Sağlık Bakanlığı, Ankara Üniversitesi, Türk Anesteziyoloji ve Reaminasyon Derneği ile Resütasyon Derneği’nin işbirliğinde yılda 50 bin insanın ölmesini engellemek için başlatılan ‘Hayata El Ver’ kampanyası TBMM’de sahne aldı.
“Kalp Durmasında İlk ve Doğru Müdahale” temalı iki yıl sürecek sosyal sorumluluk projesi “Hayata El Ver”, ani kalp durmasıyla ilgili toplumsal farkındalığın arttırılmasına ve bilinç oluşturulmasına yönelik etkinliklerine devam ediyor. Etkinliklerin durağı bu kez TBMM oldu. TBMM Konferans Salonu’nda gerçekleşen programda kalp krizlerinde acil müdahale ve kalp masajları uygulamalı olarak gösterildi. Burada konuşan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, “Elbette bugünkü tema, ani kalp durmasına karşı neler yapabiliriz, halkımızı nasıl bilinçlendirebiliriz, bu konudaki giderek artan kayıpları daha aza nasıl indirebiliriz, bunun yol haritası, bunun eğitimi mutlaka verilecek. Ama bunun gerisinde sosyal boyutu, dayanışma, paylaşma, birliktelik ve beraber hareket etme var. Bu bence en güzel yanı” dedi.
HAYAT KURTARICI
Sosyal sorumluluk ve farkındalık yaratmaya dönük etkinliklere çok önem verdiklerini kaydeden Rektör Erkan İbiş şunları söyledi:
“Bunları olanaklarımız ölçüsünde maksimum desteklemeye çalışıyoruz. Bu proje havaalanında, okullarda, spor salonlarında, üniversitelerde, alışveriş merkezlerinde gerçekleştirilecek. Kapsadığı kişiler de çocuklardan, genç ve yaşlılara, kadınlara, erkeklere herkesi kapsayan, herkesi içine alabilecek bir proje. Eğiticilerin eğitimi gerçekleştirilecek, halka dönük eğitimler yapılacak. Basit müdahalelerle bir insanın yaşamını kurtardığınız zaman hepsine değer, o mutluluk da hepimize yeter.”
İLK DAKİKA ÇOK ÖNEMLİ
Kalp durmasının olduğu ilk dakikaların çok önemli olduğunu vurgulayan Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Doğan Ünal da “Eğer erken bir resüsitasyon yapılmaz ise kendiliğinden kalbin çalışmaya başlaması yüzde 2 gibi bir orana tekabül ediyor. Fakat erken resüsitasyon yapılabilirse, bu durumda hastanın hayatta kalma oranı yüzde 8’e kadar çıkabiliyor. İnsanlar kısa bir eğitimle bunu yapmayı öğrenebilirse, sağ kalma oranları artabiliyor” dedi. Avrupa Resüsitasyon Konseyi Üyesi ve Reüsitasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Agâh Çertuğ ise beyin hücrelerinin oksijensizliğe 3-5 dakika dayanabildiğine, bu nedenle kalp durması geçiren kişilere ilk 3-5 dakika içinde yapılacak müdahalenin önemine işaret etti.