Gelecek planlaması yapan gençlere “21. yüzyılın sektörü” olarak ifade edilen enerji sektörünü keşfetmeleri önerildi.
Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Seçilmiş Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, #enerjimvarken konferanslarına Marmara Üniversitesi’nde başladı. Üniversitenin Ekonomi Bilimleri Araştırma Topluluğu işbirliği ile İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansta gençlere enerji sektörünün geleceğine dair ipuçları veren Kumbaroğlu, yaklaşık 200 öğrencinin yer aldığı anket çalışmasını da değerlendirdi.
Anketlerden gençlerin yarıya yakın gibi çok ciddi bölümünün gelecekteki 10 yılda doğanın durumunun çok daha kötü olacağını düşündüğünü, bu karamsar tablonun giderilmesinin hepimizin elinde olduğunu anlatan Kumbaroğlu, şunları söyledi:
“Doğanın korunması, yaşam standardının yükselmesi, pırıl pırıl aydınlık bir dünyanın anahtarı enerji sektörünün elinde. Bugün dünya iklimini tehdit eden sera gazı sorununun giderilmesi, diğer çevresel sorunların kabusa dönüştürecek bir dünya yaratmaması için hepimizin attığımız her adıma dikkat etmemiz gerekiyor. Bu aşamada en fazla enerjicilere iş düşüyor. Sağlıklı, bol ve ucuz enerjiye ulaşmak için eskilerden çok ama çok daha fazla efor sarf etmemiz şart.”
Kumbaroğlu, enerji sektöründeki gelişmelerin konforlu bir gelecek alt yapısı kurarken, çok ciddi istihdamlar da yaratacağının altını çizerek, özellikle üniversitelilere bu sektörü “es geçmemeleri” önerisinde bulundu.
-Sektör henüz emekleme döneminde-
Gürkan Kumbaroğlu, ülkemizde enerji sektörünün henüz emekleme düzeyinde olduğunu, gelişen ve büyüyen Türkiye ile Türkiye’nin bulunduğu coğrafya açısından 21. yüzyılın enerji alanında yapılacak yatırımlarla gündeme damgasını vuracağını belirterek, şöyle devam etti:
“Şimdi bu sadece mühendislik işi diyebilirsiniz. Yanılıyorsunuz. Enerji sektörüne hemen her branştan ihtiyaç var. Örneğin şirketler geleceği öngörebilmek için çok ciddi oranda enerji ekonomistleri çalıştırıyor. Ülkemizdeki BTC yatırımlarını hatırlayalım; çok ciddi eğitim çalışması yaptılar, bu konuda yüzlerce eğitmene başvuruldu. Enerji talebi hızlı büyüyor. Ülkemizde yıllık ortalama uzun vade artışı yüzde 8’lerde. Bu alanla ilgili çok sayıda iş kapısı açılıyor ve daha da açılacak. Sizlere temiz ve refah düzeyi yüksek bir gelecek için enerji sektörünü keşfetmenizi öneriyorum.”
-Gürkan Kumbaroğlu kimdir?-
29 Mart 1969’da Trabzon’da dünyaya gelen Prof. Dr. Kumbaroğlu, ilk, orta ve lise öğrenimini farklı dönemlerde Almanya ve Türkiye’de tamamladı.
Prof. Dr. Kumbaroğlu, birincilikle kazandığı Gazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünde lisans eğitimini tamamlamasının ardından İsviçre’ye giderek Sulzer Holding bünyesinde iki yıl Endüstri Mühendisi olarak çalıştı.
İsviçre’den yurda kesin dönüş yaparak Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde lisansüstü eğitime başlayan Prof. Dr. Kumbaroğlu aynı zamanda Araştırma Görevlisi olarak çalıştı ve 1995 yılında Yüksek Mühendis, 2001 yılında da Doktora derecelerini aldı. Prof. Dr. Kumbaroğlu daha sonra İsviçre ETH Zürich bünyesindeki Enerji Politikaları ve Ekonomi Araştırma Merkezi’nde ve ABD’nin Berkeley Üniversitesi Ulusal Enerji Araştırmaları Merkezi’nde Konuk Araştırmacı olarak çalışmalarda bulundu. Aachen Teknik Üniversitesi, Sao Paulo Üniversitesi, Çin Bilimler Akademisi, Campinas Üniversitesi ve Port Harcourt Üniversitesi’nde konuk Profesör olarak enerji dersleri verdi. Ocak 2003’te yardımcı doçent olarak işe başladığı Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde 2006 yılında Doçent, Ocak 2013’te Profesör kadrosuna atandı.
Prof. Dr. Kumbaroğlu halen Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Seçilmiş Başkanlığı görevini sürdürüyor.