayan Hindistan, kotaları kaldırırsa Türkiye’nin en önemli ihracat ülkesi olabilir.
Doğal taş ihracatında dünya üçüncüsü olan Türk doğal taş sektörü, Hindistan’a çıkarma yapıyor. Doğal taş sektöründeki en büyük buluşmalardan biri olan India Stone Mart 2013 Fuarı’nda 65 Türk firması ülkemizi temsil edecek. İMİB (İstanbul Maden İhracatçıları Birliği) de Türk doğal taş sektörünün en önemli hedef pazarları arasında yer alan Hindistan’da düzenlenen fuara, sektörü tanıtmak için katılıyor. 31 Ocak – 3 Şubat 2013 tarihlerinde Jaipur’da gerçekleşecek fuar, kotalar yüzünden Hindistan’a ihracatta sıkıntı yaşayan sektör için büyük önem taşıyor.
2012 yılında ihracatını yüzde 14 artırarak 1,9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Türk doğal taş sektörü için Hindistan öncelikli hedef pazar olarak belirlendi. Hindistan’daki kotalar yüzünden sektörün bu ülkeye olan ihracatı, 2012 yılında toplam ihracattan yüzde 3 pay aldı. Kota probleminin ortadan kalkmasıyla Hindistan, Türkiye’nin doğal taş ihracatından yüzde 43 pay alan Çin’e alternatif en önemli pazar olacak.
H
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Özer, India Stone Mart 2013 Fuarı hakkında şunları söyledi: “Doğal taş sektöründe dünya devlerinin boy göstereceği, en son ürünlerin ve yeniliklerin sergileneceği India Stone Mart 2013 Fuarı sektörümüz için önemli bir fuar. Hedef pazarımız olan Hindistan’da düzenlenen fuara 65 Türk firmasının katılması da ülkeye verdiğimiz önemin bir göstergesi. Geçtiğimiz yıl Hindistan’a olan doğal taş ihracatımızı yüzde 33 artırdık. Bu artışta Hindistan’ın uyguladığı kotaya karşı verdiğimiz mücadelenin payı büyük. İMİB olarak 2012 yılında Ekonomi Bakanlığımızla yaptığımız girişimler sonucunda, Hindistan 300 bin ton olan doğal taş ithalat kotasını önce 500 bine sonra ise 600 bin tona çıkardı. Kotaların tamamen kalkması halinde doğal taş kültürü gelişmiş olan Hindistan’ın en önemli ihracat pazarımız olmaması için bir neden yok.”