Oyak Renault, Tofaş ve bazı yan sanayi şirketlerinde başlatılan toplu iş bırakma eyleminin ardından Ford Otosan’a ve farklı sektörlere de sıçrayan eylemler, grevler; özellikle otomotiv sanayisine çok önemli miktarda ara malı üreten, servis hizmeti sağlayan diğer tüm sektörler gibi otomotiv plastik mamulleri üreticilerini de olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.
Plastik mamulleri üreticileri de sekteye uğradı!
Türkiye’nin üretim ve ihracatının yaklaşık üçte ikisini gerçekleştiren otomotiv sektöründeki bu üç önemli firmada üretimin durmuş olmasının hem ülke ekonomisini hem de otomotiv plastik mamulleri üreticilerini önemli ölçüde zora soktuğunu açıklayan PAGDER (Plastik Sanayicileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Semerci, taraflar arasında bir an önce uzlaşma sağlanması yönünde gerekli adımların atılması konusunda çağrıda bulundu.
Sadece otomotiv üreticilerinin değil, yan sanayide faaliyet gösteren bazı firmaların da eylemlerin başlamasıyla eylemlere dahil olmayan üreticilerin mamul tedarikçilerinden parça temin edememesinden dolayı, üretimin mecburi olarak durma noktasına geldiğini açıklayan Hüseyin Semerci, “Grev, otomotiv sektörüyle ilişkili faaliyet gösteren tüm ticari kuruluşları, sanayicileri sekteye uğratmış durumda… Otomotiv sektörüne önemli miktarda ara malı üreten, bugünün olduğu gibi geleceğin otomobillerini de şekillendirecek en önemli malzeme olan plastik sektörünü etkileyen bu durum uzadıkça, ülke ekonomisine olan zararı da büyümektedir. Türkiye plastik sektöründeki mevcut firmaların yüzde 5,4’ü otomotiv sektörü için mamul üretiyor, hizmet veriyor. 2014 yılında 329 bin ton plastik mamul üreten -ki 1 aylık değeri 27-30 bin tona tekabül ediyor- sektörümüzü de etkileyen otomotiv sektöründeki bu krize son verilip, üretimin bir önce başlaması gerekiyor” dedi.
Otomotiv plastik mamul üretimi de Türkiye açısından stratejik bir sektördür!
Hüseyin Semerci, Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri olan otomotiv sektörünün, iç pazar ve yeni ihracat projelerine bağlı olarak istikrarlı bir büyüme adına yoğun çalışmalara devam ederek; “Küresel Mükemmeliyet Merkezi” olma hedefi yolunda ilerlemesi gerektiğine dikkat çekti. Semerci, “Otomotiv sektörü, güç kattığı yan imalat sanayisi ile milli ekonomiye sağladığı katma değer ve istihdamın dışında, sanayinin teknolojik gelişiminin yükselmesine etkisi açısından ekonominin stratejik sektörlerinin başında gelmektedir. Otomotiv plastik mamul üreticileri de, stratejik açıdan önem taşıyan bir sektördür ve bu olumsuz etkilenmenin sektörde yarattığı sıkıntılar da göz ardı edilmeden, tarafların sağduyulu hareket ederek müzakere masasından çözümle kalkmasını bekliyoruz” dedi.